Råd & tips

Olja för fritering

2016-03-16 15:57 #0 av: JazzBass

Tråden om chips fick mig intresserad att starta den här tråden. 

Förutom väldigt matlagningsintresserad så är jag ganska intresserad av kost och hälsa, och nya rön kring det. För inte så länge sedan var det ju nyheter om att växtoljor bryts ner och framkallar giftiga ämnen vid höga temperaturer om de är upphettade länge, och intressant nog är flera av de som klarade sig sämst just sådana som ofta används vid just fritering. Vidare så använder ju många samma olja flera gånger. Det verkar som att ju högre halt fleromättade fetter, desto sämre. Här är en artikel om saken: 

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html

Av den här orsaken vill jag själv äta så lite friterat som möjligt, speciellt på restaurang och snabbmatsställen, eller fritera i så bra olja som möjligt under så kort tid som möjligt. Jag har hittat en utmärkt ekologisk solrosolja, Urtekrams Stekolja, som har endast omkring 10% fleromättade fetter, jämfört med solrosolja som ligger på 60%. Priset är dock väldigt högt i jämförelse, ca 5 euro för en halvliter, vilket är ungefär den minsta mängd som behövs om man ska fritera nånting lite större än chips utan att temperaturen sjunker för mycket när man lägger i det som ska friteras. 

Raffinerad kokosolja (utan smak av kokos) är säkert det bästa alternativet, men ännu dyrare. Ghee/klarat smör kunde också fungera bra, men det blir också dyrt. Har inte kollat rykpunkten för dessa fetter, men jag tror den är tillräckligt hög.

Det bästa, totalt sett med priset i beaktande, är väl att använda vanlig rapsolja (det saknades i diagrammet bakom länken men jag gissar att det klarar sig medelbra i jämförelse), alltid använda ny olja, undvika att fritera stora satser i omgångar vilket kan ta lång tid, och undvika överhettning.

Vad har ni andra för tankar om det här?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-16 16:05 #1 av: Inkanyezi

Jag använder nästan alltid rapsolja när jag friterar, och jag använder den inte många gånger. Den är ganska billig, så jag har råd att dumpa den.

Jag häller den på plastdunkar som blir över efter mjölken jag köper, och när jag har en dunk full lägger jag den i de vanliga brännbara soporna. Jag har inget lättillgängligt sätt att återvinna oljan för annat.

Jag hettar aldrig upp den till att det ryker, och artikeln anger 180 °C, medan jag friterar vid omkring 150  °C. Jag kan fritera flera gånger i samma olja, men låter den aldrig bli så gammal att den ändrar konsistens eller luktar sämre.

Anmäl
2016-03-16 16:30 #2 av: Maria

Jag använder bara rapsolja och slänger efter varje gång.

Jag har ingen aning om temperatur utan brukar köra med brödtestet. När brödbiten blir gyllene så är det dags.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-16 16:44 #3 av: Anterrabae

Jag har friterat i kokosolja, det gick bra, men den har relativt låg flampunkt, så man får passa lite.

Annars har jag friterat i rapsolja.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-03-16 23:01 #4 av: JazzBass

Tack för era svar! Lutar mest mot att använda rapsolja även i fortsättningen, vilket jag också oftast gjort de få gånger jag friterat nånting. Julköttbullarna friterade jag dock i ovannämnda stekolja, det funkade utmärkt. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.