Köksutrustning

"Vardagsslip"

2015-11-10 22:19 #0 av: tlover

Eftersom det är sällan vi drar fram slipstenen här hemma så skulle jag behöva en "Vardagsslip" som är enkel nog att användas till vardags plus min brynpinne då.

Finns det några bra enkla "vardagsslipar" på marknaden? Det blir väl inte lika bra som när man slipar på riktigt men det borde bli bättre än inget gissar jag.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-11-10 22:32 #1 av: Inkanyezi

Det hänger ju på hur mycket du behöver slipa bort. IKEA har en variant som funkar bra, där man bara drar igenom kniveggen några gånger så blir den vass och fin och utan skägg om det är bra stål i kniven.

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/57145296/

Det finns en modell med tre olika grovlekar också, men jag tycker att det är lite overkill.

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50289169/

Den här typen av slip är lättare att använda än den raka keramiska pinnen och den tar faktiskt bättre -- mer ju hårdare man trycker. Det är ett sliphjul med skåra som ligger snett, så att den slipar båda sidorna samtidigt och ger bra vinkel på eggen.

Anmäl
2015-11-11 09:24 #2 av: tlover

#1 Hmm det var inte riktigt brynstål jag var efter men det kanske är det enda mellantinget mellan en brynpinne och att slipa på riktigt?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-11-11 09:41 #3 av: Inkanyezi

Inget av alternativen jag pekar på är brynstål, utan det är små slipstenar som dras runt av att man för kniven fram och åter i springan mellan hjulen. Kniven blir slipad på riktigt, men det tar ju en evig tid om man behöver slipa mycket.

Jag har för alltid övergivit brynstål, eftersom de inte uppfyller det jag vill ha med en kniv, en vass och slät egg utan skägg. Däremot använder jag också de keramiska "brynstål" som jag har köpt på IKEA. Det första jag köpte är grovt, men det säljs inte längre, och det andra är det som finns nu i deras sortiment, det är mycket finkornigt.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30167003/
Det finns brynstål med diamantbelägg också, jag har ett sådant på Kuba, och det fungerar mycket bra och ger otroligt fin egg. Det köpte jag för många år sedan, också på IKEA, där det kostade ungefär femhundra, men det säljs inte längre.

Räfflat stål däremot är helt värdelöst enligt min mening. Det enda man kan åstadkomma med ett sådant är en sned råegg med massor av skägg. Jag har hört av en kock att det skulle kunna funka för att rikta eggen, men fan tro't. Om jag behöver rikta använder jag hammare. Och stålen funkar så klart bara på knivar av mjukt rostfritt stål, sådant som är bättre att göra diskbänkar av -- till knivar duger det ju inte -- så jag har inte någon kniv som skulle kunna "skärpas" med stål.

De två som jag länkade i #1 är bra, men jag tycker att den första, med bara ett hjul, är smidigast att använda och fungerar tillräckligt bra. Den tar också mindre plats, så att den kan förvaras i knivlådan. Den större, andra länken, har också två grövre hjul, så att man kan slipa mer. För den som inte är händig nog för en riktig slipsten kan den funka för att få knivarna slipade också om de har rejält slö egg.

Anmäl
2015-11-11 09:48 #4 av: DesK

Jag har en liknande som den med tre stenar och den är riktigt bra, tycker jag. Min ena dotter har den med en sten och hon är nöjd med den och min andra dotter har den med tre stenar och hon tycker att den är lika bra som min, trots att den är betydligt billigare Glad

Anmäl
2015-11-11 10:00 #5 av: tlover

#3 Ah, jag läste bara det som stod under beskrivningen och där stod det att dom var brynstål

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-13 10:43 #6 av: Inkanyezi

Jag lyfter den här tråden lite, eftersom den faktiskt täcker ämnet ganska bra. Det finns tjänster där man skickar in sina knivar för slipning av proffs, men jag tycker att det är onödigt, med tanke på att de här små slipstenarna faktiskt gör ett riktigt bra jobb. Om man vardagsslipar med en sån här från IKEA, eller precis samma från Fiskars, kommer man aldrig att få en slö egg eller fel vinkel på eggen. Jag vet inget bättre sätt att slipa för den som inte är specialist på slipning; man får en riktigt proffsig egg på bara några drag.

#4 Den med tre stenar säljs ju också på IKEA, och det är bra om man behöver rätta till en kniv som har misshandlats, eftersom man har tre grovlekar och kan få den att ta ganska grovt med den grövsta stenen.

Men om man aldrig har använt "skärpstål", och om man har varit försiktig med eggen och aldrig skär mot hårt underlag, och om man dessutom drar ett par drag lite då och då med en sån här knivslipare, så behöver man bara den med en sten.

Jag har ett knep för att få den att fungera ännu bättre. Jag ställer den på diskbänken mellan disk- och sköljho, och så låter jag en smal stråle vatten spola ner mot själva stenen, i skåran på slipmojen. Det får stenen att rulla lättare, eftersom den har en plastaxel, och axeln slits mindre, eftersom vattnet spolar bort sliprester. Så trycker jag hårt på kniven när jag drar den igenom, för att stenen ska ta ordentligt. Tre fyra hårda drag kan rätta till en ganska slö kniv, men om man inte har slöat till den räcker det med ett par lätta drag.

IKEA har bytt slipsten i den med bara ett hjul. Tidigare var det en mycket finkornig sten, som inte tog särskilt mycket. Numera är det en grövre sten, som tar riktigt bra när man trycker på kniven. Om kniven är rejält slö kan man alltså dra den flera tag med hårt tryck för att forma en bra egg, och sedan några drag med lättare tryck för att jämna till eggen och få bort eventuellt skägg. Görs helst med vattenbegjutning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.