Annons:
Etikettersopporsåser
Läst 11248 ggr
Haku
7/20/15, 3:04 AM

Soppa utan mixer.

Finns det någon soppa man kan göra där man inte behöver mixa som är enkel att tillaga? jag vill göra soppa utan mixer då jag ej äger någon! äter ej kött :)

Annons:
VildaVittra
7/20/15, 3:41 AM
#1

Det är få soppor som faktiskt kräver en mixer, de flesta släta sopporna går att vispa släta istället med en helt vanlig icke elektrisk visp. Som potatis och purjolökssoppa, jordärtskockssoppa osv. Men man måste inte göra soppor släta, de är ju lika goda med bitar i. 

När jag gör soppa utgår jag inte från något recept, utan tar vad jag har hemma och blandar ner i en buljong. Sedan smaksätter man med olika kryddor, tabasco är till exempel väldigt gott i grönsakssoppor, gärna med zucchini.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Haku
7/20/15, 3:48 AM
#2

#1 Gott det låter, men jag undrade om man kunde göra en soppa på typ broccoli/blomkål och krydda gott med grädde osv, det borde gå man kan ju skära bitarna mindre om man vill ha det så eller hur? finns det något bra recept att gå efter kanske?

AnneN
7/20/15, 4:11 AM
#3

Själv föredrar jag soppor med bitar istället för slät så jag gör bara som det står i recepten men struntar i att mixa.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Haku
7/20/15, 4:13 AM
#4

#3 bra tips. ska göra så=)

VildaVittra
7/20/15, 4:28 AM
#5

#2 Blomkål och grädde kan smaka lite "välling", men däremot med creme fraiche eller om man smälter ner en god lagrad och riven ost i grädden så blir det gott. 

Bitarna kan du hacka i precis vilken storlek du vill.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Haku
7/20/15, 4:31 AM
#6

#5 låter gott

Annons:
JazzBass
7/20/15, 9:16 AM
#7

Vanlig snålsoppa skulle jag rekommendera. Passar utmärkt nu på sommaren, och den heter faktiskt kesäkeitto på finska (kesä=sommar, keitto=soppa). Tror den är vanligare i Finland också än i Sverige, har inte koll på saken då jag är finlandssvensk. Fammos snålsoppa var bland det bästa jag visste då jag var liten. 🙂

Snålsoppa:

Dela renskrubbade eller skalade nypotatisar och morötter (gärna nyskördade) och gärna även andra rotfrukter som kålrot i lagom bitar. Morötterna får skivas ganska tunt (ca 5mm skivor, tunna delar skivas tjockare), nypotatisen i typ 2x2x2cm bitar och kålroten i ca 1x1x1cm bitar. Skiva upp ett par tre sommarlökar (färsk gul lök med blast) så att själva lökdelen är mer fint fördelad och blasten grovt hackade. Dela ett broccolihuvud och ett blomkålshuvud i lagom små buketter och ta även fram en påse frysta ärter eller använd färska. Gröna färska eller frysta bönor är också bra att ha i för proteinets skull. Ta även fram och finhacka lite färska örter, dill, persilja, gräslök och/eller lite timjan, oregano eller vad man nu gillar.

Fräs löken (roten) i smör eller olja på medelvärme så den blir genomskinlig men inte får färg. Lägg med blasten en stund och häll sen på antingen ca 7 dl vatten (kompletteras med 3 dl grädde senare) eller 1 liter helfet (ca 3,5%) mjölk, och lägg i två grönsaksbuljongtärningar. Koka upp. Var försiktig om du väljer mjölk så det inte kokar över. När det börjar bli hett, lägg i rotsakerna, och några minuter senare broccoli och blomkål. Behövs mer vätska för att täcka allt är det bara att öka vätskemängden och lägga till 1 buljongtärning per halvliter vätska. När allt börjar närma sig bli genomkokt, lägg i frysta ärtor och bönor, och en del av de färska örterna. (Timjan får koka med från början i hela kvistar hopknutna i en bukett, om man tycker det är jobbigt att rispa bort bladen från de ganska hårda stjälkarna). Häll på grädde (åtminstone om du gjort soppan på vatten), koka upp och smaka till sist av med lite citronsaft, peppar och salt, om det behövs mer än det som var i buljongtärningarna. 

Låt gärna soppan stå och dra en stund innan servering, så blir smakerna bättre och man slipper bränna sig på soppan. Garnera med resten av örterna och servera gärna soppan med rostat rågbröd med smör och ost på. Rågbrödet kan förstås lämnas bort eller bytas ut om man så önskar.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

tlover
7/20/15, 10:13 AM
#8

Jag har inte ätit mixad soppa sen jag hade inflammerad käke och inte fick äta fast föda på flera veckor (jag testade att mixa vanlig mat men det är inte heller gott. tex mixad tacos är inte gott för fem öre).

Jag gör alltid soppa med bitar och gärna utan grädde (har aldrig fakegrädde hemma ändå)

Exempel på goda soppor är 

Potatis och Linssoppa ca 2 port

3 potatisar skuren i bitar, ca 0,75-1dl röda rensade linser, 5 dl buljong, timjan, peppar och ev salt. allt kokas i ca 10-15 min tills potatisen är redo.

 Hemmagjord nudelsoppa ca 2 port

5 dl buljong och ingefärs m ca 6g torkad svamp kokas tills svampen är mjuk, smaksätt med sesamolja och ev sojasås el mer salt mot slutet.
I skålen soppan serveras i läggs det som bara ska värmas av buljongen tex rädisor, gurka, paprika el vad annat som finns på säsong även tex kokt ägg, kokta bönor, tofu el liknande läggs i här.
Mot slutet av koktiden av buljongen läggs nudlar i (tiden beror på vilka nudlar) ev måste man späda med mer vatten.

Mulligatavny (recept finns säkert nån annan stans, denna kan jag inte utantill)

Löksoppa 2 port

200g hackad lök (2 normalstora lökar), 1 msk vetemjöl, ca 1 msk matfett, 5 dl buljong, timjan, peppar och ev salt.
Fräs den hackade löken på medelvärme (den ska bli genomskinlig och inte få färg) i ca 5 min, rör i vetemjölet och häll på buljong. Koka upp under omrörning.
Tillsätt timjan och låt koka under lock i 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Av blomkål skulle jag göra en soppa med lök, potatis, blomkål och curry och skippa allt vad grädde och creme freiche heter helt enkelt.

l'm back

Zepp
8/3/15, 3:10 PM
#9

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: