Köksutrustning

Lergrytefråga

2015-07-18 16:48 #0 av: tlover

Jag funderar på att göra söndagsmiddagen i en lergryta (entrecot på en bädd av morötter, kokt potatis, löksås och rårörda lingon) men jag kom på att man ska ju ha i lergrytan från ugnen är kall, men ska maten vara i då eller läggs det i sen?

(Jag vet inte om entrecot passar i lergryta, jag är jättedålig på att tillaga kött då jag varit vegetarian i flera år fram till nyåret ungefär, sen dess har jag ätit kött en handfull gånger så, ja jag har inte hunnit lära mig).

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 16:55 #1 av: VildaVittra

Bryn köttet i en stekpanna innan du stoppar in det och lergrytan i ugnen. Nu har jag inte heller provat entrecote i lergryta, men det ska nog gå det med. Dock kan nog köttet bli klart före morötterna, så håll koll så du inte får skosulekött genom att sätta en termometer i köttet. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 17:02 #2 av: tlover

Jag är allergisk mot råa morötter så att morötterna blir överkokta är bara bra. Tack för tipset om att bryna köttet, det borde ju både bli bättre färg och smak av det. Vad jag förstår ska köttet vara 68 grader om det ska vara genomstekt (och det måste vara genomstekt annars äter inte svärmor hon äter hellre skosula än rosa kött)

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 17:10 #3 av: VildaVittra

#2 Tvärtom, entrecote ska ju inte vara genomstekt på samma sätt som annat kött, så risken är att det blir klart före morötterna om du inte typ slantar dom eller så.

Jag skulle nog göra tjälknöl på det köttet istället om jag hade en sådan svärmor. Då blir det inte segt.  

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 17:11 #4 av: Aleya

Först blöta grytan. Stoppa ner sakerna och stoppa i allt och in med grytan med mat då ugnen är kall. Så brukar jag göra.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-07-18 17:12 #5 av: TjockaBerta

Jag skulle inte lägga ett så fint kött i lergryta. Risken är att du steker det för länge och får en grå och trist köttbit.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2015-07-18 17:14 #6 av: tlover

#3 hur gör man tjälknöl då? För det får inte bli rosa

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 17:15 #7 av: Aleya

#5 Fast som jag fattade det så blir svärmor glad då. Om man läser inlägg #2. *var sarkastisk*

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-07-18 17:20 #8 av: VildaVittra

#6 Frys in köttet, sedan stoppar du in det i ugnen på 75 grader i typ 10 timmar (tills köttet fått rätt temperatur, termometern stoppar du i köttet när det tinat). När köttet är klart ska det ligga i en salt och kryddlag några timmar. 

Du borde hinna om du börjar nu på direkten. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 17:23 #9 av: tlover

#8 Köttet är fryst redan nu (ligger i kylen för att tina men det kom just dit) så det borde funka (särskilt eftersom jag kan ställa in temperatur på ugnen så att den stängs av automatiskt så jag borde kunna köra det över natten).

Men det är kanske bäst att kasta in den i frysen igen så att den inte behöver stå färdig i ugnen för länge.

(Jag har alltid velat testa att göra tjälaknöl Glad )

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 17:25 #10 av: TjockaBerta

#7
Jag förstod men då kan man skiva upp och steka på svärmors skivor i stekpannan. Man måste ju inte förstöra hela biten ;)

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2015-07-18 17:28 #11 av: VildaVittra

#9 Tjälknöl är så himla gott. Dreglar Har gjort det på allt möjligt kött, till och med lax. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 17:30 #12 av: tlover

#10 De flesta är mer åt svärmors håll än råbiff om man säger så. Det är en bland gästerna som vill ha steken blodig. Men alla gillar ju tjälaknöl så jag tror jag satsar på det istället.

Fast kanske kan jag göra morötterna i lergryta? Jag är sugen på att testa den Glad

#8 Dum fråga men hur får man i termometern? blir det att stoppa in den efter ett tag? (Det funkar då jag ändå är uppe och matar och byter på Ylva på natten)

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 17:30 #13 av: tlover

#11 Testat kanin?

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 17:33 #14 av: VildaVittra

#12 Man stoppar in den i mitten när köttet tinat. 

#11 Nej, köttbitarna är nog för små för tjälknöl, de skulle ju tina på en kvart. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 18:03 #15 av: tlover

#14 Okej

Man få ta såndär ungssäker tråd, ta massa kaninfiléer och binda dom till en stor boll innan man fryser dom Skämtar

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 18:31 #16 av: tlover

#14 Vad är bästa receptet på lagen då?

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 18:41 #17 av: VildaVittra

#16 Det ska vara 1 dl salt per liter vatten, sedan gör man som man vill. Klassikern är enbär, vitlök och timjan, men jag har haft soja, spiskummin, chili osv i också. Pepparrot borde funka också, nu blev jag sugen på det. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 21:59 #18 av: tlover

Fryst kött är nu i ugnen

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 22:06 #19 av: VildaVittra

#18 Hur dags ska jag komma? Cool HUNGRIG!!

Håller tummarna för att det blir supersmarrigt!

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-18 22:13 #20 av: tlover

#19 där nånstans mellan 16 och 17 blire Skrattar

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-18 22:39 #21 av: VildaVittra

#20 Får nog sätta fart nu då om jag ska hinna fram på cykeln med punktering. Skrattar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-19 14:04 #22 av: tlover

Är det som blir kvar i ugnsformen värt att spara till att göra sås eller?

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-07-19 14:51 #23 av: Aleya

Jag brukar göra sås av allt. Så finns det en skvätt så kör på.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-07-19 18:55 #24 av: tlover

Det gick riktigt bra. Praktisk finmat då jag hade tid på slutet att satsa på tillbehören

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.