Mjölmat, gryn & ris

Jasminris - hur?

2015-04-09 10:25 #0 av: Blanksteg

Hej!

När jag bodde hemma så var jasminris mitt favoritis, men inte nu längre. För när jag tillagar det så blir det inte alls detsamma, utan mer som basmatiris eller nåt. Det blir inte sådär klibbigt. Nu mäter jag inte upp exakt vatten och ris när jag tillagar det, är det kanske därför?

Hur gör man så att jasminriset blir sådär klibbigt? 

Anmäl
2015-04-09 10:26 #1 av: Maria

En riskokare är guld värt.

/Maria

 

Anmäl
2015-04-09 10:29 #2 av: Blanksteg

Tack för tipset! Har dock tyvärr varken råd eller plats för en riskokare =/ 

Anmäl
2015-04-09 10:32 #3 av: tlover

Kan det vara skillnad i tvättningen kanske? (det borde påverka lite i alla fall tycker jag).

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-04-09 10:35 #4 av: JazzBass

Är ingen expert på ris, men jag kan tänka mig att det blir mindre klibbigt om man sköljer det innan man kokar, och klibbigare ju längre man kokar. Bra också om det får vila en stund under lock innan man serverar det. Fullkornsvarianter av ris är också klart mindre klibbiga än rent vitt ris, och olika versioner som är till synes lika kan säkert också vara olika klibbiga. Kanske du bara bytt sort?

Ett stiligt sätt att servera ris är att olja ett glas på insidan, trycka dit så mycket ris man kan, och sedan lätt dunka ut riset ur glaset på tallriken så det håller formen. Funkar bra med klibbigt ris, och det hålls säkert också mer klibbigt på det viset när man äter det.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-04-09 10:40 #5 av: Blanksteg

Tack! :)

Jag har aldrig sköljt riset innan jag kokar det. Och jag brukar koka det på hög värme så att det blir klart snabbare, men ska testa att låta det koka långsammare :) Och låta det vila.

Anmäl
2015-04-09 10:44 #6 av: tlover

Du kan ju fråga hur den som gjorde maten/riset hemma gjorde tex hur h*n tvättade riset (om h*n tvättade riset), hur länge och vid vilken temperatur h*n tillagade riset, vilket märke osv.

Själv tvättar jag alltid riset ganska noga medan min mamma bara sköljer riset, som ett exempel.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-04-09 10:54 #7 av: Maria

Jag fick min riskokare av en man som köpte med sig den hem från Kina för snart 25 år sedanSkämtar Han sa att det var viktigt att alltid skölja riset noga innan kokning så det har jag alltid gjort.

/Maria

 

Anmäl
2015-04-12 19:00 #8 av: Blanksteg

ok, tack!

Hur tvättar/sköljer ni riset? Mitt durkslag har tyvärr för stora hål..

Anmäl
2015-04-12 19:11 #9 av: tlover

#8 Du kan knåda ridet i vatten i själva kastrullen istället och använda handen som "sil" om du inte har en sil som är bra nog.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-04-12 19:14 #10 av: Blanksteg

ok :) jag kom på att jag kan använda en vanlig tesil. Lade riset i den och höll den under rinnande vatten. 

Anmäl
2015-04-12 19:36 #11 av: Blanksteg

Nu blev riset lite så som det ska vara! :) Kokade upp vattnet först, och sen sänkte jag värmen och la i riset.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.