Veggo Vegetariskt

Röda linser

2015-03-22 23:58 #0 av: Scorpio97

Linser är ju nyttigt har man hört, så jag köpte för att prova. Valde röda eftersom dom hade kortare koktid. Älskade inte direkt smaken men det går ju att fixa med kryddor, men konsistensen fungerar verkligen inte för mig. Det blir bara som en gegga/gröt..? Blev lika fast jag kokade försiktigt och kortare tid också. Ska det bli så eller gjorde jag något fel?
Googlade lite och på vissa sidor står det att man kan blötlägga istället för att få dom mer krispiga, men jag hittade även info om att det är olämpligt att äta ej uppvärmda linser pga nått ämne. Vad gäller? Och om det går att blötlägga enbart, hur lång tid tar det?

//Jessie

Anmäl
2015-03-23 00:28 #1 av: Zepp

De blir en gröt.

De gröna något lite mindre gröt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-24 12:42 #2 av: oh-la

Jag brukar bara använda röda linser som proteintillskott i exempelvis tomatsås eller tomatsoppa och då tycker jag verkligen att det är jättegott. Bäst tycker jag röda linser blir om man har förlåtande rätter som tillåter att det kokar sönder lite.

Anmäl
2015-03-24 14:21 #3 av: Scorpio97

Jag gillar tyvärr inte såser, grytor, soppor och dylikt :/ 

Ingen som vet om dom går att blötlägga?

//Jessie

Anmäl
2015-03-24 17:42 #4 av: Zepp

Jo.. och de blir till gröt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-26 13:41 #5 av: VildaVittra

#3 Gillar du köttfärssås så går det utmärkt att byta ut en del av köttfärsen mot röda linser. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-03-26 15:34 #6 av: Scorpio97

#5 Tyvärr, ingen köttfärssås heller. 

Jaja, jag får väl försöka få i mig resten av påsen ändå då. Men det är synd att det inte går att få en vettig konsistens på dom, när dom nu är nyttiga och smaken var okej :/

//Jessie

Anmäl
2015-03-26 15:54 #7 av: VildaVittra

Prova att göra biffar på dom då? http://www.norrmejerier.se/recept/currydoftande-linsbiffar-med-yoghurtraita

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-03-26 15:56 #8 av: Scorpio97

Ja, det kanske jag kan prova. 

//Jessie

Anmäl
2015-03-27 17:58 #9 av: Zepp

Linser blir gröt nästan hur du än gör!

Så de funkar bäst som utfyllnad/redning i grytor/soppor!

Annars så skulle de kunna fungera som utfyllnad i biffar.

De är inte kulinariska utfyllnader om man säger som så.. utan mest en ersättning för kött för vegetarianer/veganer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-28 08:46 #10 av: JazzBass

Har några gånger gjort "stekt ris" med ris och diverse linser i. Först ska allt kokas i saltvatten. Man börjar med att lägga det tar längst tid i kokvattnet, som gröna  linser, fullkornsbasmati och rött ris, och tillsätter efter hand andra saker som kräver mindre koktid, som belugalinser (mina favoriter), röda linser och vanligt basmati/jasminris (om man vill). Man tager vad man haver i skafferiet. Dränera när det kokat klart.

Fräs sedan 1 finhackad lök, nån hackad vitlöksklyfta, lite gurkmeja och ingefära i smör i största stekpannan du har. När löken blivit mjuk, lägg ner även ris- och linsblandningen. Stek tills det blir lite yta på allt, och vänd på riset emellanåt. Tar typ 10 minuter eller så. Servera som tillbehör till t.ex. ugnsstekt kyckling med currysås.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-03-28 08:51 #11 av: JazzBass

I övrigt så tycker jag det blir gott med linser i woker och dylikt, men att koka linser som enskilt tillbehör tror jag inte blir så bra om man inte gör nån mixad puré i stil med hummus eller nåt.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-03-28 11:44 #12 av: Scorpio97

#10, #11 Stekt ris kan jag kanske prova, fast jag ändrar nog lite på kryddorna i så fall. Problemet för mig är att jag inte gillar grejer som är blandade, utan vill helst ha allt för sig på tallriken. Så wok är inget jag gillar. 

//Jessie

Anmäl
2015-03-28 12:15 #13 av: Zepp

Då blir det linsgröt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-31 21:15 #14 av: Zepp

Testa korngryn.. de vill ioförsej oxå gröta sig lite men man kan använda dem som ris.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-31 21:20 #15 av: Scorpio97

#14 Ja, det har jag testat, det var bättre smak på dom, men det är väl inte lika nyttigt som linser?

//Jessie

Anmäl
2015-03-31 21:31 #16 av: Zepp

Mnjae.. vad skulle vara det nyttiga med linser förutom lågt GI?

Koka korngrynen med en valfri buljongtärning.

Korngryn skall oxå ha lågt GI?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-31 21:36 #17 av: Scorpio97

Mer protein och mindre kolhydrater i linser än korngryn, så jag ser nog linser som nyttigare. 

//Jessie

Anmäl
2015-04-04 19:15 #18 av: Flöffo

Gröna linser har aldrig blivit gröt för mig Funderar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.