tips på paj tack
Jag har köpt små metallformar som jag funderade på att göra någon slags minipajer som mellis eller enklare lunch
men är det någon som har tips på bra pajdeg o fyllning??
Ja har ni något för efterrätts/fika så får ni gärna komma med förslag på det också😃
Hälsa gärna på mig på Facebook.
Så här på sommaren skulle jag bara göra pajskal som jag sedan skulle fylla med färska grönsaker, annat smask och någon god dressing precis innan servering.
Exempelvis rostbiff, med massa grönsaker och chèvrekräm.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Jag höftar alltid, men brukar ha lite andra mjölsorter än bara vetemjöl för att piffa till, som exempelvis graham.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Fetaost, soltorkade tomater i olja och spenat är en god fyllning. Äggstanningen blandas med ett ägg per dl mjölk/grädde.
Pajdeg hittar du lätt recept på på google.
Jag ser paj lite som "rest-mat". Det är perfekt med sådana portionspajformar att göra pajskal i och frysa in. När du sedan får rester en dag, så tar du fram ett skal och slänger i resterna och på med äggstanning och in i ugnen. Piffar till resterna lite så det nästan blir som lyxmåltid istället för tråkiga rester ;P
Annars såhär på sommaren så blir det ju såklart paj med rabarber eller bär och servera med vispad grädde/vaniljvisp/glass.
Medarbetare på westernridning.ifokus
#7 Om du tänker dig frysa pajskal så som jag föreslog så kan du ta i princip vilket recept som helst.
Här är en grund som jag utgår från:
3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
en skvätt kallt vatten
När du tar fram skalet ur frysen så förgrädda det gärna en 10 min. Lägg i din fyllning och gör en äggstanning (typ 1ägg per 1dl mjölk/grädde, till mängden ovan skulle jag gissa på 3ägg/3dl mjölk) som du häller över fyllningen, krydda och in i ugnen till äggstanningen "stannat".
Medarbetare på westernridning.ifokus
#8 Tillägg: Man kan också grädda dem innan man petar in dom i frysen.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#9 Dock onödigt att starta ugnen två gånger tycker jag ;P
Medarbetare på westernridning.ifokus
#10 Inte om man bakar/lagar flera saker på samma gång.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
12 man frysdr med formarna.
#12 Du får ju frysa dom i formen, annars är det svårt att förvara och även laga till och än svårare att hålla formen (oavsett om du förgräddat eller inte).
Men klart du kan tillverka degen och sen frysa den om du känner för det, men degen är ju så lätt att slänga ihop så då förstår jag inte vitsen med det. Grejen är ju att ha skal klara så du slipper momentet med att slänga ihop degen och trycka ut den i formen (det är ju dom 2 "kladdiga" momenten i att baka paj). Då är det klart att bara slänga i fyllning och äggstanning sen. När du dessutom har småformar så är det så smidigt att göra alla formar på en gång, så är det klart. Så kan man lägga dom i frysen och ta fram bara det antal du ska ha.
Varför vill du inte ha formarna i frysen? Likväl som att ha dom i skåpet kan dom väl ligga i frysen färdiga att användas?
Medarbetare på westernridning.ifokus
nja att jag inte ville ha formarna i frysen var mer av den anledningen att jag har bara 6 formar och skulle vilja ha fler formar färdiga. Vi är 4 st i familjen o har ofta 1-2 barn som fikar /äter hos oss av barnens kompisar. då kan man behöva fler än 6 st. men jag får väl äta paj när kompisarna inte är hos oss helt enkelt 😃
Hälsa gärna på mig på Facebook.
#15 Det går utmärkt att ta loss skalen om de är färdiggräddade. De där är ju så små, det hade varit värre om det varit fullstora,.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#15 Men när du lagar till pajen så måste ju skalen ändå ligga i formen. Smöret smälter ju när det blir varmt, alltså blir ju skalet mjukt igen då du stoppar in det i ugnen.
Hade du tänkt att ha massa färdiga skal och grädda i samma formar vid samma tillfälle? Är formarna så små att det bara blir en portion per form om man tex gör efterätter till barnen? Eller går det att dela? Det är inte en idé att köpa fler formar då?
Eller så får du väl prova dig fram och se vad som fungerar bäst för er.
#16 Hur menar du med färdiggräddade? När dom bara är förgräddade så är dom ju inte stela (ens när dom svalnat, inte mina iaf). Jag skulle nog inte ge mig på att plocka loss dom. + att när man sen då ska grädda dom så måste man ju ändå gräva fram formarna och pilla tillbaka dom, annars håller ju skalen inte ihop i ugnen.
Medarbetare på westernridning.ifokus
#17 De håller ihop hur fint som helst, det händer lite mer än att smöret smälter vid tillagning.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#18 Ja mina gör ju inte det. Jag förgräddar dom i ca 10 min, sen låter jag dom svalna innan jag stoppar dom i frysen och inte blir dom så stela att jag skulle kunna pilla ut dom. Kanske när dom väl är frysta, då är dom ju rätt stela, men inte efter förgräddning.
Vad menar du med att det händer lite mer än att smöret smälter vid tillagning? Ja klart att det händer mer än så, men eftersom smöret smälter så måste man ju ha dom i formen vid tillagning, annars tappar dom ju formen.
Medarbetare på westernridning.ifokus
Pajsorter: Färspaj eller tacopaj Quinoafärspaj Linspaj Basilika Fänkålspaj Rödbetspaj Hm…