Konserverat, inlagt, sylt & marmelad

Syltråd

2014-02-16 12:41 #0 av: tlover

Hej

Vi ska göra sylt idag och när vi handlade var jag säker på att man bara behövde socker och bär (eftersom socker är koncerverande) men nu ser jag att man behöver natriumbensonat vilket jag inte har hemma, Hur kan jag då göra?

Jag har däremot atamon hemma funkar det istället? eller nått annat?

Hjälp behövs till en syltnoob

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-16 13:26 #1 av: DesK

Om du förvarar den färdiga sylten i kylen och konsumerar den rätt snart behövs inget konserveringsmedel Glad

Anmäl
2014-02-16 13:36 #2 av: tlover

#1 är det före man öppnar det också, vi har ungefär 1½ kg bär om jag minns rätt.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-16 22:01 #3 av: Anterrabae

Använder aldrig annat än frukt/bär och socker.

Häller man upp sylten på burk direkt och stänger så blir det undertryck i burken poch det hålletnlängre. Blir det mycket sylt kan du alltid frysa ner sylten. Häll på lagom små glasburkar, lämna expansionsmån 10% på med lock och när sylten svalnat fryser du det som inte går åt.

Med tillräckligt med socker behövs inte konserveringsmedel och annat "skit" sylt har kokats i alla tider (typ) på socker och frukt/bär 😊

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-16 22:02 #4 av: Anterrabae

Sen är det som vanligt, öppnad burk i kylen och rena bestick i burken.. Men det är ganska uppenbart. ❤️

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-17 08:45 #5 av: Åsa S

Atamon innehåller natriumbensoat.


Själv brukar jag ha bär och syltsocker, syltsocker innehåller både pektin och konserveringsmedel så det är enklaste sättet att göra sylt med speciellt ifall man använder frukter och bär med lite pektin i.


Själv brukar jag även göra sylt på ingefära för det mesta eftersom min sambo är allergisk mot de flesta frukter och bär och då måste man ha syltsocker för det innehåller ingen pektin alls.

Anmäl
2014-02-17 08:56 #6 av: tlover

#5 för mig gör det inget att att sylten blir rinnig, sylt ska inte vara geleaktig som köpesylt är utan sylt ska vara.... syltig.

Men då vet jag att vi har ett alternativ i atamon.

#3 ja jag tyckte det var konstigt med tanke på att man alltid gjort sylt använder du mer socker än i grundreceptet eller behövs inte det?

Helst skulle jag vilja kunna ha sylten i matkällaren men att frysa går ju också, visst förstår jag dig rätt att sylten sväller 10% (dvs den blir 110% av originalstorleken) och om man ska frysa så ska sylten svalna innan man sätter på lock?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-17 10:50 #7 av: Anterrabae

Ja sylten sväller, eller vattnet expanderar bär det fryser, så burken spricker om det inte får plats. Ca 10% så har du marginal.

Locket ska på när sylten är varm, för då blir det "vacuum" eller undertryck i burken när den svalnat. Dvs extra tätt. Vill man kan man låta den svalna upp och ned för då kommer sockret klistra locket extra.

Gör man så borde matkällaren funka. Men frysen är säkrare. :)

Jag smakar mig fram, så jag vet inte exakta mängder, men det viktigaste är att koka sylten i vida kärl typ stekpanna, vattnet ska koka bort så snabbt som möjligt, för bärens skull. Då tjocknar sylten av sig själv, bär den börjat. Tjocka ihop sig rör man i sockret, rör så det smälter ochvkokar lite till. På så sätt kan du få den marmeladtjock utan pektin. Sockret gör det tjockt.

Det är samma princip som när man gör syrup och liknande. Man reducerar tills det är lagom tjockt. 😊

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-17 10:55 #8 av: Anterrabae

Alltså i en 1-liters burk lämna 1dl, i en 5-dl lämna 0,5 dl osv 😊

Och vad jag ville få sagt är att dels decinficerar den kokande sylten burken och locket och dels gör undertrycket att det blir mindre risk att den blir dålig. Eftersom det är extra tätt. Också ett skäl att låta den svalna upp och ned 😘

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-17 10:56 #9 av: tlover

#8 vad bra att jag frågade för att vara säker för jag missförstod dig först.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-17 11:00 #10 av: Anterrabae

Ok, vilken tur! 😊 vad trodde duatt jag menade? Jag blev nyfiken 😘

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-17 11:05 #11 av: tlover

#10 jag trodde att du menade att om man skulle frysa sylten skulle den svalna innan man la på lock Galen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-17 11:21 #12 av: Anterrabae

Aha, jo jag ser att det kunde se ut så. Ja svalna innan frys, så det inte tinar där inne. Men lock på från start. Förlåt att jag är rörig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-02-18 17:18 #13 av: Anders 50

Värm glasburkar+lock i ugnen, 100 grader i 5-10 min och häll i varm sylt ända upp och på med locket. Kladda inte! Om du ska förvara i källaren. På köpet får du rena glasburkar. Na-bensoat går bra, men det går bra  utan, kan inte hända så mycket i burken med undertrycket.

Men ibland "fuskar" jag.  Skämtar

Fryser in gör jag i plastburkar.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.