Annons:
Etiketterallergiöverkänslighetsjukdomar
Läst 2326 ggr
TjockaBerta
2014-02-12 23:09

Gillar ni stark mat?

Vi åt thaimat idag. Jag valde mat med ingen stjärna och dottern som rest mycket i environgerna fick trestjärnigt märkt mat.

Alla utom jag smakade den starkaste rätten och dottern tog med sig det som blev över till lunchlåda. De andra smakade den men åt inte av den.

Den mildaste rätten var god men kunde haft mera fart i sig, den med en stjärna var lagom för mig. Tvåan var hemsk och trean gick jag aldrig på. 

Äter ni gärna mat som gör ont i munnen eller väljer ni hellre svensk kryddning?

>>>Malum domesticum<<<

Annons:
Jalking
2014-02-12 23:51
#1

Massor av chili ska det vara! Jag gillar när det bränner.

Det är verkar också vara en vanesak. Det som var "jättestarkt" och nästan oätbart för några år sen betraktar jag inte som speciellt starkt idag.

JontaK
2014-02-13 00:10
#2

Odlar själv habanero av starkare sort men är inte förtjust i enormt stark mat, dock väldigt kryddig.

När jag bodde i Borås köpte jag indisk curry från en restaurang vid busstationen, tror det fanns fem olika styrkor. De anställda pratade mest hindi eller punjab, inte så mycket engelska och med facit i hand förstod jag att de hade varnat mig för den starkaste varianten.

Tog en gaffel, resten hamnade i soporna. Har aldrig ätit något starkare i hela mitt liv, var ändå ganska van vid stark mat men det gick absolut inte äta!

Siggebus
2014-02-13 07:42
#3

Njaaaaeee - jag VILL att maten ska smaka så lite starkt gör inget.
Dock får det inte vara så starkt att det svider och bränner i munnen för då tycker jag faktiskt att det tar bort matens goda smaker - man focuserar bara på "hettan".
Dessutom klarar inte min mage alltför starka rätter - men framförallt vill jag som sagt kunna smaka vad jag äter 🙂

idipidi
2014-02-13 09:08
#4

Äter man mycket starkt så vänjer man sig. Det har hänt att folk frågat mig om maten de laga är för stark och jag skulle aldrig gissat att de haft chili i överhuvudtaget.

För mig handlar det verkligen inte om att utstå nån slags smärta eller så, utan att jag långsamt blivit van vid mer och mer styrka. Helt enkelt för att chili är så himla gott! Det finns så många härliga, olika sorter att odla och så mycket god mat som man kan laga.

[Tassy]
2014-02-13 10:38
#5

Nej! Jag har jättekänslig mun och mage. Jag använder knappt vanlig peppar.

Jalking
2014-02-13 12:05
#6

Jag uppfattar det inte som att hettan tar bort eller döljer andra smaker i maten. Tvärt om, faktiskt. Chilin lyfter fram även andra smaker.

Annons:
[Tassy]
2014-02-13 12:26
#7

så olika det kan vara 🙂 om jag äter stark mat känner jag ingen smak alls, det bara brinner som eld i munnen på mig.

Honestyisdead
2014-02-13 13:23
#8

Äter gärna yberstark mat. Tårar i ögonen och näsan ska rinna. Då är det gött :) Problemet är att jag inte tycker mat som är stark för andra är stark. Så jag får alltid lägga till hettan efter för att inte riskera att maten blir för stark för de andra.

VästkustFia
2014-02-13 13:24
#9

Ja, det beror både på vad man är van vid, vad man gillar, och vad ens mage tål.

Första gången jag smakade stark mat i tonåren kunde jag bara få ner ett par tuggor. Nu har jag blivit en riktig chiliälskare som ibland måste övertyga personalen på indiska och thailändska restauranger om att jag verkligen gillar starkaste sortens mat. Som tur är protesterar inte magen, snarare tvärtom faktiskt, äter jag inte kryddstarkt på några dagar kan den bli lite orolig!

Intehärutandär
2014-02-13 13:30
#10

Det starkaste "svenska" jag äter regelbundet är pepparrot, men mina gamla grannar var från afghanistan/pakistan och gjorde ofta indiskt till mig. Så gott!

Jalking
2014-02-13 13:36
#11

Tips till er som har problem med stark mat. Drick inte när det bränner i käften. Då sprider ni det heta i munhålan och det bränner ännu mer. Bara fortsätt att äta. Lite av mindre het mat, t.ex. ris, lindrar.

DesK
2014-02-13 15:44
#12

Kompletterande tips är ät mjölkprodukter, det lindrar

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sukram
2014-02-14 01:14
#13

Odlar chili själv och tar gärna chili i maten. Tycker chili ger en kick till de flesta maträtter. Jag tar gärna en tsk sambal oelek i min frukostomelett, blir gott till ägg o ost.

Annons:
Sukram
2014-02-14 01:15
#14

#2 vilken restaurang i Borås var det??? Har aldrig testat indisk där.

CelsiusT
2014-02-14 16:00
#15

Jag älskar smaken på chili, det är jättegott och lyfter fram andra smakerna väldigt fint, mycket finare än peppar gör (som jag ofta tycker förstör smaken).

Men det får absolut inte bränna, ens minsta lilla. Bränner det så förstörs smaklökarna och då upplever jag att jag inte känner något av resterande mat.

Men jag anser att det väldigt mycket är en vanesak, jag är just nu inte van vid särskilt stark mat alls utan har "svensk husmanskost-kryddning". Men när jag bodde hemma hos pappa så var det betydligt mer sting i maten och då tyckte jag ofta att mat hemma hos andra inte smakade någonting. Så jag tycker nog ändå det är trevligare att inte vara van vid så stark mat för då känner jag rena smaker mer tydligt.

Medarbetare på westernridning.ifokus

jagga-ewe
2014-02-16 18:54
#16

"A good chili always burns twice" som man säger. 😈

Fast jag har aldrig känt av den där ökända andra gången. Och då äter vi väldigt kryddstark mat här, med mycket chili. Tycker faktiskt att chili och banan lyfter det mesta, även bakverk.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Honestyisdead
2014-02-16 18:57
#17

Usch jag har varit med om andra gångens brännande många gånger ;)

fridaas
2014-02-16 19:31
#18

Jag tycker om kryddstark mat, men det ska inte bara vara start utan det ska smaka något också, vet några gånger man har fått mat som sägs vara stark och ja det har den varit så pass att det inte smakar mer än starkt och då är det fel enligt mig. Just nu äter jag Dick helst inte så stark mat då jag är gravid men förra graviditeten levde jag (och sambon) på tigersås, chili och sambal oelek :P

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Gasoline
2014-02-16 19:33
#19

Lite kryddigt är ju aldrig fel, men då min mor aldrig "lärde" mig och min syster att äta kryddig mat så är jag lite känslig, men jag tränar på det. 

Om min sambo får välja hur starkt det ska vara så är det oätligt för mig. 😂

Anterrabae
2014-02-16 21:55
#20

Lite sting är gott! Kag älskar kombon chili, vitlök, ingefära och citron.. Gärna med soyasälta. då får jag dansfeeling. Wasabistinget i näsan är också en favvo. Men klarar stark mat sämre nu än dör några år sen. Men hela jag är känsligare nu. 3 av 4 på thairestaurangen här är bra. När jag var gravid hade jag dille på röd curry, panamgcurry och sambal oelek. Bebis kom ut och älskade chili. :) men nu sen hon blev 4-5 så gnälloer hon att det blir starkt ibland

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
CelsiusT
2014-02-16 22:01
#21

#18 Jag har märkt att jag fixar inte den vanliga maträtten från thairestaurangen sen jag blev gravid. Vet inte vad det är, men munnen fixar den inte. Förut tyckte jag den var stark men jättegod. Nu är den bara äckligt stark och jag får inte i mig den.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anterrabae
2014-02-16 22:05
#22

#21 Din bebis gillar det inte 😊 upplevde att det jag älskade som gravid tillhörde favvogrejerna (och gör fortfarande fast i mildare utförandek) hos dottern.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

CelsiusT
2014-02-16 22:25
#23

#22 Njae, vet inte om jag tror att bäbis idag har smak? Däremot så kommer ju mer och mer forskning fram till att barnens smak och vad dom gillar utvecklas redan i magen och vad mamman äter har tydligen större inverkan än man tidigare trott. 

Däremot så kan jag tänka mig att det har med hormonerna att göra, att jag ändrar smak för saker och ting. Det är ju trots allt ganska mycket som händer med kroppen när hormonerna slår till.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anterrabae
2014-02-17 11:18
#24

#23 inte smak direkt, men typ gillar viss mat.. Jag vet ju bara att jag cravade saker som bebis sen kom ut och älskade.. Och som jag varken var impad av före eller efter graviditeten. Men det är säkert olika och beroende på hur långt gången man är.. Och massa annat som varken vi eller forskningen har koll på.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

CelsiusT
2014-02-17 11:22
#25

#24 Okej, men jag tror ändå att cravings beror på hormoner. Och att det barnet gillar beror på vad man äter under graviditeten (som forskarna nu också kommit fram till att kunna bekräfta). Tror inte barnet i sig vill ha något särskilt, eller inte vill ha.

Det tänker jag är lite samma sak som att jag ändrade smak väldigt mycket under puberteten. Hormonförändringar i kroppen helt enkelt.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anterrabae
2014-02-17 11:30
#26

Ok 😊 tror säkert att det får åt båda håll, men självklart stället hormonerna till det massor.. Men nu kanske vi ska återgå till trådens ämne. Ursäkta kapninagen!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Honestyisdead
2014-02-17 12:21
#27

18 det är väldigt sällan jag fått mat som varit stark nog för att ta bort de andra smakerna. Så det handlar ju om hur van man är.

Annons:
[MyCassie]
2014-02-17 13:54
#28

Det ska brännas i mun och mage och gärna svettas medan man äter. Tacos på kyckling är en maträtt som bränner duktigt, så gott. 😃

Ozzylover
2014-02-26 17:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Älskar stark mat och gjorde detta i sommras .. Nigella Lawsons chilisylt Ger ca 1,5 liter sylt. 150 gram röd chili 150 gram röd paprika 6 dl äppelcidervinäger 1 kg syltsocker Finhacka chilin och paprikan i matberedare. (tillsätt chilin först och sedan paprikan). Lägg sockret och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt chilihacket när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma. Ta grytan från värmen och låt den stå i ca 45 minuter innan sylten hälls upp på väl rengjorda burkar. Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.

VästkustFia
2014-02-26 19:32
#30

Tack för tipset - och nu kom jag på att jag köpte en burk chilisylt i somras som jag visst bara ställde undan och glömde bort. Måste genast leta fram den ur skafferiet!

BH92
2014-03-01 16:40
#31

Jag gillar inte stark mat, utan jag ÄLSKAR stark mat, helst ska den vara så STARK!!! Att det känns som att den skulle SJÄLVANTÄNDA! Om man blåste på den, istället för godis eller snacks så händer det att jag tar vispgrädde, vispar upp och tillsätter Sambal Oelek, så dippar jag Nachos med Chilismak, HELT SUVERÄNNT DELIKAT! Dom flesta resepten där Sambal Oelek är inblandat, brukar säga att man bara ska ha en knivsudd av Sambal Oelek, jag brukar hälla direkt ur burken, jag brukar hälla direkt ur burken, jag köper brukar handla på Willys då dom är billigast, sen så erbjuder dom Storköksförpackningar till Privatpersoner, jág brukar köpa stora burkar med Sambal Oelek(720g), en liten burk Sambal Oelek(200g) använder jag typ till 3-4 normalportioner, jag lägger upp i matlådor och stoppar i frysen…

VästkustFia
2014-03-01 21:57
#32

Då är du nog snäppet värre än mig Gapskrattar. Fast jag kan också äta chili som godis när andan faller på.

BH92
2014-03-02 00:58
#33

Jo det kanske jag är, MEN! Det är ju ingen tävling, så vi kan konstatera att det finns andra som också gillar über-starka saker…

VästkustFia
2014-03-02 10:36
#34

Ja, det är roligt att höra. I början (tidigt 90-tal för mig) kände man sig rätt ensam om det.

Annons:
Honestyisdead
2014-03-02 11:17
#35

Själv tycker jag inte om smaken på sambal och de jag smakat har inte haft bra styrka. Föredrar färsk chili, habanerotabssco, srirachasås och lao gan ma sås. Thaiaffären jag är stammis hos har små riktigt starka chili.

Anterrabae
2014-03-02 13:39
#36

Hera, de där små, berättade en kompis till mig, att de kallas torpeder. Man sitter ett gäng och äter en i taget, som en tävling. Och emellanåt kommer det en som är flera gånger starkare än de andra.. En torped. Och så kollar vem som tål mest! Det var min kompis vänner från Thailand som inteoducerade detta för min kompis. 😊

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Honestyisdead
2014-03-02 13:40
#37

36 haha :)

[SammieS]
2014-03-03 06:05
#38

Ja, jättegott med riktigt stark mat enligt mig!

Tessen
2014-06-03 02:43
#39

Jag älskar stark mat och är i stort sett stamkund på webbshopen http://www.extremefood.se och köper bland annat chilisåser och kryddblandningar där ifrån men även chips och godis. Favoriterna är Blair's Habanero chips och Ass Kickin Jelly Beans som innehåller habanero. Jag lärde mig dock tidigt att äta stark mat då min halvbrors mamma är thailändska och hon lagade alltid riktigt stark mat så det är nog till stor del en vanesak hur stark mat man klarar av och tycker om att äta.

/T

Davbjo
2014-06-03 08:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

Huy Fong Foods, som tillverkar Sriracha, har också en Chili Garlic Sauce som enligt mitt tycke smakar bättre än sambal. Jag har denna i allt från wok till köttfärssås, och den är lagom stark och har riktigt god smak.

Rekommenderas varmt, finns på välsorterade asiatiska butiker.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

bamse6311
2014-06-11 13:00
#41

Jag älskar stark mat, har varit sambo med en Thailändska och då blev det Thailändskt varje dag.

Nu äter ju thailändarna inte enbart stark mat utan det finns många variationer.

Det trevliga tycker jag är när man är på en större bjudning hos någon och det sätts fram 30 olika rätter eller fler.

Sambons moster brukade säga att hon tyckte att det var svårt att laga mat åt svenskar just på grund av att en del inte gillar hettan i maten.

Ville jag någon gång under den tiden med sambon ha svensk mat så fick jag göra den själv medan hon gjorde thailändsk åt sig själv.

Bästa hälsningar,
Bertil

Annons:
[Cookie Monster]
2014-06-14 16:21
#42

Föredrar faktiskt rätt milda rätter men "lite fart på maten är aldrig fel".

solus
2014-06-17 04:56
#43

Jag älskar när det blir tårar i ögonen och näsan lite rinnig pågrund av den starka maten >:3

http://solus.blogg.se/ 

Upp till toppen
Annons: