Annons:
Etiketternötviltgris
Läst 7464 ggr
[[Månen@]]
2013-12-02 14:10

dålig köttfärs eller inte?

Jag hitta inget mat så frågar här Jo om ett paket köttfärs gick ut den 29 men stoppades i frysen idag går den att äta då?

Annons:
Gronstedt
2013-12-02 14:11
#1

Lukta och smaka! Om det luktar OK och smakar OK så är det OK.

[tk1971]
2013-12-02 14:14
#2

#1: Inte alltid. Ibland bildas bakteriegifter som inte smakar eller luktar. Men - OM det luktar så släng.

Rå köttfärs bör inte smakas på.

[[Månen@]]
2013-12-02 14:15
#3

Men om jag tilllagar den så försvinner väl alla bekterier osv?

OlgaMaria
2013-12-02 14:18
#4

Det är inte säkert. Isåfall skulle man kunna äta köttfärs från maj…?

Köttfärs är ganska känsligt så du får gå på hur det luktar/smakar.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

[tk1971]
2013-12-02 14:18
#5

#3: Ja, bakterierna dör ju, men de kan redan hunnit ha bildat de där bakteriegifterna eftersom sista förbrukningsdag (inte bäst föredag på köttfärs eftersom det är känslig mat!) passerats för flera dagar sedan.

VildaVittra
2013-12-02 14:29
#6

Jag skulle ge det till hundarna, då malet kött har stor kontaktyta och lätt blir otjänligt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
[Tassy]
2013-12-02 16:58
#7

Det bör inte konsumeras då det inte har bäst-före, utan sista förbrukningsdag som i detta fall har passerats.

TjockaBerta
2013-12-02 19:20
#8

Jag skulle öppna paketet och om det luktar fräscht skulle jag steka upp det och sen frysa in det. Om det luktar illa skulle jag kasta köttfärsen.

>>>Malum domesticum<<<

Honestyisdead
2013-12-03 21:05
#9

Inte frysa in redan utgångsdatum och dessutom köttfärs! Möjligtvis att du kunde öppnat och luktat och kollat färgen, men som sagt är köttfärs väldigt känsligt.

chilisalsa
2013-12-04 10:03
#10

När det gäller helt kött bör man om det är vaccat vänta till bäst före innan man fryser. Ska man inte frysa kan man vänta längre om man vill ha det bra. Köttfärs är en helt annan femma då det är syreexponeringen som ställer till det. Det finns en anledning till att råbiff aldrig bör göras på färs utan helt kött som skrapas vid servering. Helt Kött innuti är bakteriefritt… där är det bara parasiter som kan vara problem som trikiner i vilt.

Medarbeterare på Kost

Honestyisdead
2013-12-04 10:43
#11

10 varför anser du att msn ska vänta till utgångsdatum med vaccat kött?

[tk1971]
2013-12-04 11:34
#12

#11: Antar att det den naturliga mörningen (dvs. nedbrytningen efter döden) som menas.

Honestyisdead
2013-12-04 11:44
#13

13 fast jag har bara sett "mörat" vaccat kött. Oftast mörat med tillsatser. Då någon naturlig mörning lär inte ske och absolut inte vaccat kött.

Annons:
[tk1971]
2013-12-04 11:47
#14

Köttets nedbrytning stannar ju inte för att det ligger i vacuumförpackning. Det man gör är ju att suga ut syret, de anaeroba bakterierna finns kvar.

Honestyisdead
2013-12-04 11:50
#15

14 men det blir ingen naturlig mörning i mina ögon med tanke på allt vatten som tillsätts och tiöösatserna. Bättre att köpa ovaccat kött direkt från slaktaren. Inget skit i det.

[tk1971]
2013-12-04 11:53
#16

"Naturlig mörning" = köttet bryts ner efter döden och blir därmed lättare att tugga på. Ja, obehagligt att tänka på, men så är det.

Honestyisdead
2013-12-04 12:25
#17

Vet inte om jag skriver dåligt eller vad det är. När köttet bryts ner sv tillsatser är det inte naturligt. Och jag föredrar naturligt. Naturlig förruttnelse.

VildaVittra
2013-12-04 12:43
#18

#17 Har du en källa till att det tillsätts tillsatser till vakuumförpackat kött?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Gronstedt
2013-12-04 12:46
#19

#17 med flera: Jag trodde man vakuumpackade i stället för att tillsätta en massa saker?

VildaVittra
2013-12-04 12:46
#20

#19 Precis!

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Honestyisdead
2013-12-04 12:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Jag läser på förpackningarna. Det vakumförpackas för att hålla längre. Mycket"mörning" är tillsatt vatten. Kolla bara på frysta kycklingdelar. Procenten kyckling är skrämmande låg.

Honestyisdead
2013-12-04 12:55
#22

Jag har inte lyckats hitta vakumförpackat kött fritt från tillsatser. Tar gärna emot tips.

Gronstedt
2013-12-04 13:01
#23

#21, 22: "Lake", "saltlösning", "marinad" med mera tillsätts inte bara i vakuumpackat kött, så det har inte med vakuumpackningen att göra. Se bara på frysta kycklingfiléer med 80 eller 90 % kött.

Jag tror till exempel inte att Gröna gårdars kött är färdigmarinerat.

VildaVittra
2013-12-04 13:04
#24

#21 Den frysta kycklingen är en helt annan förpackningsmetod, så den tycker jag att vi lämnar.

Du har valt att köpa dansk mörad fläskkotlett, det är inte ett tvång för konsumenten, för vakuumförpackat kött finns utan det: http://www.scan.se/produkter/191917/karre-benfri/

100% svensk gris.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Honestyisdead
2013-12-04 13:07
#25

23 det påstod jag inte heller. Men jag har inte sett naturligt vakumkött. Således blir det inte vakummörat sp dom många tror. Kyckling påpekade jag ju redan. Vilka butiker säljer det köttet?

Honestyisdead
2013-12-04 13:13
#26

24 nej, jag har inte valt att köpa det och vem påstod att det var tvång? Ska kolla scan

Gronstedt
2013-12-04 13:14
#27

#25: Finns det folk som tror att kött blir möra AV att vara vakuumförpackat? Jag har bara hört sådana som tror att det blir mörat MEDAN DET ÄR vakuumförpackat, och det är ju olika saker.

Jag köper Gröna gårdar på gårdsbutiken Skiltorp Kvarn, andra återförsäljare kan du nog hitta på Gröna gårdars hemsida.

EDIT: #26: Gas? Själva grejen med vakuum är att det är gastomt? "Skyddande atmosfär", som en del använder, är något helt annat.

EDIT igen: Pratet om gas har tagits bort ur tidigare inlägg, därför är ovanstående hänvisning inte längre giltig.

Annons:
[tk1971]
2013-12-04 13:18
#28

"Modifierad atmosfär", dvs gaserna som kött förpackas i, ska hindra bakterietillväxten. Visst, man kan kalla dem för "tillsatser", men de är i så fall samma "tillsatser" som finns i kroppen hela tiden. Syre, kväve och koldioxid. Ett naturligt och bra sätt att förlänga hållbarheten.

Honestyisdead
2013-12-04 13:21
#29

Gaskommentaren togs omedelbart bort då det var fel diskussion.

Gronstedt
2013-12-04 13:21
#30

#28: Fast inte speciellt bra. Den "skyddande atmosfären" är mest kosmetisk och gör köttet sämre, i alla fall enligt den här artikeln.

Honestyisdead
2013-12-04 13:23
#31

27 vakummörat blir det väl AV att vara i vakum?

[tk1971]
2013-12-04 13:24
#32

#30: Det beror helt på vilken blandning av gaser man använder. Att ge köttet röd färg kanske inte är optimalt för att minska bakterietillväxten och vice versa. Nu är det ju så att ofta är köttet gråaktigt i sån här modifierad atmosfär, men när det utsätts för syre så återtar det sin röda färg.

Gronstedt
2013-12-04 13:27
#33

#31: Ja, ungefär på samma sätt som "kylskåpsmörat" blir mörat av att ligga i kylskåp och "hängmörat" blir mörat av att hängas = det är något som händer under tiden.

#32: Mörat kött ska vara grått. Rött är onaturligt för ätfärdigt kött och ingenting att önska sig.

Honestyisdead
2013-12-04 13:28
#34

Ja jag ser inte skillnaden i 27.

Annons:
Gronstedt
2013-12-04 13:41
#35

#34: Köttbiten kommer att brytas ned var den än befinner sig. Om den bryts ned liggande på köksbänken beror det inte köksbänken. Om den bryts ned i en gastom atmosfär beror det inte på den gastomma atmosfären.

Honestyisdead
2013-12-04 13:57
#36

Det är fortfarande olika typer av mörning.

Gronstedt
2013-12-04 13:58
#37

#36: Nej, det är exakt samma typ av mörning, den äger bara rum på olika ställen.

Honestyisdead
2013-12-04 14:14
#38

Haha, precis, det är skillnad. Hängmörning brukar föredras av kockar, men tyvärr är det mer svinn vid den mörningen eftersom det växer bakterier påytan som sedan skärs bort. Sedan finns det "producentmörning". Då tillsätts saltlake och konsistensen på dessa varor kan liknas vid korv och kassler blandat. Svårt att misslyckas med i köket, men påminner inte längre om kött. Bra hållbarhet dock. Det är dessa produkter jag bojkottar ich som lurar folk till att tro att vakummörning tex mörar bättre än häng.

chilisalsa
2013-12-04 17:41
#39

Jäklar vilken diskussion det blev ! Kul :-)
Ja vaccat kött ska va länge i kylskåt innan frysning…
Men det har såklart med mörningsprocessen att göra.
Att möra ett kött är att göra det lite "dåligt"…

Medarbeterare på Kost

Honestyisdead
2013-12-04 17:52
#40

39 bara man luktar på köttet innan man fryser in det. Inte helt ovanligt att kylkedjan brutits och köttet blivit skämt.

chilisalsa
2013-12-05 11:11
#41

Nej inte vaccat kött… att öppna för att lukta är fel. Syre vill vi inte ha :-)

Däremot ska man ju lukta innan man använder såklart. Men en vaccad oxfile blir i allmänhet bättre efter "bäst före-datum" även i kylskåp. När man stoppar den i frysen stoppas mörningsprocessen.

Äldre alternativ har fungerat i alla tider… talg, ister etc.

Samma med andra varor som ska mogna som Ost… då vaxar man för att hålla bort syret. Man kan köpa en billig vacumförpackad ostlimpa och lägga den i källarn och vända den non gång ibland. Efter nåt år efter bäst före-datum har man en riktigt god ost !

Medarbeterare på Kost

Annons:
Honestyisdead
2013-12-05 11:48
#42

41 jag luktar alltid innan frysen. Har hänt för många gånger att jag tar fram vaccat kött ur frysen dom varit dåligt.

chilisalsa
2013-12-05 11:55
#43

Ja naturligtvis kan det vara dåligt om det inte har varit rätt hanterat. Viktigast är ju att man kollar innan man konsumerar. När man köper vaccat helt kött från bättre ställen rekommenderar dom att inte frysa in innan bäst före-datum även om man inte ska konsumera i närtid.
Köttfärs är såklart en helt annan sak :-)

Medarbeterare på Kost

Upp till toppen
Annons: