Annons:
Etikettmatprat
Läst 752 ggr
[JeanetteK]
11/12/13, 12:33 PM

Mycket tomater

Har ni tips på vad man gör när man har mycket tomater? Kan man frysa tomater? Eller finns det någon god inläggning? Det är körsbärstomater och det är många! 🙂

Annons:
[Vegg]
11/12/13, 1:02 PM
#1

Man får äckligt gegg om man fryser tomater.

Men man kan göra mycket, hacka dem och göra grytor, göra sallad på dem, gröpa ur och fylla med ris och färs, torka dem och lägga in dem i olja, du kan även göra tomatsås eller ketchup på dem också. Om du hettar upp en ren glasflaska (göra den steril) så kan du hälla i såsen och spara den länge.

[JeanetteK]
11/12/13, 1:48 PM
#2

Okej, då struntar jag i att frysa dom! 🙂

Tack för tips! Ska kika på hur man torkar dem och även hur man gör god tomatsås. Det lät bra. Jag vill ju inte att de ska gå till spillo och man kan inte äta hur mycket tomat som helst.

[Vegg]
11/12/13, 1:50 PM
#3

Ja tomater kan bli för mycket av ibland. 😉

Gasoline
11/12/13, 2:02 PM
#4

Hacka i små bitar och ha i köttfärs. Eller i makaronipudding :-D

[JeanetteK]
11/12/13, 7:02 PM
#5

#4 Makaronipudding var länge sen jag gjorde. Det var också ett bra tips! Tack! 👍

Gasoline
11/12/13, 7:40 PM
#6

#5 en maträtt som är bra till de flest "left overs" :-D idag hade jag överbliven köttfärssås, kassler och en purjolök som sjöng på sista versen som jag blandade ner :-D toppen gott och ett bra sätt att bli av med överbliven mat.

Annons:
Intehärutandär
11/12/13, 10:22 PM
#7

Torka dem i ugnen. 

"Skär tomaterna i skivor och bred ut dem på en hålig plåt (av nättyp). Torka tomaterna i 100 grader med luckan på glänt - man kan t ex stoppa en trägaffel emellan. Torktiden kan variera mellan 2 och 10 timmar, kolla tomaterna då och då."

[JeanetteK]
11/13/13, 7:50 AM
#8

#6 Låter inte alls dumt!

#7 Åh suveränt! Tusen tack! 😘

TjockaBerta
11/13/13, 12:22 PM
#9

Mina gamla tomater hamnar i köttfärssåsen, chiligrytan eller i andra maträtter med tomat eller tomatpuré.

>>>Malum domesticum<<<

Honestyisdead
11/13/13, 5:14 PM
#10

Jag hade kokat en stor lass tomatsås som jag sedan hade fryst in i mindre. Bara till att ta fram när man ska göra tex köttfärsås, tomatsoppa eller liknande.

Gasoline
11/13/13, 6:39 PM
#11

#10 har du något bra recept på det? Har faktiskt funderat på att börja göra egen sådan, då vet man nästan exakt vad som är i ;-)

[JeanetteK]
11/14/13, 12:37 PM
#12

#10 Det är en mycket bra idé Hera! Hänger på Gasoline där och undrar om du eller någon annan har något bra recept. Perfekt ju att bara plocka fram.

Honestyisdead
11/14/13, 12:50 PM
#13

Skriver senarr idag :)

Annons:
Tant Grön
11/14/13, 7:30 PM
#14

Jag brukar hacka i mindre bitar (Nicer dicer plus) sedan kokar jag ihop tills det tjocknar. Då går det bra att frysa. Detta använder jag istället för krossade tomater på burk.

Gasoline
11/14/13, 7:32 PM
#15

#14 hur lång tid tar det på ett ca? Tillsätter du något när du kokar?

Tant Grön
11/14/13, 7:35 PM
#16

Bara lite salt. Minns inte hur lång tid, kanske en halv timma. Det skall börja tjockna. Är nog inte så noga, men det tar ju mindre plats i frysen om man kokar ihop.

Gasoline
11/14/13, 7:40 PM
#17

#16 sant, tänkte bara så att jag inte tror att det förväntas koka i 3 timmar och jag ger upp efter en timme för att jag tror att jag gjort något fel. Tack för tipset iallafall :-D

Tant Grön
11/14/13, 7:45 PM
#18

Beror ju också på hur mycket man gör. Jag brukar göra ca 3 - 4 liter. Gör man bara lite så går det fortare.

Honestyisdead
11/14/13, 8:06 PM
#19

Krossade tomater, några körsbärstomater, tomatpure, lök, vitlök, rött vin, socker, svartpeppar, vatten, hönsbuljong och timjan. Har inga mått eftersom jag gör det på måfå.

Gasoline
11/14/13, 8:46 PM
#20

Tack för tipsen och råden. Jag får prova mig fram lite. :-D

Annons:
Upp till toppen
Annons: