Matprat

Frysgrader

2013-05-19 18:38 #0 av: Sofy

Efter ett litet samtal med en bekant som har -3 grader i sin frys och jag har typ -19 eller nåt åt det hållet undrar jag vad är rätt grader? och varför?

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-05-19 18:52 #1 av: VildaVittra

-18 grader ska det vara i en frys. Och det är för att ex fett härsknar fortare vid varmare temperaturer.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-19 18:52 #2 av: [Aquelegia]

Ju kallare desto bättre klarar sig frysvarorna. För djupfrysning! Alltså långvarig frysning måste en frys hålla en temperatur på minst -18 grader.
-3 är en kortvarig frysning och även väldigt bra för miljön med tanke på energiförbrukningen. Det drar mindre ström.
Inget är fel men som sagt i -3 grader är varorna ej djupfrysta=kort hållbarhet.

Anmäl
2013-05-19 18:54 #3 av: [Aquelegia]

Såg att det även kan ha att göra med om man anger i farenheit eller graderSkämtar 0 farenheit motsvara -18 grader.

Anmäl
2013-05-19 19:03 #4 av: Sofy

Det handlar om celsius. Då undrar jag även hur snabbt skulle fett ex härskna i -3 celsius? Har aldrig tänkt på just det här förutSkrattar

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-05-19 19:28 #5 av: DesK

Om man fryser ned matvaror i -3 grader C så kan det bli rejält stora iskristaller och därmed sämre kvalitet på det nedfrysta. Oavsett vad man ska frysa ned, så blir det bäst om det är så kallt som möjligt i frysen, minst -18 grader C. -3 grader C är lika med kylförvaring i stort sett. 

Grader är det oavsett vilken skala ma använder. Farenheit används ännu i den anglikanska världen, medan vi övriga använder Celsius.

Anmäl
2013-05-19 19:35 #6 av: Sofy

Bra info Dessan! Det är precis vad jag tycker också, det är väl helt onödigt att ha en frys att förvara maten i även i enbart några dagar då det bör förstöra kvalitén på produkten. Sen är det väl inte så hälsosamt heller när det kommer till bakterier då det är som att förvara i kylen.

Sen frågar jag igen - hur snabbt skulle fett härskna i -3 Celsius? Om vi nu tar från kyckling eller nötkött som exempel.

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-05-19 19:38 #7 av: DesK

Sofy det skulle härskna lika fort som i kylskåp!

Anmäl
2013-05-19 19:40 #8 av: Sofy

Hur fort skulle det härskna i ett kylskåp dåSkämtar

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-05-19 19:57 #9 av: DesK

Svårt att svara på, för det beror i hög grad på hur väl kylkedjan fungerat innan den hamnade i butik och sedan hur den hamnade hemma hos dig!

Anmäl
2013-05-26 06:20 #10 av: bamse6311

För butiker/varuhus så gäller att de måste ha minst -18 grader i sina frysdiskar.
Själv så har jag runt -22 i min frys hemma.

Angående kyl så gäller lagen för kyldiskar i butikerna att det får vara högst 8 plusgrader. Hemma i min kyl så kör jag runt +4.

Sedan så är det precis som #Desk säger hur kylkedjan fungerat hela vägen.
Jag jobbade under 15 år i varuhus inom Coop och har positiva erfarenheter om hela kylkedjan ända tills den till sist skall bäras hem till konsumenten.

Det finns ju fryspåsar vid varje kassa som man skall använda på vägen mellan butiken/varuhuset och hem.
Man skall ju helst åka hem direkt när man handlat och sedan lägga sina produkter i frysen och kylen så fort man kommer hem.

Att först handla sina matvaror för att sedan ta en titt inom IKEA eller något annat medan matvarorna står i bilen är inte alls att rekommendera.

Å andra sidan så om jag går in i en charkuteributik i Helsingör så verkar de ha helt andra regler där men det är ju en annan sak *skrattar*.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.