Annons:
Etikettmatprat
Läst 5589 ggr
Pelle Långlös
2013-04-27 17:33

Kroppkakor med vad?

Berättade för En arbetskollega att jag äntligen fått tag på kroppkakor. Berättade att jag skivade "bullarna" och sedan steker dom. Äter sedan med smör. Kollegan äta att hon äter med lingonsylt. Blä enligt mig. ;-) Vet inte om det har med var man bor. Min mammas släkt är uppvuxna i norra Norrland. Så det kanske avgör att man kanske åt med smör där uppe och lingonsylt längre ner i Sverige. Vad äter ni med kroppkakorna och vad tror ni om min teori?

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Annons:
DenLillaTofflan
2013-04-27 17:38
#1

Både och faktiskt haha, men om jag bara fick välja en grej så skulle jag helt klart välja lingonsylt! :D xD

[Mustangcab]
2013-04-28 08:46
#2

Min man gör pitepalt och det avnjuter han med smör och lingon och jag med vispgrädde och lingon. När jag får kroppkakor så äter jag dem på samma sätt. Men jag steker dem inte utan de värms i vatten och äts sedan.

Givetvis så dricker jag mjölk till dessa😃

Pelle Långlös
2013-04-28 09:19
#3

Vad konstigt. Har ju aldrig hört om att man kan äta lingonsylt till. Undrar vart min mamma fått lära sig det här för det är ju det som hon lärt mig att äta så.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

[Mustangcab]
2013-04-28 09:35
#4

# 3 Varifrån kommer din mor?

Pelle Långlös
2013-04-28 12:48
#5

Min mamma kommer från Stockholm men min mormor kommer från Kalix. Det är från henne vi lärt oss att äta med smör och steka dom i skivor. Vet att flera av mina tidigare släktingar från mammas sida är födda och uppvuxna runtom norra Norrland genom min mammas släktforskning. Så det är därför jag trodde det var så att i Norrland använder man smör till kroppkakorna.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

[Mustangcab]
2013-04-28 19:14
#6

De äter inte kroppkakor i norra norrland de äter palt. Det är en viss skillnad.

Annons:
Maria
2013-04-28 19:32
#7

Mina första kroppkakor åt jag på Öland med tunn grädde till.

Själv gör jag egna numera och jag steker dem lätt när de är färdiga för att få en fin yta och jag äter gärna lingon till.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Mustangcab]
2013-04-28 19:34
#8

# 7 Öländska kroppkakor är världsberömda😃Mums!

Pelle Långlös
2013-04-28 20:11
#9

Men jag har aldrig hört min mormor, moster eller min mamma nämna palt. Utan kroppkakor. Märkligt det här. Japp öländska har jag här hemma.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

[Mustangcab]
2013-04-28 20:24
#10

Men det är inget mot vad märkligt jag  tycker det är att de använder ordet kroppkakor. Min man säger bestämt och han är äkta norrlänning att det är palt som man tillverkar  i norrland. Han brukar göra det hemma. I palt låter man vattnet vara kvar och tillsätter kornmjöl. I kroppkakor kramar man ut så mycket vatten som det bara går och tillsätter lite vetemjöl. Detta är är då i gråa kroppkakor för sen finns det vita också men de är gjorda på kokt potatis.

Själv bor jag i blekinge och är uppvuxen där.

Pelle Långlös
2013-04-28 20:34
#11

Jo jag har fått dessa två förklarade men ändå har jag inte hört dom nämna palt.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Intehärutandär
2013-04-29 01:03
#12

Jag äter inte kroppkakor (är veggo), men mormor äter med lingonsylt och ibland bacon.

WinterPrince
2013-04-29 09:28
#13

Jag är uppvuxen på Öland, och öländska kroppkakor är klart dom bästa! ^^

De ska ätas nykokta med skirat smör. Lingonsylt och grädde är något smålänningarna hittat på brukar vi skoja om.

Annons:
[Mustangcab]
2013-04-29 12:13
#14

# 12 Stoppa in något annat än fläsk i  så kan du också äta dessa delikattesser.

Åsa S
2013-04-29 20:40
#15

Min släkt är från malmberget och vi äter pitepalt kokta med smör och lingonsylt. Blir det några paltar över så kan de skäras i bitar dan efter och stekas i smör och äts även då med lingonsylt och smör.

[Aquelegia]
2013-04-29 23:01
#16

Jag har aldrig ätit kroppkakor så jag undrar, hur äter västgötar detta?^^

[Mustangcab]
2013-04-30 09:16
#17

Norr om Småland finns inga kroppkakor och inte söder om Blekinge heller😂

Honestyisdead
2013-04-30 09:35
#18

Bor i skåne och här äter vi kroppkakor med lingon till, ibland knaperstekt bacon också :)

Intehärutandär
2013-04-30 09:54
#19

#17 Jodå. Jag bor i Dalarna och har köpt färdiga många ggr till mormor. De säljs där färdig rullpack ligger. Pitepalt däremot har jag inte sett. Paltbröd finns.

VildaVittra
2013-05-01 04:46
#20

Kroppkakor med lingonsylt till är inget ovanligt, däremot strömmingsflundra med lingonsylt till är en smakkombination som får det att vändas i magen på mig bara av tanken.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Maria
2013-05-01 08:28
#21

#20 Va!!! Stekt srömming med potatismos och lingon är ett måste🙂

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Mustangcab]
2013-05-01 09:11
#22

Sill eller strömming kan jag inte ens vara inomhus ifall någon steker den.

Jalking
2013-05-01 16:01
#23

Jag värmer mina kroppkakor i vatten och äter med smält smör, och helst även riven parmesan.

En gång upptäckte jag att jag inte hade smör hemma när kroppkakorna redan var på värmning. Då tog jag pesto till. Faktiskt helt OK.

För mig får lingonen gärna stanna i skogen.

Upp till toppen
Annons: