För-& smårätter & tillbehör

Egna kryddpastor!?

2013-04-20 19:42 #0 av: dolfen

Själv har jag krafsat ihop något av det bästaste som jag någonsin har krafsat ihop. Indikrydda!

Vitlök, kryddpeppar, ingefära, lite salt, en gnutta vinäger + sesamolja.

Förr torkade jag denna blandning. (Använde då varken vinäger eller olja.)
Men sedan kom jag på att det drar mindre energi, och går väldigt mycket snabbare att göra en go färsk indikryddspasta.

Camilla Plum var väldigt nära att göra min indipasta, men "nära skjuter ingen hare". Skämtar

Gör du egen kryddpasta? Hur? Ingredienser? Vad använder du den till?

Indikryddan har jag använt till kallrökt lax, hamburgare, mikromax, samt att ge "kropp" till smaklösa såser, med mera.

Anmäl
2013-04-20 20:55 #1 av: dolfen

Hmm. Kan jag vara ensam om att göra den godaste kryddpastan i historien!? Blinkar

Anmäl
2013-04-20 21:45 #2 av: DesK

Dolfen du är nog ensam om den godaste kryddpastan i (Matlust)världen, bäst du tar patent på den! ;)

Anmäl
2013-09-15 21:32 #3 av: dolfen

Igår gjorde jag en rosmarinsalt-kryddpasta som jag använde för att smaksätta såsen till lammsteken.

Bladen från en lagom stor gren krypande rosmarin rispades av och hackades. Dessa lades sedan i mortel och fick vänslas med vitlök, lite salt + sesamolja.

Eftersom torrt rosmarinsalt passar till kokt ägg (min smak) ska jag testa den kvarvarande slatten av rosmarinsalt-kryddpastan till just detta.
Cool

Anmäl
2013-09-18 06:48 #4 av: bamse6311

Låter som en riktigt god läcker kryddpasta.
Den får man jäkla testa.

Ja när inte ens kocken med den stora svarta grytan kommer längre än närma så är det nog inte så många som prickar in den *ler*.

Skall absolut testas.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl
2013-09-20 20:39 #5 av: dolfen

Jag länkar till en tråd med en kryddpasta inbakad.
http://matlust.ifokus.se/discussions/52268c44ce12c4514e000066-lammrulle?discussions-3

En fördel med att göra "färska" kryddpastor är att man slipper alla ugnstimmar (Torktid) + att fler aromer (aromatiska oljor) finns kvar jämfört med torkade kryddblandningar. + ugn drar el.
Fördelen med torkade, är ju naturligtvis bättre hållbarhet.

#4 - Det var lite spännande att höra Camilla räkna upp 2 ingredienser av "min" indikrydda. (Vilka det var kommer jag inte ihåg.) Glad
Hmm. Undra om jag inte skulle ta och leta upp det där Plumavsnittet...

 

Anmäl
2014-04-29 18:49 #6 av: Anterrabae

Nu, äntligen (skäms faktiskt) har även jag kommit till skott och fått gjort den indikryddpasta, (missade vinägern och sesamojan dock :( ) men kryddan fick med beröm godkänt i alla fall!

Lät den vara dominant i dagens middag för att riktigt utvärdera. Resultatet: dottern fick feeling och spontandansade vid matbordet!

Så ett stort tack till dolfen, för denna sjukt goda uppfinning! ❤️ :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-29 22:24 #7 av: fridaas

Brukar aldrig göra pastor, men egna kryddblandningar görs det ibland. Så som citronpeppar, chilisalt, örtsalt osv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.