Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Råd & tips

Fryst, micrad och sedan micrad igen?

2013-03-25 19:10 #0 av: Pelle Långlös

Jag är osäker för jag har hört nångång i mitt liv då jag var ung att man inte skall äta (micra) mat som varit frusen och sedan micrad. Att man bara kan micra maten en gång efter att man tinat och micrat den.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-25 19:15 #1 av: [KosmosBill]

Enl. mig bör man aldrig äta micrad mat då strålningen gör den giftig och ohälsosam för kroppen.

Anmäl
2013-03-25 19:21 #2 av: Pelle Långlös

Det vet jag men ibland måste man det då det inte finns någon spis på jobbet och att det skulle ta för lång tid. Har bara 15 minuter på mig. Skämtar

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-25 19:26 #3 av: [KosmosBill]

Kräv en liten spis på jobbet !


Anmäl
2013-03-25 19:37 #4 av: Pelle Långlös

Fortfarande har jag har vara 15 minuter på mig att äta. Tar längre tid på spisen. Hemma micrar jag aldrig min mat utan gör allt i ugn eller på spisen. Det är bara när jag är på jobbet.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-25 19:38 #5 av: [KosmosBill]

Ät kall mat.

Anmäl
2013-03-25 19:40 #6 av: Pelle Långlös

Haha, aldrig. Rädd för att det skall vara onda bakterier i om jag äter kall mat.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-25 20:06 #7 av: DesK

Det är rent struntprat att mikrad mat skulle vara farlig. Snarare är den mindre farlig än annan mat. Läs gärna min artikel om att laga mat i mikrovågsugn!

Så Ylva, du gör klokast i att upphetta maten ordentligt i mikron.

Anmäl
2013-03-25 20:08 #8 av: Pelle Långlös

Tack DesK. Men hur det om man micrar den igen efter ha varit micrad en gång och sedan kylts ner?

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-25 20:09 #9 av: DesK

Det enda som händer är att maten förlorar en del vitaminer, men skadlig blir den inte. Förutsatt att den har kylts ned korrekt och förvarats korrekt i kyl.

Anmäl
2013-03-25 20:11 #10 av: [Tassy]

Håller med Dessan, eventuellt kan konsistensen bli lite påverkad.


Anmäl
2013-03-25 21:11 #11 av: Anterrabae

Som tidigare nämnts blir inte maten giftig av att tillagas eller värmas i micro. Däremot är inte den typen av upphettning/tillagning snäll mot näringsämnen och så vidare. Så att bara äta micrad mat kan vara tveksamt. Men det var det ju aldrig tal om här. Skämtar

Jag är inte helt säker på vad som händer med molekylstrukturerna.. har sett ett test som gav micrat vatten en högst ofördelaktig efekt på växter jämfört med okokt respektive kokt på spisen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-03-25 21:50 #12 av: DesK

Det står lite om det på illustrerad vetenskaps hemsida

http://illvet.se/fraga-oss/ar-det-farligt-att-laga-mat-i-en-mikrougn

Anmäl
2013-03-25 21:55 #13 av: [Tassy]

Det vi fick lära oss i skolan angående micro är dels att vissa näringsämnen kan gå förlorade, maten kan bli "för steril" (vårat immunförsvar behöver få jobba lite trots allt), och framförallt gamla trasiga microvågsugnar kan vara hälsovådliga. Men hela moderna microvågsugnar är det ingen fara med, som med så mycket annat.


Anmäl
2013-03-25 21:58 #14 av: Anterrabae

Tack för länken Dessan!

Tassy, fy vad gammal jag kände mig helt plötsligt Lipar

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-03-25 22:03 #15 av: [Tassy]

#14 Haha nämen?

Jag har precis gnatat på mina päron att de skulle slänga ut sin gamla eländesmicro och skaffa en bättre variant Galen deras micro var från det jag var pytteliten! Gapskrattar


Anmäl
2013-03-26 08:47 #18 av: Pelle Långlös

Det är inte en köpt frysmat utan jag har lagat den, sen fryst den och tinat och micrat  den men hann inte äta allt så jag sparade resten och undrar om jag kan värma den i micron igen. Att man värmt (efter att den varit tillagad och sedan fryst) den en gång så är maten förlorad så att säga. 

Jo det är nog så att vitaminerna försvinner till en stor del. Men det får man nog ta då det inte finns några andra möjligheter. Hemma lagar jag all min mat, det mesta från grunden.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-26 08:52 #19 av: DesK

Ylva i och med att du har lagat maten själv från grunden, så har du ju god kontroll över vad maten innehåller. Sen att maten förlorar en del av sina vitaminer vid uppvärmning går inte att undvika och samma sak sker oavsett hur du värmer din mat.

Anmäl
2013-03-26 08:56 #20 av: Pelle Långlös

Precis men jag är orolig över att värma den ytterligare en gång till. Det är det jag hört skall vara farligt.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-26 08:58 #21 av: DesK

Ylva nej det är inte farligt, förutsatt att du verkligen hettar upp maten ordentligt! Mat som endast värms till ljummen temperatur kan i värsta fall innehålla oönskade bakterier, men dessa dör om du hettar upp maten ordentligt.

Anmäl
2013-03-26 09:00 #22 av: Pelle Långlös

Tack. Okej. Då vågar jag äta maten igen idag till lunch. Skrattar

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.