Annons:
Etikettmatprat
Läst 120469 ggr
[[Mellebelle]]
2013-03-10 14:43

kyckling som luktar ägg

vi har haft oöppnad kyckling i kylskåpet i två dagar, vi skulle öppna den nu och det luktar ägg. + att kycklingen gick ut för två dagar sen också.

är det bara att snöra i soporna?

Annons:
bamse6311
2013-03-10 14:57
#1

Ingen fara.
Två dagar är inget farligt.
Tillaga den i ugnen så blir det hur bra som helst.
Bästa hälsningar,
Bertil

[Tassy]
2013-03-10 15:03
#2

Kyckling ska inte lukta, jag hade slängt den (men jag är väldigt skeptisk och slänger förmodligen en hel del i onödan).

Honestyisdead
2013-03-10 15:12
#3

Luktar den är det bara till att kasta.

bamse6311
2013-03-10 15:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Men halloj alla.

En kyckling i ugnen på 225 grader och en timme per kilo är ju ingen fara som helst!
Dessutom så kan man ju alltid se på köttet om det är genomstekt och är det väl genomstekt så är ju alla som helst bakterier döda för länge sedan.

Vad tar det åt vårt svenska folk?
Man vågar inte köpa lasagne eller köttbullar då det kan vara hästkött i det.

Jag är 61:år gammal uppväxt på landet och i mitt barndomshem så hade vi ingen frys och inte ens ett kylskåp.

Gudarnas skymning sååååå mycket "gammalt" kött och andra matvaror vi enligt dagens standard okänligt vi har satt i oss utan att någon av oss har dött.

Lite rim och reson tycker jag att det bör vara i varje debatt och om nu @Mellbelle tillagar sin kyckling så är det säkert inga problem.

Ibland så blir jag väldigt konfunderad.
Svenskar åker till Thailand, Egypten osv där det finns helt andra bakterier i maten som man kan bli mycket sjukare av men då bryr dom sig inte. Om däremot #Mellebelle vill tillaga en kyckling som är några dagar gammal så får hon de här svaren.

Min fd var från Thailand och i de nördöstra delar som hon var ifrån (BuriRam) så slaktade  men det man ville äta och inte tusan fanns där någon kyl och inga blev dåliga.

Jag har även varit i Egypten och visst där blev jag dålig i magen en dag men å andra sidan så har dom ju apotek i varje gathörn där det finns otroligt kompetenta läkemedel/mediciner.

Hur som helst så är jag helt övertygad om att #Mebelle kan tillaga sin kyckling utan några som helst problem.

Bifogar en bild från Egypten.

Bästa hälsningar;
Bertil

Honestyisdead
2013-03-10 16:05
#5

Jag har blivit dålug av kyckling som luktade, trots genomstekning. Så jag finner det oroande att du råder någon att äta det. Mat som blivit så dåligt att det luktar illa ska man inte äta. Av den anledningen serverar inte heller restauranger råvaror som luktar.

[[Mellebelle]]
2013-03-10 16:18
#6

tack för svaren, min systers man snörde endå bort den.. så det blev en annan mat istället. ska komma ihåg det till nästa gång :)

Annons:
bamse6311
2013-03-10 16:58
#7

#5 Hera.

Svenska magar klarar ibland inte mycket.
Hur som helst, en kyckling som luktar lite, inga problem.

Hera misstänker att även du som de flesta av oss varit i andra länder och därmed också ätit både kyckling och annat som innehöll en massa bakterier.

Gudarnas skymmining så många olika länder som jag varit i och ätit med svenska normer "okänligt" kött samt andra produkter av mat.

Inte tusan har jag dött av det.
Någon gång då och då blivit dålig i magen eftersom min mage inte var vand vid just dessa bakterier.

Vart man än åker i världen så finns det olika bakterier som magen måste vänja sig vid.

Kan rekommendera  lalla att åka till Kenya eller motsvarande länder.
Där får ni äta det mesta som "luktar" men när magen väl har vant sig så är det inga som helst problem.

Bästa hälsningar,
Bertil

Honestyisdead
2013-03-10 17:05
#8

Hir det är i andra länder är enligt mig ointressant eftersom vi är i sverige. Att utsätta sig för en onödig risk när man kan låta bli är meningslöst. Nu är kycklingen kastad i vilket fall som.

bamse6311
2013-03-10 17:38
#9

#8 Hera

Tycker ändå att det var synd att kasta en kyckling som det troligtvis ändå inte var något fel på.
Nåväl, det där beror nog mest på om man har den ekonomiska realitet att man har "råd" med att kasta bort i övrigt bra och hälsosam mat.
Är helt övertygadom att den där kycklingen skulle ha smakat hur bra som helst och utan att ge några som helst inverkningar på kroppen
Nåväl, nu har ju hon slängt bort den där kycklingen, jag skulle aldrig gjort så.
Bästa hälsningar,
Bertil

Honestyisdead
2013-03-10 17:50
#10

Det ÄR något fel på en kyckling som luktar illa.
Om näsan säger att det är fel på maten ska man lita på det.

Ser ingen anledning till att äta skämd mat eftersom vi inte behöver göra det.

bamse6311
2013-03-10 18:29
#11

#Hera

Det kan vara fel på all mat om man nu vill göra det vara det så

Är fortfarande helt övertygad om att det inte var något som helst fel på #Mellebelles kyckling, jag är helt totalt tusen procent övertygad om det.

Jag är själv uppväxt i ett litet gruvsamhälle där vi varken hade frys eller kylskåp.

Inte fan dog vi eller fick några sjukdomar för att kycklingen var några dagar gammal eller luknade lite illa.
Vi överlevde och kycklingen var hur god som helst.

Nåväl, kanske är det lite annorlunda med er storstadsbor som aldrig har varit och rest kring i världen.

Själv så har jag bott både i Thailand samt Kenya där man inte får vara så "kräsen" över vad som serveras och inte fan har jag dött av deras mat.

Bästa hälsningar,
Bertil

Honestyisdead
2013-03-10 18:41
#12

#11 Nu börjar du bli lite otrevlig. Att börja svära och anta saker är helt onödigt och blir bara tråkigt.

Jag har rest väldigt mycket trots min unga ålder, så tro inte att jag inte är världsvan. Jag är välbekant med olika kulturer och maten som äts. Jag har dessutom hygienutbildning och kockutbildning bakom mig.

Hur det var förr är en sak. Idag är det en helt annan sak. Vi tål inte samma saker som förr, eftersom vi har bättre tillgång till färsk mat och utsätts för mindre bakterier idag.

Mat som luktar råder jag ingen att äta. Men vill du äta mat som är dålig får du självklart göra det. Jag har inte sagt att man dör av det.

Men jag råder ingen till det eftersom man kan bli väldigt dålig.

Man ska lita på sin näsa. Luktar något illa, kasta det.
Är det utgånget datum men ser bra ut och luktar bra så ät.

För övrigt är du precis lika mycket/litet stadsbo som jag är. Vi bor nämligen i samma stad. 😎

Chestnut
2013-03-10 18:51
#13

Just kyckling är ett så känsligt livsmedel som fort koloniseras av bl a salmonella och campylobacter så börjar det lukta, har passerat bäst före datum (är det inte till och med sista förbrukningsdatum på kyckling? I så fall SKA det inte ätas efter det datumet såvida det inte varit fryst!) och endast förvarats i kyl (aldrig frysts alltså) hade jag utan tvekan slängt.

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
[Tassy]
2013-03-10 18:52
#14

nu släpper vi denna diskussion.

/Tassy - medarbetare

bamse6311
2013-03-10 18:59
#15

#12

Ber väldigt mycket om ursäkt att du läser in att jag på något sätt skulle vara/varit otrevlig.

Det är helt emot den typ av människa som jag är och försöker att vara så där förstår jag dig faktiskt inte.

Ber hur som helst tusentals gånger om du har  sett och upplevt det så vilket inte som helst inte har varit min intention.

Ser mig själv som en snäll, hygglig och trevlig människa och hoppas innerligen att även människor kring mig ser ser och upplever mig på det sättet.

Vad det sedan gäller #Mellebelle och hennes fråga angående den där kycklingen så framhärdar jag fortfarande att den säkert är hur ätbar som helst.

Med både vänliga och bästa hälsningar.
Bertiil

[[Mellebelle]]
2013-03-10 19:20
#16

har fått svar på min fråga och alla tyckte olika. men som sagt kyckligen  är slängd nu och tänker inte hämta den från soporna för att börja laga den nå mer 😉 så nu släpper vi detta och lever vidare! 

[TeamGolden]
2014-04-20 16:33
#17

Gammal tråd men ang. kyckling som går ut idag - Det luktade illa när vi öppnade förpackningen (lite som ägg) men inte själva kycklingen. Hur ska man göra med den?

bamse6311
2014-04-20 20:07
#18

#17 TeamGolden

Går den ut idag eller imorgon så är det egentligen ingen som helst fara.
Genomstek den i ugnen så att den blir ordentligt genomlagad.

Kommer btw ihåg och lite OT men inte helt olika ändå när "uppdrag granskning" för något år sedan pekade ut ICA-butiker som hade "packat om" sin färs och därmed gett den längre hållbarhetstid.

Detta gjorde inte att färsen på något sätt som helst blev "otjänlig" utan fungerade precis lika bra att tillaga ändå.

På ett Domusvaruhus här i Skåne (nämner inte vilket) har jag själv varit om att vi "packade om" köttvaror och därmed satte fram sista både försäljnings samt förbrukar datum utan att någon någonsin blev sjuk av det.

Angående till exempel ägg så anses det i Filippinerna att 100 år gamla ägg är en delikatess.

Bästa hälsningar,
Bertil

Sofy
2014-04-21 14:50
#19

#17 Det händer varje gång jag köper färsk kyckling och då kommer den direkt från affären och tillagas ganska direkt när man kommer hem men efter sjuhundraelva gånger som samma sak har hänt började jag tillaga och äta den ändå och jag har inte blivit matförgiftad än men då är jag säker på att förpackningen är hel och att den förvarats helt ok.

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

Kalli
2014-05-18 12:27
#20

Samma här. Färsk kyckling som inte passerat utgångsdatum har haft en viss lukt. Jag tycker inte om lukten men det betyder inte att kycklingen på något sätt är dålig eller jag har i alla fall inte märkt något på smaken och jag har inte blivit dålig eller dött. :)

Annons:
Lilly58
2016-02-12 22:44
#21

Och om nu någon skulle hamna här igen så kan jag meddela att gasen man använder när man packar den färska kycklingen luktar lite äggfis, så låt kycklingen "vila" en minut i öppnad förpackning och lukta igen. Lukten brukar ha försvunnit efter en liten stund 😉

Upp till toppen
Annons: