Annons:
Etiketternötviltgris
Läst 4149 ggr
Emo
2013-02-28 10:39

Hästkött

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
Honestyisdead
2013-02-28 11:02
#1

Antar att folk blev påminda om köttet som verkade ha fallit i glömska.

Intehärutandär
2013-02-28 21:45
#2

Här är vi uppväxta på hästkött, så på mitt facebook-löp sprudlar det av hästkötts-skämt sedan några veckor. Vi (i Södra Dalarna) tycker bara att det är så löjligt och förstorat. 

Visst att man vill äta det som står och inga mediciner, men hästkött är fint kött.  Då jag växte upp fanns "hamburger-köttet" i stora delar av Sverige - också hästkött men med annat namn. Och det åt folk i skolan eller på mackan. 

Och jag hoppas sannerligen inte att de slänger, så fin mat - utan märker om eller skänker till svältande.

Ketang
2013-03-01 10:57
#3

#2 Som fd hästägare känner jag att jag skulle kunna ha lite svårt att njuta av maten om jag visste att det var hästkött. Sen att det är slaktat utomlands får mig att tänka på alla gamla hästar som säljs från sverige och skickas till bla italien för slakt. Hästar som i vissa fall kommer fram döda, med benpipor som sticker ut och som inte fått rast på resan osv. Rent djurplågeri.

Men om man bortser ifrån allt sånt så tror jag säkert att köttet är fint och ska ju givetvis tas om hand! Men skandalen gällde väl först och främst att folk blivit lurade och att dom misstänkte att det kunde vara medicin i köttet. Jag ser inget hinder att dom fortsätter att använda hästkött i köttbullar osv om dom skriver ut det på förpackningen OCH att slakten går till på ett bra sätt.

Ang den mat som dragits tillbaka så tror jag tyvärr att det är sånt som kommer att förstöras 😡 det skulle inte förvåna mig om all mat hamnar i soporna. Tyvärr!

dolfen
2013-03-01 18:09
#4

I Karleby (Finska Kokkola) gav man bort cirka
1000 kilo hästköttskebaber. 🙂
http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=226493

dolfen
2013-03-02 19:18
#5

Det här ordlekande bildmontaget har väl en viss humor!? 😉

http://www.vasabladet.fi/story/?linkid=226682

dolfen
2013-03-02 19:29
#6

På Island har man också gjort tester på köttprodukter.
En köttpaj innehöll inte hästkött.
Men, det konstiga var att den inte innehöll något kött över huvud taget.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/inget-kott-i-kottpajen?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+(svt.se+-+Utrikesnyheter
🤔

Annons:
[Aquelegia]
2013-03-02 21:36
#7

300-500 hästar slaktas på stadens slakteri årligen. Dessa hästar förstörs numera efter avlivning. Tråkigt. På grund av oärliga företag ska alltså dessa hästar avlivas och inte fås någon användning för. Det var ju också ett moget sätt att hantera saken på!
Gör om gör rätt!

Ketang
2013-03-03 08:43
#8

#7 Det är jättetråkigt att vi faktiskt slänger mat på det sättet! Så länge man vet att köttet är fritt från medicin så är det som vilket kött som helst. Vill man äta hästkött ska man givetvis få göra det! Mycket synd att det slarvas och att företagen lurat sina kunder. Det får så stora konsekvenser för mycket annat.

Åsa S
2013-03-03 09:00
#9

Jamen var väl bra det där med köttpaj utan kött då kan man ju skriva köttpajen som även vegetarianer kan äta på förpackningen 😃

bamse6311
2013-03-04 11:55
#10

Emo startade den här tråden med en länk till ett reportage om en kötthandlare i Helsingör.

Själv så bor jag i Helsingborg som ju bara ligger ett stekast ifrån eller närmare bestämt 20 minuter med någon av alla färjor som går mellan dessa två städer.

Jag och min fd handlade mycket kött I Helsingör och ofta hästkött. Varje charkuteributik i Helsingör säljer hästkött och de köper hela djur som de själv styckar.

Som sagt så har jag ätit mycket hästkött och tycker att det är förträffligt gott. En rejäl stek eller varför inte en ordentlig biff helt utsökt.

Nåväl, hur som helst så är det däremot kriminellt att ge fel "innehållsdeklaration" på innehållet i det som man köper och vi konsumenter skall kunna lita på att innehållsförteckningen stämmer.

En lite sann anekdot som Ovar Nilsson från Höganäs skrev om i en av sina böcker. Arbetarna på dåvarande Höganäsbolaget en gång i tiden hade väldigt dåligt betalt. För att komma undan lite billigare så odlade man dels allt odlingsbart själv och många hade också var sin gris.

Denna inköptes som liten kulting men när det senare var dags för slakt så brukade arbetarna byta gris med varandra. Man kunde ju helt enkelt inte själv ta död på den gris som man hade matat och kliat bakom örat under hela året så när man bytte gris med varandra inför julslakten så kändes det väl helt enkelt lite lättare med slakten *s*.

Bästa hälsningar,
Bertil

Emo
2013-03-04 13:02
#11

#10 Ja, oj vad jag saknar allt gott man kunde handla i Helsingør. Där handlade vi den mesta maten under många år. Nu är det för långt att köra.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

inisklo
2013-03-04 14:06
#12

#4 det var väll bra gor o den ställen är bekant till mig🙂

Jag gillar kött o äter häst kött oxå,men lika bra/bäst är att man får veta var man ska äta när man köper nåt,att det gå rätt till.Int vill jag ha bullar om jag vill köpa bröd.

Som nån säger här i tråden…det har blivit förstorat!🤔

Honestyisdead
2013-03-04 15:27
#13

Jag bor också i hbg men får erkänna att det är väldigt sällan jag åker över sundet.

Annons:
[Aquelegia]
2013-03-04 20:27
#14

#8 Förstår inte hur denna ändringen skulle "säkra" att det inte blandas in i annat kött.
Har de inte gjort fel ska de visa att de är stolta över sin moral och etik att hålla allt för sig så att konsumenterna kan göra egna val.
Att "bara" slakta hästarna där och sedan förstöra allt det ätbara köttet gör ju ingen skillnad tycker jag. Djuret slaktas ändå i samma lokaler och bara i och med det finns ju risken att köttet hamnar inblandat någonstans. Skulle de på riktigt försökt försäkrade konsumenterna om att hästtkött ej hamnar i deras produktion hade de fått avstå ifrån slaktandet i sig! Hoppas du hänger med i mitt tänk. Säger varken bu eller bäh men att slakta djur och inte göra någon nytta med slaktandet är rena rama ilandsfasoner!

bamse6311
2013-03-04 22:36
#15

#13 Hera

Numera så är det samma här.
Förr så var det ju med tanke på valutan väldigt ekonomiskt (billigt) att handla matvaror i Danmark men sedan så blev ju den danska valutan betydligt dyrare än den svenska.

Jag och min fd fru handlade mycket matvaror i Helsingör och var där två gånger i månaden och storhandlade. Min morsa har jobbat på färjorna sedan den första Betula 1955 så vi lånade hennes "kort" och kunde därmed ta bilen med över till Helsingör vilket var väldigt praktiskt när man skulle storhandla.

I övrigt spå är ju Helsingör en väldigt mysig stad att vandra kring i och inte minst på sommaren.

Bästa hälsningar,
Bertil

Chestnut
2013-03-05 06:13
#16

#14 Nu hänger inte jag med, vilken ändring har gjorts?

Med vänliga hälsningar
Chess

Ketang
2013-03-05 07:25
#17

#14 Jag hänger inte heller med.

inisklo
2013-03-05 08:00
#18

#16

#17

men då hänger jag med er…att vi int hänger med.

[Aquelegia]
2013-03-05 13:56
#19

Ändringen skrev jag om i #7

Magi-cat
2013-03-07 15:21
#20

#4 Vad bra att man gav bort felmärkt kebab!

annars visar väl de här skandalerna mest på vilken fruktansvärd djurhantering som sker med långa transporter och dålig behandling av djuren. En enda härva av företag som skyller på varandra och en lurad konsument i slutänden. Fusk - och djuren som en bricka i spelet.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
[TheoA]
2013-03-09 19:49
#21

Har läst att dom har hittat sågspån i köttfärsen nu också. Antagligen så har det malts ner dalahästar..

Emo
2013-03-09 19:56
#22

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Honestyisdead
2013-03-09 21:42
#23

Hahaha 😂 Alla skämt som kommer nu är härliga! Precis min humor!

Bjornen
2013-03-10 06:52
#24

Ett stort fel är att man inte tänker att hästkött ska kunna användas som livsmedel. Man använder olika mediciner som har livslång karenstid och en sådan behandlad häst får inte konsumeras. Man kunde använda alternativa mediciner med kort karenstid, som gör att köttet kan konsumeras sedan 1-3 veckor gått efter behandlingen.

Hos nötdjur behandlas aldrig med mediciner som har livslång karaens eftersom man tänker på djuren som livsmedel. När det gäller hästar tänker man inte i dessa banor utan från början anser att hästen är inget livsmedel. Jag har ingen erfarenhet av hästar men i de allra flesta fall borde det finnas andra mediciner som har karens på 1-3 veckor, som man använder på kor.

Chestnut
2013-03-10 11:18
#25

#24 I många fall finns det faktiskt inte det. När det gäller hästar eftersträvar man främst kort tävlingskarens och snabbt återställande och då är det livslång slaktkarens och de medel som inte har livslång slaktkarens är helt enkelt inte lika effektiva.

Med vänliga hälsningar
Chess

bamse6311
2013-03-10 14:51
#26

Hur som helst alla så smakar hästkött väldigt gott och en rejäl biff av hästkött smakar lika gott som en biff av nötdjur.

Har i ett tidigare inlägg berättat om hur Ovar Nilsson berättar om de fattiga arbetarna på Höganäsbolaget en gång i tiden födde upp var sin gris för att kunna slakta den inför jul. Dock så var det många av dem som "bytte" gris med varandra inför slakten. Man kunde ju inte slå ihjäl den gris som man utfodrat och kliat bakom öronen ända sedan den var en liten kulting:

Den hade liksom blivit till ett litet husdjur och sådana tar man ju inte död på så då var det enklast att byta gris med varandra inför slakten.
Dock så behövde alla mat på bordet och just det där med att ha sin egen lilla gris som växte och blev stor underlättade de här familjernas ekonomiska budget för mat betydligt.

Vad har då det här med hästslakt att göra?
Jo, kanske en hel del!

Hästen är inte enbart ett "husdjur" och god vän som springer runt i hagen och som man kan sätta en sadel på och ta en ridtur när man vill. Hästen blir precis som grisen då på Ovar Nilssons tid.

När man tittar på det där programmet "Farmen" på tv4 så är det helt otroligt att se människors okunskap och vånda inför när man skall slakta ett djur.

För dem så är kött något som man köper i ett "tråg" på ICA, COOP eller någon annanstans och man kan undra om de här människorna någonsin har funderat över hur köttbiten hamnade i tråget som de köpte det i.

I Kina och andra asiatiska länder äter man hundar och jag kan säkert tänka mig att det köttet också smakar gott. Har aldrig själv testat så men kan tänka mig att det smakar som vilket kött som helst.

Vad jag tror är att när man ger och gör djuret närmast mänskliga egenskaper som husdjur så blir det också svårare att både slakta det och äta det.

På 17 och 18-hundra talet så hade man inga sådana som helst betänkligheter, både barnen och de vuxna behövde mat. Att slakta en häst då innebar en väldig massa mat på bordet.

Med tanke på alla de "nyfattigga" som finns idag så behöver även de kött och mat på bordet vare sig det kommer från en gris, lamm, får, hare, häst osv.

Bästa hälsningar,
Bertil

Emo
2013-03-10 15:11
#27

#26 Mycket bra skrivet.

Det jag tycker är så hemskt med denna soppa (förlåt färs)😉
är att det läggs enorma resurser på att undersöka om köttet kommer från ett visst djur. Hade resurserna i stället använts för att ta reda på om köttet är lämpligt att äta och då vid ett positivt svar all denna fina mat sålts till reducerat pris, då hade jag förstått något.

Kanske sitter det för mycket av det gamla kvar i mig. Bra mat ska inte förfaras. Vi som upplevde ransoneringstiden och vet lite om hur man ska ta tillvara allt ätligt förstår inte hur massor av kött kan destrueras för att några inbillar sig att vissa djur inte kan ätas även om köttet inte är hälsovådligt.

Som barn fick man lära sig genom sagor och berättelser hur det gick för dem, som inte tog vara på maten utan använde den fel.

Nya tider. Man känner sig utanför och kan inte förstå tankesättet.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
bamse6311
2013-03-10 16:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

#26 Emo

Håller helt och hållet med dig

Nu har jag som jag tidigare berättat inga som helst problem att äta kött från vilket/vilka djur det än kommer ifrån.
Kanske beror det på min barndom som vanlig jävla "gruvarbetarunge" där vi fick äta det som fanns på matbordet.

Missförstår mig nu inte, min barndom var ytterst lycklig och underbar. Jag är uppfostrad hos mina farföräldrar i ett litet gruvarbetarsamhälle i nordvästra skåne.
Uppväxten och sedamera ungdomen var ytterst förträfflig. Mer än all den kärlek som jag fick i mitt barndomshem är obeskrivlig att formulera.

Dock så var det som sagt var ganska fattigt där i Nyvång där far/farfar jobbade i kolgruvan.

Vi vill jag minnas mig att vi hade både egna höns samt kaniner. Nu var ju kyckling något som väldigt väldigt sällan fanns på matbordet.
Kycklingarna skulle ju växa upp till höns som lade ägg vilket mor/farmor behövde när hon skulle baka matbröd samt kakor och laga mat åt oss alla.

Ibland någon gång så hände det att vi hade kokt höna till middag men som sagt så var det ytterst sällan eftersom hönorna hade sin funktion att värpa ägg.

Ibland och väldigt sällan så blev det på söndagsmiddagen "tocke" vilket alltså på vanlig svenska är Tupp. Det var väldigt sällan däremot då "tocken" skall göra sitt jobb och se till att det finns ägg i redet.

Nåväl, när jag var 16 år gammal så tog jag min moped och åkte ut i välden vilket jag aldrig har ångrat.

Jag har bott i Stockholm i flera år, jag har också bott i både London samt Frankfurt AM och i Nairobi under ett antal år.

Dock så kommer jag alltid tillbaka "hem igen" men var jag än är i världen så äter jag det kött som man gör "där".

På bilden så röker jag vattenpipa i Egypten.

Bästa hälsningar,
Bertil

Intehärutandär
2013-03-10 17:38
#29

Här kan man läsa om just vår traditionella hästkorv och smörgåskorv. De har också en facebook-sida

Där framgår att just deras tas ifrån "Kvalitétskött AB"

Det är en god väns familjeföretag.

bamse6311
2013-03-10 17:46
#30

#Snovit

Tackar för länkarna och oj så gott det ser ut.
Visste ju att det fanns något som hette Gustavslist där man tillverkade tavelramar och kul att se att det även finns något som heter Gustavskorv.

Med bästa hälsningar,
Bertil

Honestyisdead
2013-03-10 17:49
#31

Jag brukar köpa hamburgerkött, pålägg.
Vissa är falska och är nötkött, men jag har hitta en so är hästkött som är riktigt god på mackan.

Intehärutandär
2013-03-10 17:55
#32

# 30

Gustafs med F. 😉(som är en by utanför Säters kommun - i Södra Dalarna)

Melkers har också hästkorv, men den är torr och inte alls god. Billigare, men man får vad man betalar för - som man brukar säga. 

Jag är ju vegetarian, så jag kan inte uttala mig om smaken längre (fast jag minns smaken ännu, faktiskt). Men kan säga att det är det enda jag kan sakna - och det är också enda korven jag sett som känns som "kött". En falukorv t ex innehåller knappt något kött längre, ser osmaklig ut och smakar inget heller enligt mitt barn. 

Han dyker snabbt i hästkorvshyllan vid ny lön. Och äter upp 1 ring på 2 dagar! Vi har också nästan alltid hästkorv (typ skinka - hamburgerkött) hemma till mackan. Har försökt ge honom kokt eller rökt skinka, men det brukar bli dåligt innan han får i sig det. Häst blir man nästan arg istället, för han äter upp det för fort. 😃

bamse6311
2013-03-10 18:11
#33

#snovit

Hahaha, tänker mig alla de "storstadsbor" som läser det här och aldrig har varit närmre varken en ko eller häst än det som de ser på tv, haha.

Alla vi som har levt i en annan miljö med djur som av naturliga skäl måste slaktas har ju helt andra vinklingar på att se det.

Som jag skrev innan så de där som är med i "Farmen" på tv4 tror ju att kött är något sådant som man köper i ett tråg på ICA eller COOP och inte tusan har de någon aning om hur det där köttstycket de köper hamnade i tråget *skrattar*.

Bästa hälsningar,
Bertil

Bjornen
2013-03-10 19:19
#34

Hästen har sedan lång tid varit ett heligt djur. Under 1600 och 1700-talen var det uteslutet att äta hästkött. Inte vanliga kristna fick inte ens döda hästen, utan det gjordes av rackare eller sockenlappar. Man svalt hellre än åt hästkött. Dock hade man en mera naturligt förhållande till hästen som mat i Finland. Det är inte ovanligt att hitta hästskinn hos olika finska hembygdsmuseer. Men i Sverige är de sällsynta.

Annons:
Intehärutandär
2013-03-11 00:04
#35

# 33 

Jag håller med. Gick på livsmedelsprogrammet och har grund-utbildning i styckning & chark ( dvs korvstoppning bl a - jag valde den andra grenen i andra ring och är konditor/bagare ). Vi besökte Scan med skolan och INGEN av köttätarna (Jag var enda veg.) ville gå in på slakteriet. Fegt enligt mig, då vi började besöket med "skink-macka". Dessutom då man går en sådan linje och halva klassen ska välja att bli styckare eller jobba i charken på Ica. :) 

Personligen är jag uppväxt med slakt som barn. Det var förstås något vi barn egentligen inte skulle se, men säger man till ett barn att det inte får kolla - så smyger man runt hörnet. :)

DesK
2013-03-12 07:24
#36

Mer om köttfusket på svd.se

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sofy
2013-03-12 07:38
#37

Usch! Det var ingen trevlig morgonläsning!😕

Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian

Intehärutandär
2013-09-06 20:48
#38

Här kan lyssna på en intervju från Gustafskorv på Sveriges radio. Uppskattningsvis har de tillverkat ca 15 miljoner hästkorvar.

"Provsmakning, musikunderhållning av Dotty Blue, bildspel m.m. Kom och titta på den gamla genuina rökningen av Gustafskorv. Den görs i traditionella rökbastur som är upp till 125 år gamla. Firande av den 15.000.000:e Gustafskorven. Försäljning av Gustafskorv. En del av Skördefest Södra Dalarna. "

Pelle Långlös
2013-09-09 13:36
#39

När jag var liten ääälskade jag hamburgerkött. Visste inte då att det var hästkött förrän jag blev tonåring. Först blev jag lite skärrad men insåg att det faktiskt var gott, har ju ätit det under många år.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Cederin
2013-09-13 10:50
#40

Jag är en riktig hästtjej (även om jag inte rider just nu) men har varit ryttare nästan hela mitt liv och som barn var jag en riktig hästtok. Men trots det så äter jag hästkött. Jag tycker det är bra att köttet kommer till användning, sålänge inte några mediciner har tillämpats på djuret. Tror att det beror lite på att jag var uppvuxen på en gård och lärde mig tänka så när man t.ex. slaktade lamm på hösten.

Medarbetare på Naglar och Hår

Upp till toppen
Annons: