Matprat

Hur säker är näsan?

2012-12-30 00:12 #0 av: Stephanie

Har ett 15-pack ekologiska ägg hemma som gick ut den 22 oktober (!). Det har stått kvar i kylskåpet orört. Nu tänkte jag slänga den, men bestämde mig för att sniffa lite på dom och göra vattentestet. Har testat med tre ägg - alla tre står upp på botten, men flyter inte. Knäckte ett ägg och det luktar inte. Äggulan höll för att falla ner i ett glas.

Vågar jag göra något med de här äggen trots att de gick ut för två månader sedan? Obestämd Jag brukar följa min näsa, men även jag blir osäker när det är så lång tid.

Anmäl
2012-12-30 00:23 #1 av: [Tassy]

Ägg kan hålla sig extremt länge! Lita på näsan och ögonen du. Dåliga ägg går inte att missa.


Anmäl
2012-12-30 00:27 #2 av: Stephanie

Får väl steka på det där knäckta ägget och smaka på det då Tungan ute

Anmäl
2012-12-30 00:29 #3 av: [Tassy]

Alltså dåliga ägg luktar död och ruttna jävlar Tungan ute


Anmäl
2012-12-30 00:31 #4 av: Stephanie

Så om jag kan sticka ner näsan i glaset, dra ett djuuupt andetag utan att spy så borde det vara ok? Skrattande

Anmäl
2012-12-30 00:59 #5 av: jagga-ewe

#4 - Jupp! Dåliga ägg är inte att ta fel på. Och, det är inte alls omöjligt att några av äggen, eller alla, är bra fortfarande. Dock skulle jag nog inte chansa på att koka dem. Bättre att knäcka dem och kolla innan man räknar med att använda dem.

Kokta dåliga ägg luktar oxo vedervärdigt btw, men kan ta sig igenom vattentestet. Jag litar inte på vattentest av den anledningen.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-12-30 01:01 #6 av: Stephanie

Ok, men så länge jag knäcker dom först så borde det funka, eller? Glad

Anmäl
2012-12-30 01:10 #7 av: jagga-ewe

Ja, du märker som sagt om de luktar apa när du knäcker dem. Fast det är ju svårt att koka ägg som är knäckta... :)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-12-30 01:14 #8 av: Stephanie

Pocherade ägg ju... Tungan ute

Anmäl
2012-12-30 08:25 #9 av: DesK

Som övriga säger här, dåliga ägg går inte att missa och ägg håller ofta väldigt länge. Att pochera lite äldre ägg kan vara knepigt, eftersom vitan tenderar att flyta ut för mycket. Jamie Oliver visade en smart lösning på detta. Han klädde portionsformar med plastfolie, knäcke ned ett ägg i varje form och knöt ihop plasten och pocherade sedan äggen i vatten. Jag har testat detta och det funkar faktiskt superbra Glad

Anmäl
2012-12-30 09:28 #10 av: jagga-ewe

Eller så kan man ha en sån där pryl där man kokar ägget i micron. Microkokt eller posh-erat, det är inte samma som ett vanligt kokt ägg ändå. Halva nöjet med att äta ett kokt ägg är ju att skala det lagom så man kan äta ur skalet med en sked, sen spara skalet och göra ljus i det. Glad

Men, hade jag ett 15-pack ägg med tveksam kvalitet skulle jag baka på dem. Sockerkakor eller sånt, alltid bra att ha i frysen att snabbt tina när det kommer gäster. Eller göra en omelett till lunch. Baka pannkakor. Ugnspannkaka går bra att frysa in, matlåda är bra. Steka ägg till mackorna till frukost. Ja, jag är säker på att det går att göra av med 15 ägg utan att behöva vara posh och pochera dem.

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Anmäl
2012-12-30 11:08 #11 av: Stephanie

Tänkte inte pochera äggen, var bara som svar på #7 kommentar om att knäckta ägg är svåra att koka :)

Anmäl
2013-01-03 08:22 #12 av: Bjornen

Kylförvarade ägg bör vara användbara i drygt 6 månader efter datumet. Därefter bör man knäcka dem i en kopp före användandet.

Om man ska koka ägg bör de ha ett passerat datum, annars riskerar äggvitan att fastna i skalet.

Anmäl
2013-01-03 11:12 #13 av: Anterrabae

Intressant!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.