Fisk & Skaldjur

Recept: Lökfylld pinklax tillagad i ugn

2012-09-08 15:26 #0 av: Chestnut

Viktigt är att använda vildfångad stillahavslax (chumlax eller pinklax, går bra med båda men pinklax verkar i nuläget lättare att få tag på) som både är bättre för miljön och godare än den odlade norska laxen. Blir en mycket godare smak och bättre konsistens på köttet!

Gott till är potatisgratäng och gröna ärtor samt skaldjursröra typ smögenröra om man vill lyxa till det lite extra!

Lökfylld pinklax tillagad i ugn:

1 rensad pinklax med huvudet borttaget men stjärten kvar på cirka 1 kilo (fryst ska tinas i kylskåp cirka 18-24 timmar innan tillagning)

3/4-1 deciliter philadelphiaost smaksatt med gräslök eller 3/4 deciliter philadelphia + 1-2 matskedar gräslök

1 tomat, finhackad
1 citron
2-4 klyftor vitlök, pressade
5-10 centimeter purjolök, finhackad
½ gul lök, i tunna skivor
salt
svartpeppar

Börja med att smörja en ugnsform tillräckligt stor för fisken med matfett. Sätt på ugnen på 125-150 grader. Skär 2/3 av citronen i tunna skivor  och lägg dem i botten av formen ihop med den gula löken. Salta och peppra.

Torka av fisken med hushållspapper och skåra den på ovansidan lätt. Ta den delen av citronen som är kvar och stryk skärsidan mot fisken runt om. Pressa inte ur saften utan stryk bara. Lägg sedan fisken i formen på den gula löken och citronskivorna.

Gör fyllningen genom att pressa citronen och blanda saften med philadelphia, tomat, vitlök, purjolök. Ta mera philadelphiaost om den känns för lös i konsistensen, det ska vara en rätt fast konsistens. Krydda med salt & svartpeppar. Lägg detta sedan i mitten av fisken (där inälvorna varit) jämnt fördelat. "Stäng" fisken så gott det går för att förhindra att fyllningen åker ut.

Tillagas i mitten av ugnen cirka 1-1,5(-2) timmar. Min tog 1 timme 40 minuter och blev då perfekt, den var dock lite större.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-09-09 22:07 #1 av: Anterrabae

Det låter jättegott. Hel ugnsstekt lax är ganska oslagbart! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-12 18:43 #2 av: DesK

Åh himmel så gott detta låter! Tungan ute

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.