Matprat

Era favoritostar!

2012-06-18 22:15 #0 av: [Aquelegia]

Vad gillar du för ost/ostar?
Till vad, vad som tillbehör, hur, sort TÄNK OST!Cool

Anmäl
2012-06-18 22:28 #1 av: Chestnut

Billingeost på en skiva lantbröd eller ciabatta eller varför inte foaccia... MUMS!

i matlagning tycker jag att fetaost och mozzarella är helt outstanding, kanske inte tillsammans, men de höjer rätten något otroligt.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-06-18 22:33 #2 av: [deen]

Åh, blev sugen nu, haha! Jag älskar ta mig tusan nästan all ost, ja, som jag har smakat då såklart. Det växlar nog lite vilken/vilka som är favoriter, men västerbotten är en som jag aldrig tröttnar på (kanske för att den är så dyr, så man inte köper den så ofta Glad) Det sitter aldrig fel med en grov knäckemacka, smör och västerbottenost på, mums!

Anmäl
2012-06-18 23:39 #3 av: fridaas

extra stark grevéost helt klart! Rostat bröd, smör, ost, tomat med salt på, mumma!

I matlagning är det parmesanost som gäller!

Anmäl
2012-06-19 09:29 #4 av: HannaM

Chevre, fetaost, halloumi, mozarella, västerbotten och parmesan till matlagning och på mackan har jag helst herrgårdsost eller cheddar och då menar jag inte den där varianten man har på hamburgare=). Sen gillar jag brie också.

Gillar inte alls greve, mögelostar och ost som luktar gamla strumpor.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-06-19 12:30 #5 av: [Tassy]
  • Mozarella
  • stekt halloumi
  • fetaost
  • wästgöta kloster
  • edamer
  • parmesan
  • whiskeycheddar
  • Tryffelbrie


Anmäl
2012-06-19 12:49 #6 av: [deen]

Åh, glömde ju halloumi, ja! Den är lätt beroendeframkallande...

Anmäl
2012-06-19 14:34 #7 av: ettlitetalias

Gör en lista som Tassy!

  • Fetaost
  • Brie
  • Stilton (och andra blåmögelostar), med och utan torkad frukt i
  • krämig getost
  • kryddost
  • svensk färskost med smaksättning (sån där som man hittar i delikatessdisken. Mjuk och i centimetertjocka skivor)
  • gräddost
  • haloumi
  • wensleydale med torkade tranbär
  • rökt ost

Jag älskar ost.... Och äter dem helst på en hembakt bröd, i sallad eller bara på ostbricka tillsammans med salta kex. Oliver och vin på sidan av ifall man tröttnar på ost. Men det händer sällan :P

Anmäl
2012-06-19 17:17 #8 av: Hera

Brie med fikonmarmelad
Vitlöksosten jag köper i Helsingörs ostbutik
Edamer
Svart Emmentaler
Och många starka ostar :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-06-19 18:51 #9 av: dolfen

Jag har en bit parmesan som går ut imorgon (oöppnad) och som jag tror att jag ska riva ner hyffsat mycket av i salladen idag.

Kanske testa att göra parmesanchips av resten?

Tack för att jag blev påmind om den "gamla" ostbiten, Aquelegia. Glad

 

Anmäl
2012-06-19 21:48 #10 av: [Aquelegia]

#9 Ett bra tips till parmesan är att göra en sås på den baserad på grädde, parmesan, pressad vitlök på burk (blir för skarp smak annars) svartpeppar, grönsaksfond och salt. Reda det och servera till pasta med sotad kyckling och vitlöksbröd <3

Mina favoritostar är Standard herrgårdsost med aprikossylt eller tallegio med fikonsylt.

En chiliost från boxholm är på väg upp på favvolistan med DOCK måste förpackningen öppnas och ligga i kylskåpet och "lufta" lite då chilismaken inte kommer fram annars.

Goudaost i matlagning är outstading! Smakar mycket ost vid tillagning dock väldigt tam annars.

Anmäl
2012-07-05 17:35 #11 av: [Aquelegia]

Ny favorit sedan midsommar PRÄSTOST! Sicka grejjer!

Anmäl
2012-07-05 18:49 #12 av: storost

Peccorino Sardo och Peccorino Romano, cottage cheese till glasnudlar med currysås

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-07-05 22:20 #13 av: [sakring]

Favorit är Allerums grevé lagrad i 11 månader. Sedan älskar jag det mesta i ostväg bara det har smak. Gillar exempelvis inte hushållsost.

Anmäl
2012-07-05 22:37 #14 av: MaMaMade

Säger som sakring, det mesta bara det smakar! Man kan nämligen inte räkna dem alla, som Ferlin sa, fast han talade väl inte om ost. Flört

Getost - caprin, chèvre, fårost - särskilt pecorino, Rösta blue, Skärvångens Randie, Stilton, vällagrad hårdost o *självklart* Wästerbotten!

Som den är, gärna i mat, stilton med fikonmarmelad eller en god vitmögelost (Castello White är både god o prisvärd) på njalla med jordgubbar eller physalis, alt på en tallrik med en rejäl skopa kolasås över!

Anmäl
2012-07-06 02:47 #15 av: ettlitetalias

nya favoriter är stilton & strawberry cream och wensleydale & rhubrarb and custard

Anmäl
2012-07-06 11:18 #16 av: [yodhe]

 

Älskar ALLA ostar...verkligen..jag har ostmani...kan inte leva utan...

har verkligen försökt..då jag inte tål laktos..men jisses vad svårt det är...

Visst det finns getost som är bättre för magen...men inte lika gött...

Det finns ju så många goda ostar...vad ska man välja..Brie, Ädelost..

*slurp*...dreglar redan...hehe.....

Edamer...mjukost...raketost...kryddost...

Starka ostar så tungan krullar sig...finns inget bättre...

Oj..förlåt...jag hamna i en riktigt eufori..heheh...

Anmäl
2012-07-06 14:03 #17 av: Maria

Håller med #3 En extralagrad Grevé är aldrig fel.

/Maria

 

Anmäl
2012-07-06 22:08 #18 av: [sakring]

Nu ska jag ta mig några kex och lite Bavaria blu och äppelciderFlört

Anmäl
2012-07-07 07:56 #19 av: DesK

Bland våra svenska ostar står Kvibille cheddar och Kvibille grönmögelostar högt i kurs hos mig, även deras andra lagrade ostar, som Herrgård, Präst och Grevé är fina. Wästerbotten är också en fin svensk ost. Glad Min egen hemgjorda färskost finns nästan alltid i kylen och kan smaksättas på många olika vis Tungan ute Parmesanost är ett måste till många rätter och finns också alltid i vår kyl. Dock ska all ost helst ätas rumtempererad, så man gör klokt i att ta fram den minst en halvtimme innan den ska ätas.Glad

Anmäl
2012-07-07 08:42 #20 av: Maria

Västerbottenost kallas väl ibland för svensk Parmesan.

/Maria

 

Anmäl
2012-07-07 08:57 #21 av: DesK

Humlan japp! Glad

Anmäl
2012-07-08 17:29 #22 av: SaraC

Västerbotten, halloumi, feta till mat i olika former

Brie, vacherol och kryddiga mjukostar på ostbrickan

Hushållsost på frukostmackan

 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-07-08 23:41 #23 av: [sakring]

Desk din hemmagjorda färskost skulle jag vilja smaka. Hur gör du den? Har du homogeniserad och pastöriserad mjölk eller köper du från en bonde? Min mor gjorde ost till jul och det var ostmassan som jag älskadeFlört

I Spanien hittade jag sedan färskost med eller utan salt gjord på får eller komjölk gissa om jag åtGlad

Anmäl
2012-07-09 10:42 #24 av: DesK

Sakring jag gör vanligen min färskost på naturell yoghurt och gräddfil Glad Nu gav du mig en idé som jag ska testa Glad

Anmäl
2012-07-09 20:14 #25 av: [sakring]

Desk. löpe köpte hon på apoteketGlad

Anmäl
2012-07-10 08:10 #26 av: DesK

Sakring jag ska till apoteket idag så jag ska fråga om de har löpe Glad

Anmäl
2012-07-10 10:39 #27 av: storost

DesK, löpe finns också hos ICA Maxi!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-07-10 10:41 #28 av: [sakring]

# 27 Syntetiskt eller riktigt?

Anmäl
2012-07-10 12:45 #29 av: storost

Vad jag vet är det riktig löpe. När jag är nästa gången hos ICA Maxi kollar jag upp det - om jag kommer ihåg Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-07-11 14:40 #30 av: Praefatio

Chevre är min favorit, omöjligt att sluta äta när man väl har börjat. Annars är prästost det vi alltid har hemma för smörgåsens skull, och parmesan såklart, både i kuber till rödvinet, tunt skivad i salladen och riven i mat. Färskost, hemgjord helst, äter jag bokstavligt talat med sked. Pikantost och le Roule är köpta favoriter, äts precis som de är utan tillbehör, möjligen lite päron bara. Whiskeycheddar är svårslaget på "lyxmackan". Rent generellt så är ostarna med sprit i väldigt goda.

Jag älskar ost, det är en av få saker jag verkligen kan längta till så att jag nästan spricker. Lär mig fortfarande att äta annan mögelost än chevre, men har fått veta att jag gillar blåmögelost eftersom jag höll på att gå under av smaksensation efter att ha ätit en kräm som visade sig bestå av blåmögelost och lite creme fraiche.

Anmäl
2012-07-13 16:48 #31 av: dolfen

Länk till falbygdensost.se.

Kanske något för er som har appar-ater vilka kan ladda ner appar.

 

Anmäl
2012-07-13 18:13 #32 av: storost

glömde ju mozzarellaost och färskost.Skäms

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-07-14 00:47 #33 av: [Tassy]

#31 Mums, falbygdens ostar är såå goda!


Anmäl
2012-07-15 13:37 #34 av: Jalking

Varierar med användningsområde och vad jag känner för just för tillfället.

På pasta vill jag ha en fin Parmesan. Passar även bra med riven Parmesan på sallad.

Salami och Brie är en perfekt kombination.

I en grekisk sallad självklart Feta.

En pastasås med Gorgonzola och valnötter. Mums!

Mozzarella är jättegott på en salladstallrik med sallad, tomat, oliver, färsk basilika...

En nyrostad brödskiva (eller ännu hellre stekt i olivolja) där ett par skivor Cheddar börjar smälta. Massor av nymald svartpeppar ovanpå. Gottgott!

På en vanlig hårdbrödmacka: Prästost, Västerbotten, Kryddost, Hushållsost... Nästan vad som helst kan var gott.

Anmäl
2012-07-15 18:51 #35 av: Hera

Danish blue är en ny favorit. Köpte den på Lidl.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-07-22 14:36 #36 av: lilyflower

Jag bor i England och här har de mest bara olika märken av cheddar ost som 'vardagsost'.. Den jag gillar mest är extra mature (vällagrad) så sen är stark och mycket smak. Sen älskar jag feta ost

Ibland kan jag sakna svensk Västerbotten ost, stark herrgård/präst och till och med hushållsost att ha massor av på varma mackor..

Anmäl
2012-09-03 21:44 #37 av: [Aquelegia]

Hittat en ny favoritost. Edelweiss MUMMA! Bara som den är med gröna vindruvor och jag är i himlen!

Anmäl
2012-09-03 22:22 #38 av: [sakring]

Äter just nu ICA basic Brie som den är utan tillbehör.

Anmäl
2012-09-04 22:33 #39 av: Chestnut

Brännvinsost är en ny hit i mat eller med salta kex och marmelad!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-09-04 23:57 #40 av: Anterrabae

Ost saknar jag verkligen! Men tål man inte så gör man inte.. När jag åt ost så var Kvibille gräddädel, svarta Sara, danbo, och mesost av märket Tine det som oftast fanns hemma. Även Gouda, lagrad präst eller andra kryddiga ostar, alternativt greve. En dessert som är nästan oslagbar är bakad brie med rårörda hallon. Det slår vilken friterad camenbert med hjortron hur lätt som helst. I och för sig passar hjortron till bakad brie också, om man vill.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-05 12:18 #41 av: [Aquelegia]

Är helt galen i brieost sedan igår HJÄLP! Skall göra pastasås med brieost idag. Imorgon vill jag ha friterad camembert och ikväll skall jag nog nalla i mig lite brieost bara sådär!

Anmäl
2012-09-05 14:59 #42 av: Sophey

Friterad camembert, brannvinsostar, helt arligt tycker jag om de flesta ostar och jag ar helt ostgalen och jag tycker nog om det till det mesta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.