Råd & tips

Odling av potatis på balkong

2012-02-28 13:09 #0 av: ShaSha

Hur gör man?

Sätter man vanlig matpotatis? typ asterix? Blir den nya potatisen "nypotatis"?

Anmäl
2012-02-28 13:15 #1 av: [Aquelegia]

Hittade en jättebra kort och informativ film om olika varianter att odla potatis på balkong, gillar sättet att bara skära kryss i en jordsäck och sätta ner potatisen. Då behöver man inte kupa potatis för plasten runtomring skyddar mot solljuset!

Odla potatis på balkong

Fick lite egna tips nu för mina zucciniplantor skall sätta dom i jordsäckar istället för krukor!

Anmäl
2012-02-28 17:43 #2 av: DesK

Jag har hört flera som har lyckats bra med odling av potatis i jordsäck Glad

Anmäl
2012-02-28 20:39 #3 av: [Aquelegia]

Just det glömde angående "nypotatis" antar du menar färskpotatis då? Det blir det ju om man tar upp dom till midsommar, potatis som klarar hela vinterna tar du först senare så skalet hinner hårdna. Ska bli så roligt att testa med odling i jordsäckar. Synd dock att jag förra hösten hann köpa in två stora baljor att odla i i år. Kommer säkert till användning ändå!

Anmäl
2012-03-20 12:27 #4 av: ShaSha

trevlig, hör av dig gärna hur det går med odlingen i jordsäckarna =) Hur vattnar du och så?

ja tanken är att det inte ska vara färskpotatis, och hur länge man då ska odla dom för att skalet ska hårdna. om det är på något annorlunda sätt än bara att låta de odlas längre..

Anmäl
2012-03-20 20:41 #5 av: [Aquelegia]

Jag kommer vattna som vanligt i hålen tror jag får se. Gurka och chili får bli första testrundan!

Anmäl
2012-03-21 18:07 #6 av: Anterrabae

Odlar man dem i spann eller typ rörliknande. Ett högre kärl så får man fler potatisar eftersom man böjrar med lite jord och bygger på efterhand det växer. Mer växt under jord ger mer rotknölar.

Vill du ha potatis till midsommar måste du välja en tidig sort. Asterix är inte tidig. den tar lång tid på sig att bli klar, men är i alla fall ny eller färsk och kräver inte skalning när den blir klar längre fram på sommaren.

Lås på om olika sorter, jag tror det finns massa bra info på trädgård.ifokus  Hittar du en som du vill ha, som finns i vanlig mataffär så går det utmärkt att grodda den i fönstret och plantera ut när risken för frost är helt över.

 

Jag odlade mina potatisar i stora plaströr som fanns på tomten. Av just Asterix

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-03-21 21:00 #7 av: storost

Det går utmärkt att odla potatis på balkongen. Det går bra om du tar en murbruksbalja och borra hål i botten (så att vattnet kan rinna bort). Sen häll i först ett lager lerkulor och däröver jorden och sätt i två - tre potatissar. Jag vet faktiskt inte hur det är här i Sverige med matpotatissar - på kontinentet strö producenter över ett pulver att de inte kommer att gro.

När du kommer att köpa ekologiska potatis är det inte tillåtet med en sånt pulver (antar jag).

Lycka till med det.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.