Råd & tips

Hantering av lök

2011-12-16 21:24 #0 av: Torparmor

Stämmer det att man inte ska skiva eller riva lök med maskin för att då förändras och försämras löksmaken?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2011-12-17 09:33 #1 av: DesK

Ja det stämmer, löken får ofta en besk smak då.

Anmäl
2011-12-17 10:29 #2 av: Torparmor

Vet du varför den får besk smak? Det är ju metall i knivar också

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2011-12-17 18:12 #3 av: fridaas

När jag gick kockutbildningen sa de att löken blir besk i maskin eftersom man slår sönder porerna i löken, porerna som smaken/vätskan ligger i

Anmäl
2011-12-17 19:18 #4 av: dolfen

Lite som när man skär med en slö kniv?

 

Om man först skär lök med kniv, steker och sedan kör i maskin (mixer)?

 

Anmäl
2011-12-18 19:11 #5 av: Torparmor

Är det någon som testat att köra i maskin och märkt att det blir beskt? Jag är inte så snabb på att hacka lök och det tar ju tid när det är mycket som ska göras.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2011-12-18 23:35 #6 av: Anterrabae

Jag märker ingen direkt skillnad i maten, om jag ändå fräser och kryddar och så. Möjligen att man får fram mer sötma när löken är hackad för hand, men i mitt tycke marginellt.

Jag hackar ungefär lika mycket i maskin som med kniv. Dock vill jag ha maksinknivarna ordentligt vassa de med.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-19 08:51 #7 av: Torparmor

Tack för alla era svar. Kan ju testa några lökar med maskin och prova resultatet, kanske är det om man har rå lök i köttbullar som märks mest.

Finns förstås en poäng med vassa maskinknivar. Klingan till skärmaskinen har jag haft på slipning, skulle kanske ha lämnat in maskinknivarna på samma gång.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2011-12-19 11:20 #8 av: DesK

När man tillagar löken märker jag heller ingen direkt skillnad, men om den ska ätas rå vill jag att den ska vara hackad för hand. På Taffel.se finns en bra artikel om att hacka lök och vad som händer när vi hanterar lök Glad

Anmäl
2011-12-19 13:18 #9 av: Torparmor

#8 Tack för länken, ska kolla

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.