Veggo Vegetariskt

Vegetarian

2011-11-17 17:27 #0 av: [littlecat]1

Har funderat om jag ska bli vegetarian. Eller vet dock inte om jag ska bli det helt. Kanske ska börja med att införa några vegetariska rätter i veckan.
Ni som är vegetarianer, vad är eran godaste maträtt?

Anmäl
2011-11-17 17:33 #1 av: Emaljoh4

Jag tycker det finns många goda maträtter.

Jag slutade tvärt med kött, och det har inte varit något problem. Leta efter recept och laga det du tycker verkar gott. Glad

Jag har inget favoritrecept direkt, lagar det jag känner för där och då.

Anmäl
2011-11-17 17:41 #2 av: DesK

Jag är inte vegetarian, men jag äter gärna vegetarisk mat och oavsett vad jag äter har jag alltid mycket grönsaker i eller till maten. Några av mina vegetariska favoriter är: Pastasås gjord på finhackade rotsaker, lök och burktomat som får puttra ihop med blandkryddan Chef de Provence, vitlök, chili eller svartpeppar och salt eller buljong. Pizza med paprika, tomater, oliver, Mozarella och tomatsås. Linssoppa - linser, lök, finstrimlade morötter, buljong, kryddor och ett gott hembakat (surdegs)bröd till. Grönsaksgryta som kan varieras på många vis och efter säsong. Glad

Anmäl
2011-11-17 18:11 #3 av: Anterrabae

Äslkar grytor och soppor, gärna med potatis och linser i.

Annars är bönbiffar och falafel en storfavorit. Även grönsaksbiffar. Jag gör alltid mina själv. Det är inte svårt. Dessa äter jag gärna med risotto eller mos av något slag. Polenta är också toppen.

En bra grej om man vill prova veggo-livsstilen är att testa en weekday-veggie. Det vill säga vegetariskt på vardagarna och om man vill, kött /fisk  på helgen.

Surfa runt här, blnnd veggo-rätterna och även på vegetariskt och vegan ifokus. Där finns massa smarrigt! Fråga om det är något du funderar över.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-17 19:51 #4 av: [Aquelegia]

Jag är inte vegetarian men har ofta perioder då jag äter vegetarisk kost. Syster min och många vänner är vegetarianer. Gjorde vegetariskt kebab häromdagen det vart lyckat må jag säga!
Annars så är ett eget påhitt panerad rotsellerie med vitlökssmör. Sambon som älskar kött gjorde tummen upp!
Det är inte alls svårt att vara vegetarian för det är så snabblagad mat! Så många grönsaker att välja på och kostar inte skjortan hellerGlad

Anmäl
2012-07-17 03:48 #5 av: elfenben

Det är många.

Även jag fastnar lätt i sopp och grytträsket vilket kan vara lite svårt att ta sig upp ifrån när man är riktigt nedkörd. Grytor och soppor är ju så varierande, men ibland blir det trist att bara äta saker på det viset. Då kör jag på lite fasta former med tillbehör, wraps, pizza, gratänger, ugnssaker osv.

God linssoppa med lite indisk touche - http://ordinationer.wordpress.com/2009/11/05/pronotis-magiska-linssoppa/

Mung dahl (funkar med röda linser också. cummin är spiskummin, inte kummin. samt att man köra lite shortcuts med tex färdiga krossade tomater) - http://harekrishna.com/col/books/VEG/ht/#Indian%20Dinner%20#2

Även indian dinner #1 där är super. Brukar själv veganisera med olja istället för ghee samt tofu istället för paneer osv. Annars är det bara att köra på!

Gör ofta snabba koksoppor. Tex steker lök mjuk länge i olja med rolig kryddning, undertiden hacka upp potatis, morot, etc. Släng i allt i kökets största kastrull och en bra mängd röda linser (eller gröna, men de tar lite längre tid) på med vatten och kanske nån buljong. Data loss i en halvtimme eller mer, dra sen i en burk kokosmjölk elle grädde.Klart! Kanske rosta lite pumpafrön i stekpanna till. Snabbt, enkelt, latmaskigt, gott, samt med rätt mängd kan jag reducera matlagningen till 30min aktiv tid var tredje dag. ;-)

Matiga olagade sallader med nötter, frön, torkad frukt, kryddning, lite såsig dressing som jag sen har tex quinoa, bulgur, råris osv till är också en rätt snabb anrättning och lite mer nyttig. Hackar och blandar ihop medans kolhydratiga tillbehöret kokas. Sen äter jag de ihop, då blir det inte helt kallt, men inte tillagat heller. Samt kan gå på en 15-20 min.

En annan snabb historia. Hacka upp morot, lök, selleri, brocolli. Blanda med kikärtor, brödsmulor, olivolja, vitlök, örter, buljong, svartpeppar och en del vatten. Lägg i form i ugnen med aluminiumfolie över (enda illa! :-/). Tar lite tid i ugnen men bara typ en kvart att preppa. Väldigt god och ren smak.

Biffar brukar jag köra på också. Oftast efter devisen; Omtyckt mosad baljväxt eller en mix av flera, bulgur/råris/korngryn (så det inte blir för smetigt), lök, samt mjöl för bindning som bas oftast. Sen smakbas (sojasås, tomatpure, lite jordnötssmör, olja, vitlök) och kryddning (timjan, paprika, svartpeppar osv). Kokt mosad potatis är susen också för att hålla ihop, tex som i detta recept.

http://www.undergroundburgers.com/?p=76

Men ofta gör jag en variation på det här receptet, fast jag kör oftast utan sojakött, svamp och mjöl istället för havremjölet. Men smaksättningen är grym!

http://fergiesbites.blogspot.se/2011/02/vegan-with-vengeance-by-isa-chandra.html

(en bit ned under homemade veggie burgers)

Thai soppor/grytor äts en hel del också. Choppa lök, tofu, brocolli, paprika, chili osv i hyffsat stora bitar. Woka på, i med färdig curry pasta eller bygg en egen. I med kokosmjölk, galangal, citrongräs, lime blad, lime osv och låt koka ihop. Också väldigt snabbt och enkelt.

Hummus och andra pålägg/tillbehörs röror görs en hel del också, går snabbt. För extra släta, låt det mixas länge då det precis går runt i mixern (endast lite olja i), sen kan man dra i mer olja och vatten till önskad konsistens. Just tahini, olja, citronsaft och vatten (!) ger riktigt fin krämighet.

Den här havsröran är riktigt nice!

http://www.vegankrubb.se/?p=129

Smörgåstårta är ju ocksa grymt gott, men tar ju lite mer tid. Men man kan ju feta på ordentligt så har man för ett tag ;-)

http://www.pintomagasin.se/fira-vegandagen-med-en-riktig-festmaltid

Sushi lagas ibland, också en favorit. Gott med friterad tofu i.

Eller varför inte dessa kikärtsschnitzlarna.

http://www.chow.com/recipes/11364-chickpea-cutlets

Veteglutenmjöl går att köpa på välsorterad hälsokost, det är rätt dyrt men för detta receptet går det inte åt extrema mängder som när man gör seitan tex. Sjukt goda är de iaf!

Svampsås är ju gott till klyftpotatis och de där schnitzlarna tex.

http://www.theppk.com/2010/10/savory-mushroom-gravy/

Eller bara brunsås och lingonberry!

Isa Chandra Moskowitz är min gud, och jag gillar all mat, så jag skulle kunna hålla på ett bra tag här :-D

 

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.