Annons:
Etiketternötviltgris
Läst 1824 ggr
Martin
10/8/11, 8:42 PM

Tips på mustig höstgrya

Nu när hösten närmar sig (är här?) så skulle jag gärna vilja ha tips på en god mustig gryta, gärna på nötkött. Har ni någon höstfavorit?

mvh Martin

Annons:
ettlitetalias
10/9/11, 1:45 AM
#1

Jag gjorde en igår som var riktigt god!

Nötkött (billigaste biten jag kunde hitta)
Hela tomater på burk x2
Ett stort glas rödvin
Nötbuljongtärning x2
Vitlöksklyfta x2
Stor lök
Stora potatisar x3
Stora morötter x3
Lagerblad x2
Peppar
Viltkrydda
Rosmarin
Ett knippe timjan
En skvätt vitvinsvinäger
Lite kanel
Sky från köttkok
Lite mjöl
Fett att steka i
Vatten efter behov

Bryn köttet, löken, vitlöken och fyll på med resten av grönsaks/rotsaksingredienserna vareftersom de blir delade i lagomt stora delar. Pudra med mjöl. Häll över mjölet. Häll i vinet, tomaterna och resten av ingredienserna. Krydda. Häll över lagomt med vatten.

[Tassy]
10/9/11, 3:23 AM
#2

här kommer en av mina höstfavoriter

Burgundisk köttgryta

ettlitetalias
10/9/11, 8:23 AM
#3

Ha, just ja, hade i 4 stjälkar selleri och champinjoner också! Var lite trött igår när jag skrev…

Lät grytan småputtra i cirka 2 timmar.

Chestnut
10/9/11, 10:15 AM
#4

Jag gör ofta en lite simplare (men väldigt god!) gryta:

1 kg nötkött, gärna högrev i bitar
2 gula lökar, delade i fjärdedelar
1 vitlök i klyftor (skala av det värsta skalet)
4 st morötter delade i stora bitar
1 liten kålrot (ca 300 g) tärnad i stora bitar
2 st palsternackor delade i stora bitar

Fräs det ovan i lite smör så att allting får färg. Tillsätt därefter:

köttfond
timjan
6-10 dl vatten (fyll på efter behov)
salt
Kryddpepparkorn
lagerblad (2-3 st)
Ett glas rödvin eller 1 dl svart vinbärssaft

Låt koka i 2-4 timmar, köttet ska vara mört och rotsakerna sönderkokta. Fiska upp köttbitarna och lagerblad, mosa sönder rotsakerna och löken och blanda i lite mjöl om det behövs. Ge det ett uppkok. Tillsätt därefter 2 dl grädde och häll i köttet igen. Serveras med potatis.

Med vänliga hälsningar
Chess

Martin
10/9/11, 11:02 AM
#5

Tack för alla tips! Här finns att prova det märker jag!

mvh Martin

DesK
10/9/11, 11:40 AM
#6

Jag slår ett slag för köttgryta i lergryta Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
fridaas
10/9/11, 2:18 PM
#7

När vi gör köttgrytor använder vi oss av:

1 kilo Nötkött oftast färdigskurna grytbitar
1 paket bacon
500 gram älggrytbitar (kan hoppas över)
2 stora gullökar
1 påse trattkantareller eller 10 champinjoner
3 deciliter rödvin, senaste gångerna har det varit matlagningsvin från matbutiken
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tärning köttbuljong
2 krossade rosépepparkorn (gillar man rosépeppar kan man ha i mer)
salt
svartpeppar
timjan
basilika
oregano
vitlök efter smak och tycke
grädde

Börja med att fräsa köttet, löken (både gul och vit) och svampen, salta och peppra.
Häll i lite vatten och vinet, låt koka upp. När det kokar blandar vi i buljong och kryddorna + grädden som är utblandat med mjöl så den får agera redning också.
Sen får det stå och sjuda i 1-2 timmar, serveras med potatis eller ris.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

[Tassy]
10/9/11, 3:34 PM
#8

Hösten är helt enkelt underbar med alla goda grytor att avnjuta i höstrusket Glad

Martin
10/14/11, 9:19 PM
#9

Idag blev det höstgryta, tack för inspirationen i era recept! Riktigt gott blev det, efter ett tvåtimmarskok!

mvh Martin

asvensso
10/15/11, 10:54 AM
#10

Jag brukar göra lammgryta - antingen fransk med vitlök och tomat och lök och morötter och en massa timjan och rosmarin eller en marockansk variant med kikärter, morötter, kanel, ingefära, kardemumma, malen koriander, kummin och tomat. Till den franska blir det ris och till den marockanska blir det ris och harissa och kanske en klick yoghurt.

En annan favorit är fiskgryta med saffran, fänkal, tomat, morot, fiskfond, lök, vitlök, vitt vin, creme fraiche - servera med bröd och aioli. Jag lägger i någon vit fisk, lax, räkor och musslor.

Annars är ju en god ungersk gulasch aldrig fel. En vällagad fiskgratäng likaså - med mos mums!

Upp till toppen
Annons: