Nöt, vilt & gris

Tips på mustig höstgrya

2011-10-08 20:42 #0 av: Martin

Nu när hösten närmar sig (är här?) så skulle jag gärna vilja ha tips på en god mustig gryta, gärna på nötkött. Har ni någon höstfavorit?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2011-10-09 01:45 #1 av: ettlitetalias

Jag gjorde en igår som var riktigt god!

Nötkött (billigaste biten jag kunde hitta)
Hela tomater på burk x2
Ett stort glas rödvin
Nötbuljongtärning x2
Vitlöksklyfta x2
Stor lök
Stora potatisar x3
Stora morötter x3
Lagerblad x2
Peppar
Viltkrydda
Rosmarin
Ett knippe timjan
En skvätt vitvinsvinäger
Lite kanel
Sky från köttkok
Lite mjöl
Fett att steka i
Vatten efter behov

Bryn köttet, löken, vitlöken och fyll på med resten av grönsaks/rotsaksingredienserna vareftersom de blir delade i lagomt stora delar. Pudra med mjöl. Häll över mjölet. Häll i vinet, tomaterna och resten av ingredienserna. Krydda. Häll över lagomt med vatten.

Anmäl
2011-10-09 03:23 #2 av: [Tassy]

här kommer en av mina höstfavoriter

Burgundisk köttgryta


Anmäl
2011-10-09 08:23 #3 av: ettlitetalias

Ha, just ja, hade i 4 stjälkar selleri och champinjoner också! Var lite trött igår när jag skrev...

Lät grytan småputtra i cirka 2 timmar.

Anmäl
2011-10-09 10:15 #4 av: Chestnut

Jag gör ofta en lite simplare (men väldigt god!) gryta:

1 kg nötkött, gärna högrev i bitar
2 gula lökar, delade i fjärdedelar
1 vitlök i klyftor (skala av det värsta skalet)
4 st morötter delade i stora bitar
1 liten kålrot (ca 300 g) tärnad i stora bitar
2 st palsternackor delade i stora bitar

Fräs det ovan i lite smör så att allting får färg. Tillsätt därefter:

köttfond
timjan
6-10 dl vatten (fyll på efter behov)
salt
Kryddpepparkorn
lagerblad (2-3 st)
Ett glas rödvin eller 1 dl svart vinbärssaft

Låt koka i 2-4 timmar, köttet ska vara mört och rotsakerna sönderkokta. Fiska upp köttbitarna och lagerblad, mosa sönder rotsakerna och löken och blanda i lite mjöl om det behövs. Ge det ett uppkok. Tillsätt därefter 2 dl grädde och häll i köttet igen. Serveras med potatis.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-10-09 11:02 #5 av: Martin

Tack för alla tips! Här finns att prova det märker jag!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2011-10-09 11:40 #6 av: DesK

Jag slår ett slag för köttgryta i lergryta Glad

Désirée

Anmäl
2011-10-09 14:18 #7 av: fridaas

När vi gör köttgrytor använder vi oss av:

 

1 kilo Nötkött oftast färdigskurna grytbitar
1 paket bacon
500 gram älggrytbitar (kan hoppas över)
2 stora gullökar
1 påse trattkantareller eller 10 champinjoner
3 deciliter rödvin, senaste gångerna har det varit matlagningsvin från matbutiken
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tärning köttbuljong
2 krossade rosépepparkorn (gillar man rosépeppar kan man ha i mer)
salt
svartpeppar
timjan
basilika
oregano
vitlök efter smak och tycke
grädde

Börja med att fräsa köttet, löken (både gul och vit) och svampen, salta och peppra.
Häll i lite vatten och vinet, låt koka upp. När det kokar blandar vi i buljong och kryddorna + grädden som är utblandat med mjöl så den får agera redning också.
Sen får det stå och sjuda i 1-2 timmar, serveras med potatis eller ris.

Anmäl
2011-10-09 15:34 #8 av: [Tassy]

Hösten är helt enkelt underbar med alla goda grytor att avnjuta i höstrusket Glad


Anmäl
2011-10-14 21:19 #9 av: Martin

Idag blev det höstgryta, tack för inspirationen i era recept! Riktigt gott blev det, efter ett tvåtimmarskok!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.