råd, tips

Bäst före-datum: hur noga...?

2011-08-30 08:11 #0 av: MaMaMade

Jag håller på att frosta av frysarna o hittar naturligtvis en del skumma saker, samt mat med utgånget datum på - *långt* utgånget datum. Hur länge vågar ni spara maten; vilken sort o hur länge alltså?

Själv är jag fundersam över 2 kg kräftor som gick ut i oktober 2010 - vågar jag äta dem?

Anmäl
2011-08-30 11:50 #1 av: DesK

Jag brukar alltid tina det som är djupfryst och kolla om det fortfarande är okej, i sådana fall äter vi det, men just med skaldjur och fisk är jag lite mer försiktig, känns lite osäkert att äta kräftor som gick ut för snart ett år sedan Obestämd

Magert kött, kycklingfiléer, grönsaker, frukt och bär håller bra länge efter bäst-före-datumet har gått ut.

Désirée

Anmäl
2011-08-30 11:52 #2 av: hus-musen

Håller med, fisk och skaldjur ska man vara försiktig med, så jag hade inte ätit dem. 
Kött och grönsaker ser man ju om det är frysskadat, ser det ok ut och inte luktar konstigt så är det ok att äta.

Anmäl
2011-08-30 12:52 #3 av: Hera

Håller också med, skulle inte chansa på nästan ett år gamla kräftor.
Men det mesta brukar jag tina och kolla.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-08-30 15:45 #4 av: MaMaMade

Jo, det känns lite kymigt när det är skaldjur...attans också! Måste börja skriva upp vad jag har o tar i/ur frysboxarna!

Anmäl
2011-08-30 18:18 #5 av: [Tassy]

Säger släng omedelbart. Just skaldjur kan man ju bli så sjuk utav, bara dumt att chansa.


Anmäl
2020-05-31 11:55 #6 av: Carmarino

Hittade den här påsen med edamamebönor längs in/ner i frysen. Den har blivit liggande, eftersom det numera går att köpa skalade sojabönor. Fast inte trodde jag att den hade legat fullt så länge i frysen - bäst-före-datum är 28 oktober 2012!

Nåväl, jag kokade dem enligt instruktionerna, och de flesta var fortfarande helt okej att äta. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2020-05-31 17:58 #7 av: MonicaLagerquist

Jag luktar tittar och smakar.Bryr mig inte om datumet-

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2020-05-31 18:28 #8 av: Scorpio97

Jag kollar aldrig datumet. Jag upptäcker nog om något är dåligt ändå. Just skaldjur har jag dock aldrig förvarat särskilt länge. Enda skaldjur jag äter är räkor och jag tycker dom blir frostskadade så snabbt så numera så köper jag det bara när jag vet att det går åt inom några dagar. Sen har jag stålmage och ovanan att vara lite mer oförsiktig än jag borde, så övriga har säkert rätt om att man ska vara försiktig med fisk och skaldjur

Förutom frostskadade räkor tror jag inte någon mat blivit dålig i frysen för mig. Jag bor dock i studentkorridor och delar kök, så jag har bara en låda/hylla i frysen. Det finns inte utrymme att glömma mat då. Ser även till att lägga nyköpt mat underst så att jag tar av det som legat längst först. Har dessutom bara bott här i två år så länge än så kan ju inget ha legat. Är väl en av få fördelar med att bo litet :)

Jag såg någon som hade en liten whiteboard-tavla uppsatt på frysen, med en snygg lista på vad som fanns i frysen (och även på vilken hylla). Det skulle jag kunna tänka mig att ha om jag hade så stor frys att det blev ett problem

//Jessie

Anmäl
2020-05-31 19:26 #9 av: Carmarino

#7 Samma här. Det mesta håller mycket längre än vad datumet visar, så det är bara onödigt att slänga.

#8 Det är nog möjligt att jag har en påse räkor i frysen, men den är troligen ungefär lika gammal som edamamebönorna, så jag tror inte jag ger mig på att äta dem om det visar sig att jag har dem kvar. Glad

Min frys är på 267 liter och jag har inte jättekoll på vad som finns i alla lådorna. Fast jag brukar kolla igenom den lite då och då, men nu är det ett tag sedan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2020-05-31 19:42 #10 av: DesK

Som sagt, bäst före, betyder inte otjänlig efter... allt beror på hur väl ev kylkedja har hållits mm. I t ex Tyskland kör man med minst hållbart till, vilket kanske vore bättre även här. Nuvarande märkning är ju bäst före och sista förbrukningsdag, där jag rekommenderar att följa sista förbrukningsdag, men smaka, lukta, känna på varor med bäst föredatum

Désirée

Anmäl
2020-05-31 22:33 #11 av: Carmarino

Det är samma i Danmark. De har också minst hållbar till. Mycket bättre tycker jag. Sista förbrukningsdag brukar jag hålla, men köper inte sådana varor så ofta.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2020-05-31 22:35 #12 av: Hera

Äter fortfarande mina ägg som var bäst före 1 april

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.