För-& smårätter & tillbehör

Pesto - recept

2011-03-31 15:36 #0 av: DesK

Pesto är lätt att göra själv i matberedare eller mixer

40-50 gram pinjenötter eller mandel
30 gram parmesanost i bit
100 gram färska basilikablad
2-3 vitlöksklyftor
1 1/2-2 deciliter olivolja av god kvalitet

Lägg nötterna eller mandeln i blandarskålen med kniven monterad och kör på högsta hastighet tills de är rätt finhackade.
Tillsätt parmesanosten bruten i bitar och kör tills den är söndersmulad.
Tillsätt nu basilikan och kör tills den är finhackad.
Kör maskinen på högsta hastighet och släpp ned vitlöksklyftorna en och en.
Fortsätt att köra maskinen och tillsätt oljan i en tunn stråle.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Att använda mandel istället för pinjenötter är inte orginal, men det blir också bra. Jag tillsätter också ibland några droppar balsamvinäger. Det går också att byta ut en del av basilikan mot antingen persilja eller ruccola.
Om du byter ut basilikan mot soltorkade tomater får du röd pesto.

Anmäl
2011-03-31 15:48 #1 av: Vosjes

Tummarna upp.
Jag visste inte att pesto var enkelt allt göra. Skäms

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-03-31 16:19 #2 av: DesK

He he Skrattande Som sagt inga konstigheter och det är lika lätt att göra majonnäs och tapénade. Ett enkelt majonnäsrecept finns i artikeln om pålägg och röror. Ett recept på tapénade lägger jag snart in, men nu måste jag laga mat Tungan ute

Anmäl
2011-04-01 08:57 #3 av: DesK

Nu finns ett recept på tapénade här på sajten Glad

Anmäl
2011-04-14 21:09 #4 av: storost

Jättebra recept Désirée!

Jag föredrar tomatpesto.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-04-15 12:59 #5 av: Anterrabae

För nötallergiker är det även bra att veta att det går utmärkt med rostade solroskärnor också! (även om pinje inte är nöt i egentilig mening)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-08-02 16:13 #6 av: dolfen

Jag klippte ner persilja för någon dag sedan och fick ihop en hyffsad bunt. Men vad skulle jag göra för något med detta? Obestämd

Jag tänkte "persilade" fast färsk och med olivolja.
(Jag har uppfattat det som att olivolja blir lite trög i kylen, vilket jag var ute efter.)

Jag mixade persilja, vitlök, äppelcidervinäger, olivolja, limecest, limesaft, salt och solrosfrön.
Det blev en god persiljepesto med kraftig vitlökssmak.

Det är lite kul när man inte riktigt vet hur det slutar, när man
"börjar på". Cool

Nästa gång ska jag även ha i parmesan, för umamin. Alternativt soltorkade tomater, av samma skäl.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.