Nöt, vilt & gris

Enkel krämig köttfärsgratäng - LCHF - recept

2011-03-17 08:23 #0 av: [ngupa]

cirka 2 portioner

Ingredienser:
400-500 gram köttfärs, jag föredrar gräsbetesfärs
1-2 gula lökar
cirka 30 g smör
1/2 deciliter tomatpuré
1 deciliter god riven lagrad ost, eller mer om man gillar ost.
2 deciliter grädde
1 ägg
salt och peppar
valfria kryddor av paprikapulver och timjan, färsk eller torkad basilika, finns säkert fler att testa.

Gör så här
Fräs färs och lök, ta i tomatpurén och krydda med valfria kryddor, smaka av.
Häll över färsfräset i en ugnsfast form.

Koka hastigt upp grädden och ta från plattan ta i osten och rör tills den har smält och vispa sedan i ett ägg. Hoppar man över ägget så blir det en mer såsig gratäng.

In i ugnen i cirka 200 grader i 15-20 minuter.
Servera som här med kokta gröna bönor.

Anmäl
2011-03-17 09:04 #1 av: Vosjes

Ser och låter supergott! Glad

För icke-lchf ätande kan man förmodligen blanda i lite pasta eller hälla röran på lasagneplattor eller varför inte potatisskivor? Låter supergott som sagt.

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-03-17 09:21 #2 av: [mingdie]

Igentligen så borde all biffkött vara från djur som äter gräs. Det är stor skillnad i smaken.

Anmäl
2011-03-17 10:57 #3 av: [ngupa]

#2 Håller helt klart med dig! Skrattande

Anmäl
2011-03-18 18:24 #4 av: Anders 50

Detta ska jag testa, dock på älgfärs!

Men var får man tag på gräsbetesfärs, och hur vet man att djuret bara ätit gräs, det är väl väldigt ovanligt?

Slaktdjuren göds ju vanligtvis med åtminstone spannmål innan de går till slakt.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-03-18 18:29 #5 av: [ngupa]

jag hittar detta via ekobeställarna i Göteborg, de har utlämning i Östersund också, vet dock ej om de har gräsbetes där, men det borde dom.

Annars finns det ett annat märke Gröna Gårdar kött är också ett gräsbetes.

Ett gräsbetesdjur går ute och betar och på vintern får de ensilage. De får inte kraftfoder ellr spannmål. Skrattande

Älgfärs borde funka kanon!! mer eko kan det väl inte bli?

Anmäl
2011-03-21 21:42 #6 av: Anders 50

Gjorde gratängen idag, med grönmögelost.

Det blev jättegott!  Och så enkelt!   Blir garanterat fler gånger. Glad

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.