Annons:
Etikettmatprat
Läst 2314 ggr
Stenis
2005-11-01 12:40

Era värsta tabbar

eller saker som ni bara misslyckas med konstant…

Jag är helt talanglös på att baka bullar. Jag har försökt några gånger nu och resultatet som skulle ha blivit mina bullar hade nog kunnat tas upp på FN:s lista över massförstörelsevapen. 

Hur jag än försöker så blir bullarna hårda som diamanter och gråa som sten med lite kanel på. Till nästa gång jag ger mig på att försöka igen så ska jag använda mig av en termometer och se om jag kan få rätt jästemperatur…

Eller den gången jag skulle bjuda på trerättersmiddag och mina gäster fick äta vitchokladsås i stället för mousse då jag förmodligen slarvat i äggdelningen… Tur att jag severat rikligt med vin innan så att vi hade kommit till ett sådant staduim där en liten misslyckad konsistens inte spelar någon roll =)

Annons:
AktieTrader
2005-11-01 13:51
#1

En gång så grillade jag hel kyckling i ugnen. Jag tyckte den var väldigt liten, men den skulle räcka för vi var bara två som skulle äta. Jag delade den med kökskniven och tyckte den var lite hård i köttet. Men när vi skulle äta så gick det inte att skära igenom skinnet som var som läder och köttet var jättesegt. När jag sen tittade i slasken på kycklingpåsen så upptäckte jag att det var höna jag hade grillat :-) inte undra på att det var hårt och segt. Höna ska ju kokas tre timmar för att bli god.

Ann
2005-11-01 21:41
#2

Ett tips jag brukar ge dem som klagar över sina "stenbullar":

Ta ca en dl mindre mjöl än vad som står i receptet! Det kanske känns en aning kladdigt, men det ska ändå vara så fast att det går att knåda. Baksirap ger också mer saftighet än socker. Och så är ju temperaturen på degvätskan viktig förstås…

Den tabbe jag kommer på spontant hade inte med min egen matlagning att göra, men det raserade ändå maten för tre. Var på semester i USA i mitten på 80-talet, och bilade i Californien med två kompisar. Vi stannade vid en vägkrog och beställde in varsin pasta. Hungriga dök vi på maten, och då jag tyckte att makaronerna behövde lite mer smak tog jag från ett annat bord en porslinsburk som det stod "Cheese" på. Mm, parmesan, sa min väninna Solveig. Hon hällde en hög över pastan, liksom jag själv och Nisse. Solveig hann ta den första tuggan, och fick plötsligt ett konstigt ansiktsuttryck. Innan vi andra hann reagera stoppade vi i oss en stor tugga var. Det smakade så sött att vi nästan inte kunde svälja maten. Vid närmare undersökning visade det sig vara florsocker!

På vår fråga varför de förvarade florsocker i en burk som det stod  "Cheese" på såg servitrisen ut som om vi vore födda i farstun och sa: "Yes, it's extra sugar for the cheesecake".

Suck.

Pernilla
2005-11-01 21:48
#3

Mannagrynsgröt. Det är ju en löjligt enkel grej kan man tycka. Jag bränner den. Konstant. :(

tillalex
2005-11-01 22:44
#4

#3 Det är du inte ensam om, Pernilla :-)

Anne
2005-11-02 07:22
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Eh, ja, jag vet inte om jag vågar berätta.. men okej. Det var en kaka, en jättefin rejäl chokladkaka, från Nigellas nya bok. Den såg så lovande ut. Andra hade gjort den, bloggat om det, och det lät ju jättelätt. Och jättefint. Men det gick käpprätt åt helvete.

Den här kakan ska nämligen gräddas insvept i plastfolie. Nigella försäkrar att den inte smälter. Nähä. Det gör den visst det. Över hela formen, förstås. (Och använde jag mina billiga Ikea-formar? Nej. Förstås.)

För att göra det hela ännu roligare så har jag ingen kak-testare, eller potatis-sticka. Nigella föreslår käckt att man kan använda en okokt spaghetti istället. Det lät smart. Men det var det sannerligen inte. Den gick nämligen av, varannan centimeter ungefär.

Så, till sist hade jag en kaka som var full med giftig smält plast, okokta spaghetti och DESSUTOM inte lossnade från formen. Misär.

För den som möjligen vill läsa hela historien så finns den här. Bifogar ett foto också…

Pia
2005-11-02 15:31
#6

Anne, det var jättekul att läsa! Om inte så kul att uppleva, men du har förstås blivit en bättre människa av del hela och dragit lärdom…:)

Annons:
Lena-Britt
2005-11-02 18:34
#7

Jag har bakat en drömtårta som blev en mardröm. Till krämen använde jag bikarbonat istället för vaniljsocker. Så bjöd jag en manlig bekant på detta - och han åt snällt upp bakverket, eller kanske man kanske skulle kalla det "bakvärket". Men vem vet - det kan fungera som samarin?!

rumpino
2005-11-02 20:04
#8

har gjort många misstag =)  ang. höna vet jag att jag kokade bort en helt, blev inget kött kvar alls … så det blev mcdonalds istället (var rädd att det skulle bli segt), men fin buljong blev det =)

Niklas
2005-11-02 21:24
#9

#5: :-) Bilden passade verkligen till texten. Du får ursäkta, men den ser inte så imponerande ut.

Jag har inte gjort någon rolig kökstabbe. Den jag kommer ihåg var när jag ersatte tomatpurén i köttfärssås med någon piri-piri-sörja jag köpte på Ica Esplanad på Karlavägen. Jag höll på att dö. Det var det starkaste jag har försökt att äta.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Ulla
2005-11-02 21:37
#10

Min allra första jul utomlands. Jag bodde i USA och hade med mycken möda lyckats få tag på en julskinka på en Scandinavian market. När jag skulle steka den i min gaseldade ugn så gjorde jag fel när jag skulle räkna om gradtalet från celcius till fahrenheit. Det blev alldeles för varmt i ugnen och när jag upptäckte felet och tog ut skinkan var det redan för sent. Allt fett hade försvunnit och resten av skinkan föll sönder i smulor.

Jag kommer inte ihåg vad vi åt, det kanske blev kalkon i stället.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Anne
2005-11-02 22:05
#11

Ja, roligt att man kan underhålla i alla fall. Niklas - bilden är förstås helt autentisk. :)

CBA
2005-11-03 13:50
#12

När jag och maken var 20 år bestämde vi oss för att slå ihop våra påsar och bilda ett gemensamt hem.

Självklart ville jag visa mina kunskaper som husmor och skulle tillaga kyckling, ris och currysås….trodde jag Ledsen

Jag for mellan kastruller och kylskåpet som om jag inte gjort annat än lagat mat och maken (dåvarande sambo) var mäkta imponerad och kände att det kanske ändå inte var ett nerköp att flytta från mammas goda mat till min matlagning.

Riset små puttrade och blev färdigt…

Såsen blev färdig…

Men den jäkla kycklingen tog då vansinnig tid på sig !

God natt sa maken och gick och la sig !

Va fasen så här lång tid tar det ju inte för mamma att koka en rackarns kyckling ?!

Så där satt jag med min jäkla pulla som vägrade bli klar…fram med förpackningen och läste…..HÖNA !!! Skrikandes

Middagen blev klar vid halv elva på kvällen och den stackars maken fick ris och sås i matlådan.

Hönan blev som gummi och är numera en bad anka *he he*

Mvh CBA

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

gejsa
2005-11-12 22:26
#13

Ang dina bullar stenis! Du kanske har för lite smör i dom? Mina brukar bli rätt så degiga i stället. För jag tar alltid mycket smör i dom. Gör du degen i en visp eller rör du med händerna? Jag smälter smöret i micron och värmer mjölken efter att smöret har smält i samma bunke alltså. Det ska ju nätt och jämt kännas att du har fingret i det då är det lagom varmt för att hälla i jästen. Du kanske har för varmt eller kallt när du häller det i jästen?

Carola

Ang att bränna vid mannagrynsgröt eller kanske julgröten!

Koka det i micron. Där bränns det aldrig vid. Blir jättegott.

Carola igen förstås

Annons:
Linda
2005-11-12 23:02
#14

…Vill inte skvallra på min "man" men..

..I dag var hans "köttbullar" allt annat änn lyckade men vi fick iaf ett gapflabb..stackarn…(Och stackars våra barn som blev tvingade att äta upp om de skulle få lördagsgodis.)…Sorry Charlie var tvungen..

MartinO
2010-01-27 11:47
#15

En gammal tråd som måste återupplivas.

När jag var grabb på det glada 60-talet var det studiedag och således föräldrafritt. Jag och grannpojken fick för oss att baka sockerkaka.

På köksbänken såg jag en hushållsassistent. -En sådan skall man ju ha när man bakar…….

I med alla ingredienserna och starta apparaten. Smeten stod som en kvast ur bunken. Väggar, tak och två små vettskrämda grabbar var helt nedkladdade med sockerkakssmet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Bergspuman
2010-01-27 11:55
#16

Höns med ris o curry är nog min värsta tabbe oxå.

Jag skulle bjuda en klasskompis på middag. Var runt 18-19 år.

Missade förstås att det skulle vara HÖNA och att den skulle vara TINAD och sedan KOKA för att SEDAN plocka bort köttet!

Det fick bli grillad kyckling istället. Antiklimax redan där.

Brände vid riset först en gång, sedan en gång till. Tredje gången lyckades det!

Såsen blev komplett katastrofal. Den blev seg som knäck. Jag kunde vända kastrullen upp o ner o inget hände!

Min klasskompis fick således grillad kyckling och kokt ris efter att ha fått vänta sisådär 2 timmar på maten. Hon var snäll o tyckte det var gott ändå. Jag skämdes som en hund.

Efter det hade jag såskomplex vääääääldigt länge! Ryser fortfarande om jag måste göra sås!!!

Maria
2010-01-27 11:55
#17

#15 Haha, vilken syn.Skrattande

Första gången jag skulle koka potatis till min man och mig när jag precis hade flyttat hemifrån gick åt pipan.

Jag fick aldrig laga någon mat hemma så jag var helt novis.

Hittade en gigantisk potatis i butiken som jag tyckte kunde räcka till oss båda. Den kokade och kokade… Jag ringde mamma och hörde hur länge man skulle koka potatis men blev inte klokare för det.

Detta har jag fått höra många gånger…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
2010-01-27 15:36
#18

Oj det finns några stycken en var väl när jag fortfarande bodde hemma och skulle ta ner en stor förpackning med bakpulver men den stod för högt upp och jag tappade greppet och fick 1 kilo bakpulver över mig man var ju glad att ingen var hemm o fota eländet.

Sen när jag precis flyttat hemifrån och skulle impa på pojkvännen och inte tänkte på att nötkött behöver lite längre tillagningstid och tog av köttgrytan efter en halvtimme och serverade segt värre var det kan jag lova o inte blev han imponerad heller. Obestämd

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

MartinO
2010-01-27 16:22
#19

Jag drar mig till minnes de sista åren jag bodde hemma och glömt att sätta undan en stor enkilosburk innehållande O'boy. Hunden välte ner denna och slickade runt allt på köksgolvet. Maken till törstig hund efteråt har jag aldrig skådat.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Sovgott
2010-01-27 22:12
#20

Jag har nog inte gjort någon riktig tabbe förutom en gång när jag skulle göra indonesisk gryta och "glömde" skölja purjolöken. Min sambo gnällde över att det var grus i maten.

Men min sambo har också gjort några tabbar i köket. En gång hällde han dragon istället för oregano i köttfärssåsen. Det var ingen höjdare. En annan gång tog han äppelcidervinäger istället för äppelcider och det stank i hela köket och gäddan som han skulle tillaga åkte i soporna.

Annons:
Basset1
2010-01-27 22:18
#21

Kokte knäck en gång och stod och rörde och helt plötsligt var det bara halva sleven kvar ! man ska tydligen inte använda sådana som är gjorda i plast !!

Johan

 

Medarbetare på matlust

Tom-B
2010-01-28 00:16
#22

På en englandsresa skulle min dåvarande fru (detta var på 60-talet) och jag äta en liten lättlunch på en lantlig järnvägsstation. Vi ögnade igenom Menyn, fastnade för att beställa sandwich. Då vi var hungriga, och såg framför oss så´na där små runda rackare man har till drinken, beställde vi åtta st sandwikare var.

Medan vi väntade kom ett annat par, dåligt engelsktalande in, och med vår skolengelska hjälpte vi dem tillrätta så gott det gick.

Så kom då våra sandwich in. Nu är det så att en engelsk sandwich på denna restaurang var en bit jättefranska skuren diagonalt, och ena halvan lagd ovanpå den andra med något gott emellan.

Resultatet: Vi fick alltså vardera 8 st dubbelmackor. Dels var det ju lite svårt att klämma i sig alla dessa, dels var det lite pinsamt när det andra paret sneglade på våra portioner, och log lite snett. Och vi som skulle visa oss så duktiga och hjälpa dem.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Loucar
2010-01-28 00:19
#23

Tom du får se fördelen du behövde inte gå hem hungrig om du nu kunde resa på dig efter den megamåltidenFlört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: