Annons:
Etiketterförrättersmårättertillbehör
Läst 5872 ggr
Illan
2007-02-24 17:45

Kalla såser

Jag gillar mest att göra kalla såser- creme fraiche eller gräddfil, lite smaksättning - klart!

Igår blandade jag creme fraiche med nån matsked majonäs, hackade soltorkade tomater i olja och finhackad purjolök, salt och peppar. Det blev jättegott till en bit entrecôte som vi kört i grilljärnet tillsammans med ungsstekta rotfrukter.

Vad gör ni för kalla såser?

Annons:
clivia
2007-02-24 19:16
#1

Jag gör ofta kalla såser, det är så gott till varm mat tycker jag. Creme fraiche eller mezeyoughurt som bas och så i med det som passar för tillfället. Jag använder ofta örter från frysen eller kryddskåpet (men då måste det stå och dra en liten stund och mjukna). Annars passar det bra med fransk senap, tomatpuré eller chilisås, mango chutney.

Till indisk mat gör jag ofta raita med riven gurka och mynta.

Salmiak
2007-02-24 20:49
#2

Oj, jag är så dålig på kalla såser, kan bara liksom två stycken.

Tzatziki, lättyogurt (avrunnen), riven gurka (avkramad), salt, citronpeppar och typ 2-3 krossade vitlöksklyftor.

Remoulade, minifraiche, lite lättmajonäs, några skedar bostongurka, salt och peppar.

Illan
2007-02-25 17:33
#3

Till grillad kyckling är det jättegott med gräddfil med en mosad banan, curry och hackade jordnötter.

Anne
2007-02-25 18:40
#4

Jag är sällan supersugen på kalla såser, men en som är riktigt god är turkisk yogurt eller liknande, med pressad vitlök, lite sambal oelek och dijonsenap. En gnutta citron också, och gärna lite vatten för att få den lösare i konsistensen.

Sen gör jag ofta en kombination av raita och tzatziki - tjock yogurt med riven gurka, salt, vitpeppar, vitlök, lite socker och massor av färsk koriander. Supergott.

Och så ska vi inte glömma guacamole i sammanhanget. Glad

Salmiak
2007-02-25 19:47
#5

åh.. man får aldrig nog av gucka…

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Terrierlina
2007-02-26 19:02
#8

Jag brukar göra en kall sås med mynta. Kör myntan i mixer och blandar i turkisk yougurt, salt, chilipulver och spiskummin, gott!

Denna kommentar har tagits bort.
Rexann
2007-02-27 13:41
#10

En god fisk och sillsås: En burk creme fraiche, 1 ask frusen dill, 1 matsked honung, citronpeppar, mums!

woodspirit
2007-02-28 13:20
#11

2 deciliter matyoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

Lite örtsalt

½ kryddmått svartpeppar

Några droppar citron efter tycke och smak   

Grovriven squash, mängd efter känsla

Eventuellt 2-3 matskedar créme fraiche tomat/basilika

Blanda ihop, låt stå kallt en liten stund. Gott!

Ixatrixa
2007-02-28 23:50
#12

Är såld i en sås med curry och mangochutney

Bas: Majonäs och gräddfil

lite salt och peppar

Gott till Kycklingsallad Flört

Petter
2007-02-28 23:55
#13

Gott till grillat:

Gräddfil, sötsur sås/taisås och lite pressad lime

Annons:
Loove
2007-03-02 19:50
#14

Jättegod sås/dip som är enkel är:

3 deciliter gräddfil
en bit danablue grädd (ädelost)

riv osten, blanda ner i gräddfilen, lite salt och peppar. Klart!

Godast till denna är stjälkselleri, morotsstavar, blomkål och liknande.

HannaAkutgruppen
2007-03-06 23:21
#15

Kesella, mosade kidneybönor, sambal olek och vitlök. Sjukt gott.

anbra
2007-06-13 14:44
#16

Sötsur sås

Är det någon som har recept på sötsur sås liknande den som serveras på chinarestaurang. Jag gissar att den är redd med potatismjöl men vilka är de övriga ingredienserna?

HannaAkutgruppen
2007-06-15 12:17
#17

Massa socker i alla fall Flört

virvla
2007-06-16 14:42
#18

jag brukar alltid göra det lätt för mig; creme fraiche, sweet chili, salt och peppar…

[Asta]
2007-06-16 14:50
#19

#16 har lagt ett recept i din andra tråd.

Aelsklinn
2007-06-18 13:17
#20

Jag tycker att hummus och Baba-ganoush är riktigt gott! Hummus är med kikärtor, spiskummin och tahini bland annat. Den andra är med tahini och grillad aubergine - det blir lite rökt smak!

Annons:
Sandra76
2007-06-18 18:36
#21

Den här mangosåsen från knorr eller blåband är inte fel…

Honestyisdead
2007-06-20 17:42
#22

Viktväktar creme fraiche, cayennepeppar,vitlök och vegeta. Jätte gott till det mesta.

Lena82
2009-02-06 11:14
#23

Vilken bra tråd. Här kan jag verkligen få inspiration till goda kalla såser. Tycker bäst om kalla såser då det passar året runt och är lättare att ha med sig till lunchlådan. En del varma såser blir inte bra att värma i micron dagen efter. Tack #0 för att du skapade denna tråd.

Lena82
2009-02-06 11:15
#24

Oj då vilken text jag fick till. Hur lyckades jag med det? Förvånad Har inte den blekaste.

mammiz
2009-02-06 12:08
#25

Gräddfil, tomater, lök eventuellt lite röd kaviar. Mums till fisk.

Lena82
2009-02-06 14:41
#26

#25 det där lät mumsigt. Det måste jag prova nästagång vi ska äta fisk.

mammiz
2009-02-07 12:42
#27

#26 Ja det är gott. Jag har det ofta till fiskpinnar.

Majonnäs, tonfisk, creme fraiche, lite rödlök. Gott på tunnbröd smörgås och till bakad potatis. Glad

Annons:
Lena82
2009-02-07 14:21
#28

#27 Å vad gott. Den röran måste jag bara prova till tunnbröd. Och nu blev jag mer hungrig än vad jag var innan Glad

mammiz
2009-02-07 17:35
#29

#28 Den är riktig god. Glad

mammiz
2009-02-07 17:39
#30

räkor, dill, citron, gräddfil, lite majonäs, röd kaviar och rödlök.

Brukar ha till toast…Bakad potatis eller som enkel röra till smörgås. perfekt till lunch macka.

Dojdan
2009-02-09 20:56
#31

Kall fisksås:

Creme Fraiche, Majonäs, Senap, svartpeppar, salt

Att ha senap i fisksåser brukar göra susen (även om det låter äckligt). Jag brukar variera denna sås lite som jag känner för. Ibland har jag vitlök eller citron i också.


HannaAkutgruppen
2009-02-11 03:03
#32

Provade en ny sås idag.

Rivet äpple, hackad färsk mynta, matyogurt, salt och peppar.

Det var verkligen en höjdare. Åt Mungbönsbiffar till. 

En väldigt uppskattad sås är:

Du steker grovriven zuccini med olivolja tillsätter vitlök när det stekt ett tag.

Låt det svalna och blanda det med mezeyogurt. Tillsätt färsk eller torkad mynta. Salt och peppar. Jag brukar ha en liten droppe olivolja i också så blir smaken rundare.

Gott till ALLT. Ibland har jag lite valnötter i.

Lena82
2009-02-12 09:30
#33

#30 nu får du sluta med dina såser blir ju vansinnigt sugen. VILL HA. Tungan ute Jag ska ta och prova alla såser här som tilltalar mig och de låter så goda allihop.

mammiz
2009-02-12 10:07
#34

#33 hihihi Flört

Annons:
Honestyisdead
2009-02-15 19:22
#35

Man hackar äpple och gul lök till små tärningar. Rör sen creme fraiche, lite majonäs, socker och dijonsenap. Det är hemkt gott  till grillat elller på korv med bröd Glad

Illan
2009-02-16 23:27
#36

O detta var coolt! Det var så länge sedan jag var här (känner knappt igen mig ju!) och direkt hittade jag min gamla tråd om kalla såser! Så mycket inspiration. Jag antecknar för fullt.

Är det någon som kan klämma i med en kall sås som INTE innehåller mjölkprodukter? Känn på den Flört

Lena82
2009-02-17 08:37
#37

#35 det där måste jag prova. Låter jättegott.

johan86an
2009-02-21 09:48
#38

När jag gör kalla såser kör jag oftast tre eller flera olika som till fondue till exempel rhode island, grilldressing(lite kryddigare rhode island) och Sweet chili rödlök grädfil är en bra om du inte vill konstra med en massa så de finns en del! Vill du kanske ha hjälp med att hitta rätt sås till rätt mat? maila Johanandreasson86@hotmail.com

Hjälper mer än gärna till så gott ja kan!

Lena82
2009-02-23 16:10
#39

#38 Nästa gång jag inte vet vad jag ska ha för sås till maten så mailar jag dig. Tack

Upp till toppen
Annons: