Rester av julskinkan
Någon som har bra tips på vad man kan göra för annat gott med ungsbakad och senapsgiljerad julskinka som blir över när man tröttnat på den i skivor?
Sara
Skinkpaj
pytt i panna gör vi ibland på det.
/Gia-Bokfrossa
http://bokfrossa.wordpress.com/
Varma mackor i smörgåsgrillen eller i ugnen.
Herregud - jag har inte ens bakat den ännu!
Jag gjorde min i lördagskväll men jag vet att det blir samma sak som varje jul. På annandagen så är jag så trött på skinka att jag knappt vill se på resterna. Då är det ju bra att ha lite annat på lut.
Sara
Jag satsade på att göra skinkpaj som igår av resterna av skinkan. Hade gjort en på ca 2,5 kg, jag o mina 2 barn åt någon skiva var på julafton - plus macka på kvällen…
Så jag antog att det fanns en hel del kvar att göra något annat av … tur jag tittade innan - för det fanns bara en pytte bit kvar. Min lilla dotter ser lite skylidgt ut o säger… men den var ju så god mamma… och det var lite trevligt att skinka faktiskt tagit slut på "rätt" sätt i år *Ler*
jag gjorde paj igår, jag också. Skinkan fick sällskap med lättkokt brysselkål och jag blandade lite senap i äggstanningen. Inte så dumt!
#7 Åh, brysselkål, bra tips! Jag brukar alltid göra julskinkpaj, lämnar nästan lite med flit för att få ihop till en paj. :)
Ost/skinksås som serveras med pasta. Vill du komma lätt undan köper du Keldas ostsås som finns i mejeridisken och värmer tillsammans med tärnad julskinka.
Vi har köpt en ny skinka vi. Halva priset så här efter helgen. Den första tog helt enkelt slut.
#10 - Samma sak här, dottern bad om att vi skulle köpa en till. Men antar att den här lär inte bli uppäten så det kommer nog att bli både paj o pastasås ;)
Rester av julskinkan kan användas till denna supergoda rätt:
Lägg skivor av julskinkan i en smord eldfast form. Häll på vin (vitt eller rött). Låt stå och dra i några timmar i kylskåp. Häll av vinet. Vispa grädde (3 dl). Blanda i tomatpuré (3 msk) (och ev lite curry). Bred grädden över skinkan. Ugnen 200 grader. Ca 20 min. Servera med potatismos.
Som flera skrivit pålägg på mackor.
skiva skinka, häll på sherry, ös ett par ggr så det sätter sig riktigt i köttet, låt stå i ca 1timme o 'marinera' släng gärna i lite champinjoner och lök oxå. när det marinerat klar tar ni tomatsoppa (jag använde campbells) och vispgrädde som ni blandar ihop och häller över, överst lägger ni lite gratängost och in i ugnen i ~200 grader tills det ser klart ut, servera med ris, gott och enkelt!
Haha alla bara spottar ut värsta recepten, räcker ju med att ha det som pålägg ;)
Jag var också rädd att det skulle bli över i år, men familjen har varit bra på att ha den som smörgåspålägg , så i morgon försvinner sista biten.Kan det ha varit den starka senapen vi köpte som bidragit till åtgången ?
#17 Kanske det, utan senap kan man inte äta julskinka!
Julskinkan håller ca 7-10 dagar i kylskåpet kortare tid om den fått stått framme på bordet länge.Jag kastar alldid det som blir över efter ca 10 dagar.
Hos oss tog de slut. Båda två!
Här slutade det med att vi slängde en bra bit…
Det funkar utmärkt att använda julskinkan som blir över till att göra ärtsoppa.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Många bra tips här
Om man som vi uppskattar surkål, kan man skölja surkål och bottna en ugnsform med denna blandat med tunnt strimlad lök. Ovanpå lägger man strimlor av skinka. Därefter blandar man potatismos med god senap, kryddor och creme fraiche. Sätt in i ugnen och gratinera tills moset fått lagom färg.
Vi sparar alltid (jul)skinka i lagom paket i frysen att antingen använda som pålägg eller till någon god maträtt
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Här kommer ett recept, som för mig betyder barndoms minnen..
Snarlikt dock med #13 recept.
Marinera skinkskivorna i rött/vitt vin lägg i smord ungsform, blanda grädde (ovispad), chili sås, curry, salt o peppar efter smak. Häll blandningen över skinkan (dock inte din egen… ) klicka på lite smör och in i ugnen ca 200 grader tills det fått färg. Servera med kokt potatis och ruccola sallad.
Orginalet (tror jag) kommer från Hirams kokbok, namnet är Drömskinka.
Puttar upp denna tråd, fick många bra tips på vad jag ska göra med 2 kilo nykokt julskinka! (vi behövde inte ens plocka upp den ur frysen över julen, den andra på 3 kg räckte fint )
Med vänliga hälsningar
Chess
jag gjorde makaronepudding med julskinka, prinskorv och köttbullar
Jag stekte strimlor av skinka tillsammans med lite senap och äppelmos. Därefter blandade jag i lättkokt limeslungad brysselkål. Det blev jättgott! Serverades med palsternackspuré.
Pizza, paj och ost och skinksås är mina favoriter!
Hakuna matata!