Nöt, vilt & gris

Rester av julskinkan

2006-12-23 22:18 #0 av: Sara

Någon som har bra tips på vad man kan göra för annat gott med ungsbakad och senapsgiljerad julskinka som blir över när man tröttnat på den i skivor?

Anmäl
2006-12-24 00:27 #1 av: AndersE

Skinkpaj

 


Anmäl
2006-12-24 00:55 #2 av: Bellona

pytt i panna gör vi ibland på det.

Anmäl
2006-12-24 01:59 #3 av: Annette

Varma mackor i smörgåsgrillen eller i ugnen.


Anmäl
2006-12-24 11:48 #4 av: [Asta]

Herregud - jag har inte ens bakat den ännu!

Anmäl
2006-12-24 21:07 #5 av: Sara

Jag gjorde min i lördagskväll men jag vet att det blir samma sak som varje jul. På annandagen så är jag så trött på skinka att jag knappt vill se på resterna. Då är det ju bra att ha lite annat på lut. Skrattande

Anmäl
2006-12-28 00:22 #6 av: mandymoo

Jag satsade på att göra skinkpaj som igår av resterna av skinkan. Hade gjort en på ca 2,5 kg, jag o mina 2 barn åt någon skiva var på julafton - plus macka på kvällen...

Så jag antog att det fanns en hel del kvar att göra något annat av ... tur jag tittade innan - för det fanns bara en pytte bit kvar. Min lilla dotter ser lite skylidgt ut o säger... men den var ju så god mamma... och det var lite trevligt att skinka faktiskt tagit slut på "rätt" sätt i år *Ler*

Anmäl
2006-12-29 15:39 #7 av: clivia

jag gjorde paj igår, jag också. Skinkan fick sällskap med lättkokt brysselkål och jag blandade lite senap i äggstanningen. Inte så dumt!

Anmäl
2006-12-30 01:10 #8 av: AgnetaK

#7 Åh, brysselkål, bra tips! Jag brukar alltid göra julskinkpaj, lämnar nästan lite med flit för att få ihop till en paj. :)

Anmäl
2006-12-30 03:12 #9 av: cosmonita

Ost/skinksås som serveras med pasta. Vill du komma lätt undan köper du Keldas ostsås som finns i mejeridisken och värmer tillsammans med tärnad julskinka.

Anmäl
2006-12-30 18:52 #10 av: [Asta]

Vi har köpt en ny skinka vi. Halva priset så här efter helgen. Den första tog helt enkelt slut.

Anmäl
2006-12-31 02:00 #11 av: mandymoo

#10 - Samma sak här, dottern bad om att vi skulle köpa en till. Men antar att den här lär inte bli uppäten så det kommer nog att bli både paj o pastasås ;)

Anmäl
2007-01-01 14:11 #12 av: [Asta]
Sitter här och letar efter ett recept som inte alls har med julskinka att göra men råkade då på den här sidan. Någon som tänkt på vad skinka kan användas till.
Anmäl
2007-01-01 17:42 #13 av: amlm

Rester av julskinkan kan användas till denna supergoda rätt: 
Lägg skivor av julskinkan i en smord eldfast form. Häll på vin (vitt eller rött). Låt stå och dra i några timmar i kylskåp. Häll av vinet. Vispa grädde (3 dl). Blanda i tomatpuré (3 msk) (och ev lite curry). Bred grädden över skinkan. Ugnen 200 grader. Ca 20 min. Servera med potatismos.

Anmäl
2007-01-02 18:16 #14 av: Rickard007

Som flera skrivit pålägg på mackor.

Anmäl
2007-01-02 18:40 #15 av: rumpino

skiva skinka, häll på sherry, ös ett par ggr så det sätter sig riktigt i köttet, låt stå i ca 1timme o 'marinera' släng gärna i lite champinjoner och lök oxå. när det marinerat klar tar ni tomatsoppa (jag använde campbells) och vispgrädde som ni blandar ihop och häller över, överst lägger ni lite gratängost och in i ugnen i ~200 grader tills det ser klart ut, servera med ris, gott och enkelt!

Anmäl
2007-01-03 02:11 #16 av: Rickard007

Haha alla bara spottar ut värsta recepten, räcker ju med att ha det som pålägg ;)

Anmäl
2007-01-03 22:22 #17 av: fido

Jag var också rädd att det skulle bli över i år, men familjen har varit bra på att ha den som smörgåspålägg , så i morgon försvinner sista biten.Kan det ha varit den starka senapen vi köpte som bidragit till åtgången ?

Anmäl
2007-01-04 01:49 #18 av: Rickard007

#17 Kanske det, utan senap kan man inte äta julskinka!

Anmäl
2007-01-12 02:26 #19 av: fastina

Julskinkan håller ca 7-10 dagar i kylskåpet kortare tid om den fått stått framme på bordet länge.Jag kastar alldid det som blir över efter ca 10 dagar.

Anmäl
2007-01-12 09:13 #20 av: [Asta]

Hos oss tog de slut. Båda två!

Anmäl
2007-01-12 09:53 #21 av: Anne

Här slutade det med att vi slängde en bra bit...

Anmäl
2009-09-07 12:05 #22 av: Loucar

Det funkar utmärkt att använda julskinkan som blir över till att göra ärtsoppa.

Anmäl
2009-09-07 16:14 #23 av: DesK

Många bra tips här  Glad

Om man som vi uppskattar surkål, kan man skölja surkål och bottna en ugnsform med denna blandat med tunnt strimlad lök. Ovanpå lägger man strimlor av skinka. Därefter blandar man potatismos med god senap, kryddor och creme fraiche. Sätt in i ugnen och gratinera tills moset fått lagom färg.

Vi sparar alltid (jul)skinka i lagom paket i frysen att antingen använda som pålägg eller till någon god maträtt  Tungan ute

Anmäl
2009-09-08 01:44 #24 av: sisal

Här kommer ett recept, som för mig betyder barndoms minnen..

Snarlikt dock med #13 recept.

Marinera skinkskivorna i rött/vitt vin lägg i smord ungsform, blanda grädde (ovispad), chili sås, curry, salt o peppar efter smak. Häll blandningen över skinkan (dock inte din egen... Flört) klicka på lite smör och in i ugnen ca 200 grader tills det fått färg. Servera med kokt potatis och ruccola sallad.

Orginalet (tror jag) kommer från Hirams kokbok, namnet är Drömskinka.

Anmäl
2011-01-02 15:35 #25 av: Chestnut

Puttar upp denna tråd, fick många bra tips på vad jag ska göra med 2 kilo nykokt julskinka! (vi behövde inte ens plocka upp den ur frysen över julen, den andra på 3 kg räckte fint Glad)

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-02 16:30 #26 av: [Tassy]

jag gjorde makaronepudding med julskinka, prinskorv och köttbullar Cool


Anmäl
2011-01-03 12:07 #27 av: Åsa

Jag stekte strimlor av skinka tillsammans med lite senap och äppelmos. Därefter blandade jag i lättkokt limeslungad brysselkål. Det blev jättgott! Serverades med palsternackspuré.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.