Favoritmarinader?
Jag skulle gärna få lite tips på goda marinader, till kött, fisk och fågel.
Den här tråden hänger jag med på vill också veta.
Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.
Okey, då börjar jag med min favorit:
- Matolja
- Soja
- Honung
- Chilisås
- Hackad vitlök
- Svartpeppar
- Sesamolja
Jättegott till kycklingspett eller -filéer i bitar
nästa:
- matolja
- soja
- grillkrydda (ordentligt)
- hot chilisås
- citron
- halverade vitlöksklyftor "efter behag"
- och honung
Låt dra länge, gärna över natt. Mums finns inget bättre när man ska grilla.
lite ingefära i marinaden sätter fin smak
Jag skrev fel på min, det ska vara sesamolja istället för sesamfrön
Maggis: Jag tänkte prova med lite ingefära nästa gång
Puttar upp nu för grilltider .
Blandat med yoghurt.
Dela en kyckling i två halvor, skär även på andra sidan ryggbenet så det inte följer med någon av halvorna. Dra av skinnet och släng det och ryggbenet i soporna. Skär några djupa snitt i köttet och kleta in kycklinghalvorna med blandningen. Marinera tills den gula färgen når benet. Minst över natten i kylen i en skål med plastfolie över.
Grilla i ugnen eller på utegrillen.
Mina favoritmarinader innehåller antingen öl eller balsamvinäger, olivolja, soja, vitlök, salt och peppar. Funkar ihop med kött och fågel.
Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek
Visst måste väl fler kunna bidra med goda marinader? Har varit mycket till kyckling, men tips på bra marinader till nöt- eller fläskkött? Grillning på torsdag och jag har lite idétorka.
mvh Martin
När jag grillar kött, oftast fläskfilé eller kotletter blandar jag:
soja
honung
salt och peppar
vitlök
cayennepeppar
lite rapsolja
lite vitvinsvinäger
citronsaft
Bara blanda ihop det och lägga i köttet några timmar innan man ska grilla. Har tyvärr inga speciella mått utan går mest på känsla.
Tackar, får smaka av helt enkelt
mvh Martin
Hum när jag åt kött som inte var kyckling eller fisk så älskade jag när revben blev kokta i hickory först och sen lades i marinad som innehöll honung och sen lades på grillen.
Har ingen aning om hur man gör nu men det finns en flaska som det står liquid smoke på tror jag som innehåller hickory som man kan koka i, står hur man gör tror jag.
Det blir mört och får en fin rökig smak och sen honungen som är söt passar utmärkt till svårt att förklara och komma ihåg när det var så´länge sen jag åt det men hickory och honung i alla fall!
På mitt jobb är alla galna i coca cola-marinerat kött. Inte min största favorit, men det funkar
Marinad:
- 33 centiliter coca cola (orginalet)
- 1 tesked rosmarin
- ½ tesked ingefära
- 1 tesked krossad svartpeppar
- ½ deciliter rödvinsvinäger
- saft och skal från 1 apelsin
- 2 grovhackade vitlöksklyftor
- lite salt
Blanda samman allt och låt köttet dra i marinaden minst tre timmar.
*** Kärleken övervinner allt ***
#17 Coca Cola marinerat kött har man gjort ett antal gånger i yrkeslivet och under utbildningstiden. Funkar kalas till fläskkött.
Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek
#17 - Kan man inte ha light?
Ingen aning faktiskt. Men det kan man säkert
Kanske AndreasS kan svara på det?
*** Kärleken övervinner allt ***
Vi coca cola marinerade oxfile en gång. Minns inte riktigt vad som mer var i marinaden med tror det var kanel och något mer. Det blev riktigt mört. Men lite för sött för min smak.
I går hade vi kalas för min son och då blev det kycklingfile spett och pastasallad med pesto och sweetchili sås. Testade din marinad Hera, och den blev ju supergod. Vad mycket sesamoljan gjorde! Helt klart ny favorit. Svärmor skrev av receptet och alla tyckte det var kanongott!! Tack för tipset! Lotta
#22 vad kul
Den finns säkert redan med här men jag skulle helt klart köra med glace och inte köpt utan hemgjord:
Chilisås
vatten
lite sambal olek
salt och peppar
lagerblad sen låter du den stå och dra då får den jättefin smak Och denna är utmärkt till nästan allt du kör på grillen
Här finns det många bra förslag till marinader
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Fyll på tråden! Helst med recept utan vitlök som passar kyckling!
Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur
Vi har visserligen en köpt marinad men jag tror man kan göra en sån själv om man är händig i köket. Rödvinsmarinad. Mannen och jag älskar den till oxfilén vi brukar grilla här hemma.
Puttar upp igen till grilltiderna som ju är här
#30 EN SÅDAN står högst upp på min önskelista, vill äppelcidermarinera fläskött i stil med picnincbog eller skinkstek med svål. Så svårt att få en hel köttbit att bli mör och smakrik ända in annars!
Fanns på teknikmagasinet vet jag så får allt se till att gå dit snart!
En marinad som blev otroligt lyckad till kalkon var:
Chiliflakes
Rödvinsvinäger
Salt
Sumak
och svartpeppar finmalen
Annars är jag tokig i en pepparmix som innehåller selleri med mera. Passar utmärkt till nötkött.
Annars är ju ÖL toppen till fläsk.
Marinera i mörk öl med soya och lite senap, någon nypa socker om man vill få fylligare smak.
Någon som har bra tips på marinad/kryddning till lax? EJ citronpeppar tack
Skall leta reda på några rubs som vart finfina att ge bort som present till grillälskande bror. Blandade ihop till bland annat revben!
Min citronpeppar är godare än köpe! (Fakta!)
Jag satt just och tänkte på att fiskmarinad saknas.
Jag marinerar laxen med
Olivolja
Pressad juice och cezt av lime
vitlök
mynta
riven ingefära
Sen salt och nykvarnad peppar innan grillningen.
Man kan byta myntan mot dill och skippa ingefäran. Det blir också gott.
makrill brukar jag låta goa ihop sig med citron både cezt och saft och dill. Salt och peppar innan grillnignen och servera med pepparrot, antingen i smält smör eller direkt på fisken.
Har man kött som är hårt eller segt så kan man lägga i kiwi eller ananas i marinaden (färsk) så mörar enzymerna köttet. Men pass på, det går fort. Inte längre en 15-20 minuter för då faller köttet sönder. (på detta sätt går det utmärkt att grilla tex högrev eller fransyska)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#32 Har eget recept på citronpeppar men den används inte så flitigt just för jag inte är så förtjust i peppar/citronsmaken Den mixen funkar inte för mina smaklökar.
#33 Då har jag äntligen hittad mer användning för min enorma myntaodling!
Hittade kryddblandningarna dock vet jag ej vart jag hittade dom. Får återkomma med det senare! Favoriten är BBQ Rubben.
Citronpeppar
1 dl vitpeppar
1 dl grovt svartpeppar
4 msk vitlökspulver
4 msk salt
rivet skal av 4 citroner
Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.
Jag har gjort liknande korvar med mixad tofu, glutenmjöl, lite senap, lite tomatpuré, lite soja och vitlök, tror det var allt.
texas style ribs rup:
5 msk paprikapulver
3 msk brun farin strö
2½ msk salt
2½ msk vitlökspulver
2½ msk lökpulver
1 msk svartpeppar, finmalen
1 msk persilja, torkad
2 tsk cayenne
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
1 tsk oregano, torkad
1 tsk chili, malen
Blanda ihop samtliga kryddor, det blir ca 2½ dl. Räkna med att det går åt ca 1 dl rub/spareribs.
Barbecue rub
Du kan använda den på revbenspjäll, picknickbogar, kyckling.
Ingredienser
½ dl brunt socker
½ dl paprikapulver
3 msk svartpeppar, finmalen
3 msk salt, fling
1 msk röksalt
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
2 tsk sellerifrön
1 tsk cayenne, malen
1 tsk vitpeppar, finmalen
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål, och du använder brunt socker som är med klumpar (t.ex. muscovado) använd då lättast fingrarna för att finfördela den och röra ihop.
Saknar du röksalt så kan du använda vanligt salt istället, eller gör ditt eget röksalt.
Förvara rubbingen i lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
Tips
Räkna med att använda 1-2 matskedar av kryddblandningen per kilo kött.
Recept på Cajun Blackened Fish Rub
Detta är den traditonella kryddblandningen som används för Cajun Blackened Fish.
Totalt tid: ca 5 minuter
Ingredienser
5 tsk paprikapulver
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayenne, malen
½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk vitpeppar, finmalen
½ tsk vitlökspulver
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
Tips
Innan du grillar fisken skall du pensla den med olja och därefter rikligt strö över kryddblandningen, massera försiktigt in kryddorna så de inte lossnar på en gång.
Man kan marinera kyckling och fisk i mjölk eller fil också..blir väldigt mört…
valfria kryddor..men dragon är väldigt gott till fisk..eller krossa rosépepparkorn..mums..
Har ändrat lite i min marinad
- Matolja
- Soja
- Honung
- Chilisås
- Hackad vitlök (massor av det)
- Svartpeppar
- Sesamolja
- Rödvin
- Röd chili
Jag marinerar oftast efter humör och på fri hand. Men det ska vara baserat på en god och bra olja samt gärna ha en del färska örter i sig.