För-& smårätter & tillbehör

Favoritmarinader?

2007-02-01 14:58 #0 av: Hera

Jag skulle gärna få lite tips på goda marinader, till kött, fisk och fågel. Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-02-01 15:40 #1 av: CBA

Den här tråden hänger jag med på vill också veta. Skrattande

Anmäl
2007-02-01 17:37 #2 av: Hera

Okey, då börjar jag med min favorit:

  • Matolja
  • Soja
  • Honung
  • Chilisås
  • Hackad vitlök
  • Svartpeppar
  • Sesamolja

Jättegott till kycklingspett eller -filéer i bitar Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-02-02 13:31 #3 av: pjuck

nästa:

  • matolja
  • soja
  • grillkrydda (ordentligt)
  • hot chilisås
  • citron
  • halverade vitlöksklyftor "efter behag"
  • och honung

Låt dra länge, gärna över natt. Mums finns inget bättre när man ska grilla.

Anmäl
2007-02-02 13:47 #4 av: Maggis
lite ingefära i marinaden sätter fin smak
Anmäl
2007-02-02 13:56 #5 av: Hera

Jag skrev fel på min, det ska vara sesamolja istället för sesamfrön Glad

Maggis: Jag tänkte prova med lite ingefära nästa gång Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-04-14 19:51 #6 av: Hera

Puttar upp nu för grilltider Glad.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-04-16 16:31 #7 av: [Asta]

Balsamvinägermarinad

 

Anmäl
2008-04-17 01:22 #11 av: chinerunner

Sharwoods currypulver

Blandat med yoghurt.

Dela en kyckling i två halvor, skär även på andra sidan ryggbenet så det inte följer med någon av halvorna. Dra av skinnet och släng det och ryggbenet i soporna. Skär några djupa snitt i köttet och kleta in kycklinghalvorna med blandningen. Marinera tills den gula färgen når benet. Minst över natten i kylen i en skål med plastfolie över.

Grilla i ugnen eller på utegrillen. 

 

Anmäl
2008-04-18 19:14 #12 av: AndreasS

Mina favoritmarinader innehåller antingen öl eller balsamvinäger, olivolja, soja, vitlök, salt och peppar. Funkar ihop med kött och fågel.

Anmäl
2008-06-23 20:38 #13 av: Martin

Visst måste väl fler kunna bidra med goda marinader? Har varit mycket till kyckling, men tips på bra marinader till nöt- eller fläskkött? Grillning på torsdag och jag har lite idétorka. Obestämd

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-23 22:02 #14 av: fridaas

När jag grillar kött, oftast fläskfilé eller kotletter blandar jag:

soja
honung
salt och peppar
vitlök
cayennepeppar
lite rapsolja
lite vitvinsvinäger
citronsaft

Bara blanda ihop det och lägga i köttet några timmar innan man ska grilla. Har tyvärr inga speciella mått utan går mest på känsla.

Anmäl
2008-06-23 22:10 #15 av: Martin

Tackar, får smaka av helt enkelt Skrattande

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-24 01:42 #16 av: mjioo

Hum när jag åt kött som inte var kyckling eller fisk så älskade jag när revben blev kokta i hickory först och sen lades i marinad som innehöll honung och sen lades på grillen.

Har ingen aning om hur man gör nu men det finns en flaska som det står liquid smoke på tror jag som innehåller hickory som man kan koka i, står hur man gör tror jag.

Det blir mört och får en fin rökig smak och sen honungen som är söt passar utmärkt till svårt att förklara och komma ihåg när det var så´länge sen jag åt det men hickory och honung i alla fall! 

Anmäl
2008-06-24 20:37 #17 av: tezzie

På mitt jobb är alla galna i coca cola-marinerat kött. Inte min största favorit, men det funkar Glad

Marinad:

  • 33 centiliter coca cola (orginalet)
  • 1 tesked rosmarin
  • ½ tesked ingefära
  • 1 tesked krossad svartpeppar
  • ½ deciliter rödvinsvinäger
  • saft och skal från 1 apelsin
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • lite salt

Blanda samman allt och låt köttet dra i marinaden minst tre timmar.

Anmäl
2008-06-25 23:51 #18 av: AndreasS

#17 Coca Cola marinerat kött har man gjort ett antal gånger i yrkeslivet och under utbildningstiden. Funkar kalas till fläskkött.

Anmäl
2008-06-27 01:53 #19 av: Maja

#17 - Kan man inte ha light?

Anmäl
2008-06-27 02:01 #20 av: tezzie

Ingen aning faktiskt. Men det kan man säkert Glad

Kanske AndreasS kan svara på det?

Anmäl
2008-06-27 09:28 #21 av: Hera

Vi coca cola marinerade oxfile en gång. Minns inte riktigt vad som mer var i marinaden med tror det var kanel och något mer. Det blev riktigt mört. Men lite för sött för min smak.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-06-30 09:34 #22 av: rakuLotta

I går hade vi kalas för min son  och då blev det kycklingfile spett och pastasallad med pesto och sweetchili sås. Testade din marinad Hera, och den blev ju supergod. Vad mycket sesamoljan gjorde! Helt klart ny favorit. Svärmor skrev av receptet och alla tyckte det var kanongott!! Tack för tipset!Glad Lotta

Anmäl
2008-06-30 13:55 #23 av: Hera

#22 vad kul Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-03-07 00:43 #24 av: ErikJohan

Många trevliga marinader här. Hittade en hemsida med just marinader som fokus, inte mycket där ännu, men kanske framöver.

Anmäl
2009-03-08 10:24 #25 av: johan86an

Den finns säkert redan med här men jag skulle helt klart köra med glace Glad och inte köpt utan hemgjord:

Chilisås

vatten

lite sambal olek

salt och peppar

lagerblad sen låter du den stå och dra då får den jättefin smakFlört Och denna är utmärkt till nästan allt du kör på grillen Skrattande

Anmäl
2010-08-24 18:58 #26 av: DesK

Här finns det många bra förslag till marinader Glad

Anmäl
2011-03-31 20:16 #27 av: Vosjes

Fyll på tråden! Helst med recept utan vitlök som passar kyckling! Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-03-31 20:52 #28 av: [YlvaP]

Vi har visserligen en köpt marinad men jag tror man kan göra en sån själv om man är händig i köket. Rödvinsmarinad. Mannen och jag älskar den till oxfilén vi brukar grilla här hemma.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2012-05-09 10:49 #29 av: Hera

Puttar upp igen till grilltiderna som ju är här Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-06-24 19:48 #30 av: dolfen

Jag har en sådan här Marinator. Den är lika oanvänd som min juicer (saftcentrifug), men tanken är ju "god".

Man fyller sprutan med en marinad, sticker ner i köttet.
Samtidigt som man drar ut nålen ur köttet, trycker man ut marinaden.

 

 

Anmäl
2012-06-24 20:02 #31 av: [Aquelegia]

#30 EN SÅDAN står högst upp på min önskelista, vill äppelcidermarinera fläskött i stil med picnincbog eller skinkstek med svål. Så svårt att få en hel köttbit att bli mör och smakrik ända in annars!
Fanns på teknikmagasinet vet jag så får allt se till att gå dit snart!

En marinad som blev otroligt lyckad till kalkon var:

Chiliflakes
Rödvinsvinäger
Salt
Sumak
och svartpeppar finmalen

Annars är jag tokig i en pepparmix som innehåller selleri med mera. Passar utmärkt till nötkött.

Annars är ju ÖL toppen till fläsk.
Marinera i mörk öl med soya och lite senap, någon nypa socker om man vill få fylligare smak.


Någon som har bra tips på marinad/kryddning till lax? EJ citronpeppar tackFlört

Skall leta reda på några rubs som vart finfina att ge bort som present till grillälskande bror. Blandade ihop till bland annat revben!

Anmäl
2012-06-24 20:21 #32 av: dolfen

Min citronpeppar är godare än köpe! (Fakta!) Cool

 

Anmäl
2012-06-24 22:35 #33 av: Anterrabae

Jag satt just och tänkte på att fiskmarinad saknas.

Jag marinerar laxen med

  • Olivolja
  • Pressad juice och cezt av lime
  • vitlök
  • mynta
  • riven ingefära
  • Sen salt och nykvarnad peppar innan grillningen.

Man kan byta myntan mot dill och skippa ingefäran. Det blir också gott.

makrill brukar jag låta goa ihop sig med citron både cezt och saft och dill. Salt och peppar innan grillnignen och servera med pepparrot, antingen i smält smör eller direkt på fisken.

 

Har man kött som är hårt eller segt så kan man lägga i kiwi eller ananas i marinaden (färsk) så mörar enzymerna köttet. Men pass på, det går fort. Inte längre en 15-20 minuter för då faller köttet sönder. (på detta sätt går det utmärkt att grilla tex högrev eller fransyska)

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-24 22:54 #34 av: dolfen

Länkar till tråden Moqueca.
Allra enklast är enbart salt. (Se sista fiskreceptet.)

Själv gillar jag enkelt, men kan ibland inte låta bli att krångla till det. Cool

Kan man använda rabarberblad till att omsluta fisk, och kanske köra i ugn? (Jag slänger ju mina rabarberblad.)

 

Anmäl
2012-06-24 23:07 #35 av: [Aquelegia]

#32 Har eget recept på citronpeppar men den används inte så flitigt just för jag inte är så förtjust i peppar/citronsmaken Tungan ute Den mixen funkar inte för mina smaklökar.

#33 Då har jag äntligen hittad mer användning för min enorma myntaodling!

Anmäl
2012-06-24 23:09 #36 av: [Aquelegia]

Hittade kryddblandningarna dock vet jag ej vart jag hittade dom. Får återkomma med det senare! Favoriten är BBQ Rubben.

Citronpeppar
1 dl vitpeppar
1 dl grovt svartpeppar
4 msk vitlökspulver
4 msk salt
rivet skal av 4 citroner
Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.
Jag har gjort liknande korvar med mixad tofu, glutenmjöl, lite senap, lite tomatpuré, lite soja och vitlök, tror det var allt.

texas style ribs rup:

5    msk    paprikapulver      
3    msk    brun farin strö      
2½    msk    salt      
2½    msk    vitlökspulver      
2½    msk    lökpulver      
1    msk    svartpeppar, finmalen      
1    msk    persilja, torkad      
2    tsk    cayenne      
2    tsk    spiskummin, malen      
1    tsk    koriander, malen      
1    tsk    oregano, torkad      
1    tsk    chili, malen     
Blanda ihop samtliga kryddor, det blir ca 2½ dl. Räkna med att det går åt ca 1 dl rub/spareribs.

Barbecue rub
Du kan använda den på revbenspjäll, picknickbogar, kyckling.
Ingredienser

½    dl    brunt socker      
½    dl    paprikapulver      
3    msk    svartpeppar, finmalen      
3    msk    salt, fling      
1    msk    röksalt      
2    tsk    vitlökspulver      
2    tsk    lökpulver      
2    tsk    sellerifrön      
1    tsk    cayenne, malen      
1    tsk    vitpeppar, finmalen     

Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål, och du använder brunt socker som är med klumpar (t.ex. muscovado) använd då lättast fingrarna för att finfördela den och röra ihop.
Saknar du röksalt så kan du använda vanligt salt istället, eller gör ditt eget röksalt.
Förvara rubbingen i lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
Tips
Räkna med att använda 1-2 matskedar av kryddblandningen per kilo kött.


Recept på Cajun Blackened Fish Rub
Detta är den traditonella kryddblandningen som används för Cajun Blackened Fish.


Totalt tid: ca 5 minuter
Ingredienser
5 tsk paprikapulver
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayenne, malen
½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk vitpeppar, finmalen
½ tsk vitlökspulver
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.

Tips
Innan du grillar fisken skall du pensla den med olja och därefter rikligt strö över kryddblandningen, massera försiktigt in kryddorna så de inte lossnar på en gång.

Anmäl
2012-07-02 13:17 #37 av: [yodhe]

 

Man kan marinera kyckling och fisk i mjölk eller fil också..blir väldigt mört...

valfria kryddor..men dragon är väldigt gott till fisk..eller krossa rosépepparkorn..mums..

 

Anmäl
2012-07-02 13:28 #38 av: Hera

Har ändrat lite i min marinad

  • Matolja
  • Soja
  • Honung
  • Chilisås
  • Hackad vitlök (massor av det)
  • Svartpeppar
  • Sesamolja
  • Rödvin
  • Röd chili

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.