Köksutrustning

Har fått en lergryta;)

2007-02-21 23:35 #0 av: Ixatrixa

Åhhhh nu har jag fått en lergryta...så här skall lagas..

Dock råder det lite brist på recept att laga, någon som har något bra?

Anmäl
2007-02-22 09:00 #1 av: Anne

Åh, jag har inga tips alls, men däremot har jag en oanvänd lergryta. Generad Så jag väntar med spänning på tips, jag med :)

Anmäl
2007-02-22 10:38 #2 av: Ixatrixa

 Hehehhe du bra rolig du....vi får vänta tillsammans då;)

Tror dock att det är ganska vanligt dock att den dammar i något skåp.

För mig som är lat är det en fantastisk sak....stek upp lite kött och släng i lite annat gott stoppa in det i ugnen och lämna det åt dess öde medans man kan sitta och läsa på forum;)

Skall försöka mig på at göra en kalops i den först....då jag längtar efter en riktigt vältillagad sådan då man ofta bjuds på misshandlad sådan med otuggbara bitar.

Anmäl
2007-02-22 10:45 #3 av: Anne

Ja, jag minns ju att mamma gjorde fantastiskt god kyckling i den.. med ris, tror jag? Men hon är ruskigt oprecis nu, mest "jamen, du lägger den i blöt, och så lägger du i allt, och så in i ugnen." Jaha, jamen DÅ vet jag ju precis :)

Äsch, det är väl bara att prova antar jag.

Anmäl
2007-02-22 16:55 #4 av: ikna

Följde det inte med receptbok till lergrytan? En väninna köpte en som det var recept till. Det går att baka bröd också i en sån. Jag har tyvärr ingen, men jag tror minnsann jag ska köpa en!

Anmäl
2007-02-22 18:46 #5 av: Åsa S

Jag brukar inte följa några recept men lergrytan ska ligga i blöt åtminstone någon timme. Fyll den med ex. rotsaker och kyckling + valfria kryddor. Sätt på locket och ställ in den i kall ugn och sätt på värmen jag brukar ha runt +200C-225C och sedan går jag och kollar när det är klart. Det går bra att både ha hel kyckling och kyckling i bitar. +Det funkar även med kycklingbröst fast då bör det vara något mindre rotsaksbitar kycklingbröst tar inte så lång tid att laga. Med tanke på att det är lite fett i kiycklingbrösten har jag ibland ex. brett på lite hemgjord pesto el dylikt på dem innan tillagningen.

Anmäl
2007-08-10 23:57 #6 av: Pussiluska

Jag älskar min lergryta. Någonting smidigare går ju inte hitta.

Lägger den i blöt ca 20 min. Lägger i frusna grönsaker i halva grytan (sommargrönsaker). En påse med kykling fileer, dom är så stora så jag delar varje file i 3 bitar. Kryddar med grillkrydda, curry,svartpeppar och hot paprikapulver. Smular i en hel kyckling/hönsbuljong tärning, lite kycklingfond. 1 dl vatten å in i kall ugn. Sätt på ugnen på 250gr i ca 1½ timme.

 

Bara kasta i grejerna och allt sköter sig helt själv.

Inget fett behövs. Sedan när det är klart så tar jag ut grytan och värmer grädde och cream fraice lite majsena och häller i grytan när det blivit varmt (inte kall vätska i varm gryta) å in en liten stund till gärna utan lock om man vill ha lite färg.

Ja bara fantasin sätter gränser. Fungerar toppen men kött istället för kyckling och vill man ha mager såg så tar man bara skyn 

 

 

Anmäl
2007-08-11 00:31 #7 av: chinerunner
ICA har ett förslag.
Anmäl
2007-08-11 00:36 #8 av: chinerunner
Härkommer nog nåt ännu bättre Skrattande
Anmäl
2007-08-11 16:31 #9 av: Pussiluska

ja det finns mycket gott. JAg har lånat en lite äldre receptbok med lergryte recept å jag ska köpa mej en till gryta till massa goda fiskrätter.

Anmäl
2007-08-11 17:03 #10 av: Tatsu

Skinkstek blir suveränt gott i lergryta. Lägg grytan i vatten ett tag, skölj av köttet, lägg i grytan krydda rejält med favorit kryddor, skala morötter och lägg på sidan om steken in i  kall ugn och vrid på 175 grader ca 1 timme/kilo. Du kan lägga i potatis och andra grönsaker så blir det allt i ett gryta. jag använder ofta lergryta, fettsnålt och lättsamt.

Anmäl
2007-08-11 23:18 #11 av: Snuttenuttan

Finns recept på moussaka i lergryta på denna länk:

http://hem.passagen.se/lottap/recept.htm

Anmäl
2007-08-12 09:31 #12 av: Nore

   För min del blir det en bit rodjurs sadel, lergrytan i vatten 30minuter i med en bädd av morötter o en klyfta vitlök o krossade enbär salt o svartpeppar i med sadel o in i ugnen 45minuter, ta sedan o tillsätt matlagningsgrädde som är blandat med en matsked tomatpure, låt det stå o dra i 30minuter, plocka upp sadel o linda in den i folie, sila skyn från morötterna o enbären, de har bara sett till att ge den goda smaken, så det brukar jag kasta. Red av såsen o låt den stå o dra, skär upp sadel i tunna skivor, servera detta till potatis o gröna ärtter o ni kommer att få en smakupplevelse.      Smaklig måltid.             NORE jägare

Anmäl
2007-08-12 20:59 #13 av: april4

Jag brukar ha lergrytan i vatten ca 15 min. Sen lägger jag i kött, precis vilket som helst, saltar och kryddar med favoritkryddor, lägger ner morötter, lök i stora bitar. In i kall ugn så grytan inte spricker, sen sätter jag på värmen. Där får den gosa till sig i ca 1 1/2 timme beroende på vilket kött man använt. När allt är klart så gör jag en kanongod gräddsås av skyn som finns i grytan. Potatis och sallad till. Det bästa med den grytan är att den sköter sig självt.

Anmäl
2007-08-12 21:01 #14 av: april4

Glömde tala om ugnstemperaturen. Ska var 200 grader och grytan längst ner i ugnen

Anmäl
2007-08-13 04:49 #15 av: Sessan1

Här har du  länk till hur man använder lergryta, t.ex till kyckling:

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=505819

Anmäl
2007-08-13 19:13 #16 av: MaMaMade

Jag gör all hel kyckling i lergrytan. Jamie O´s recept där man hackar den där italienska rökta...jag anv bacon, citronrasp, vitlök, ngt gott grön; timjan el persilja o blandar m smör, salt o peppar. Sedan lossar du skinnet från muskeln över brösten o stoppar in klägget där. In i blötlagd lergryta o stoppa in i kall ugn. Ca 225 g i 1-1½ h...har märkt att det varierar beroende på ugn o storlek på fågeln.

Du kan också stoppa fågeln m gul lök o vitlöksklyftor, salta peppra. Lägg i grytan, häll över en rejäl skvätt (1-2 dl beroende på fågelns st) vitt portvin, en buljongtärning o in i ugnen som ovan. Sila o servera skyn, alt red den m lite grädde, till pippin.

Anmäl
2007-08-20 21:13 #17 av: Ixatrixa

#16 Gjorde 6 kycklingar i långpanna efter jamies Modell men jag gjorde om det lite och proppade magen full med hackade citrusfrukter (lime,citon, apelsin) och örtkryddor.

Tryckte in en smet med knaperstekt bacon och mängder av smör och örtkryddor under skinnet.

Min familj var helnöj med detta;)

Tillbaka till den fantastiska lergrytan.

Har gjort skånsk Kalopps ett par gånger i den och det är himmelskt och så smidigt.

Currygryta med kyckling har det blivit några gånger med.

Tack för alla tips skall prova vidare;)

 

Anmäl
2007-10-10 00:16 #18 av: ikna

#17 Hur gör du kalops i lergrytan? Det låter gott! Vill gärna prova det, nu när jag har köpt en sån gryta!

Anmäl
2007-12-25 11:47 #19 av: bubbelbubbel

nu puttar vi upp denna gamla goding !

lägger ni grytan i vatten varje gång ?

jag fick en i julklapp och då fick jag bara tipset att lägga den i blöt i tolv timmar och sen behövde man inte göra det på nått år. eller ? :)

Anmäl
2007-12-25 12:28 #20 av: Åsa S

Till min lergryta följde det med ett litet häfte med skötselråd + recept och där står det att grytan ska ligga i blöt åtminstone någon timme innan man använder den och detta ska man göra varje gång man använder den.

Anmäl
2007-12-25 23:37 #21 av: april4

#19. jag brukar lägga grytan i blöt ca 10-15 min varje gång jag ska använda den. Som ny så la jag den i blöt ca 30 min innan användning.

Anmäl
2007-12-28 10:57 #22 av: bubbelbubbel

det finns en liten bok med, men jag tänkte kolla lite hur andra gör. vad jag läst mig till så varierar det väldigt mycket !
nånstans stog det att grytan måste ligga minst 24 timmar innan användning varje gång, och det skiljer ju på tio minuter och 24 timmar....
men det gäller väl att prova sig fram :)

Anmäl
2008-03-06 18:37 #23 av: den-vita-stenen

Hej.

Jag lagar ofta mat i min lergryta det är så bekvämt.

Här kommer ett par recept:

Sjömansbiff

 
Ingredienser
Portioner: 6



500 g innanlår av nöt i tunna skivor
(2 msk margarin eller smör)
3 gula lökar
10-12 potatisar, ca 1 kg
1-2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk socker
1 flaska öl (33 cl) + 1½ dl vatten ELLER 5 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
1 msk soja
finhackad persilja




Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat

Gör så här
1. Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare.
2. Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan.
3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°C. Låt grytan stå ca 1½ timme eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Strö på persilja. Servera

och så ett till:

Linkans köttfärslimpa

Ingredienser 4 port.:

1 gul lök
150 g färska champinjoner, annan färsk svamp eller 1 burk (ca 200 g) skivad eller hel svamp
1/2 burk (á 400 g) krossade tomater
500 g bland- eller nötfärs
salt
mald svartpeppar
1 msk soja
1-2 vitlöksklyftor
75 g roquefordost
1 dl creme fraiche
Så här gör du:
Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i mindre bitar om färsk används.
Låt konserverad svamp rinna av.
Låt lök, svamp och tomaterna med spadet puttra i en stekpannan 5-6 min. Låt
svalna.
Krydda färsen med salt, peppar, soja och pressad vitlök. Blanda i lökfräset.
Mosa osten grovt och rör i färsen tillsammans med creme fraiche.
Köttfärslimpan tillagas bäst i en lergryta som legat i vatten 15-20 min.
Lergrytan ställs in i kall ugn, som nu ställes in på 225 grader.
Grytan skall sedan stå i ugnen i 1 tim 15 min.
Serveras varm med kokt potatis eller pommes frites och en nyskuren grönsallad.
Dryck som rekommenderas till är kyld nyuppslagen skummande öl.

Ingredienser 4 port.:

1 gul lök
150 g färska champinjoner, annan färsk svamp eller 1 burk (ca 200 g) skivad eller hel svamp
1/2 burk (á 400 g) krossade tomater
500 g bland- eller nötfärs
salt
mald svartpeppar
1 msk soja
1-2 vitlöksklyftor
75 g roquefordost
1 dl creme fraiche
Så här gör du:
Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i mindre bitar om färsk används.
Låt konserverad svamp rinna av.
Låt lök, svamp och tomaterna med spadet puttra i en stekpannan 5-6 min. Låt
svalna.
Krydda färsen med salt, peppar, soja och pressad vitlök. Blanda i lökfräset.
Mosa osten grovt och rör i färsen tillsammans med creme fraiche.
Köttfärslimpan tillagas bäst i en lergryta som legat i vatten 15-20 min.
Lergrytan ställs in i kall ugn, som nu ställes in på 225 grader.
Grytan skall sedan stå i ugnen i 1 tim 15 min.
Serveras varm med kokt potatis eller pommes frites och en nyskuren grönsallad.
Dryck som rekommenderas till är kyld nyuppslagen skummande öl.
Anmäl
2008-03-06 20:25 #24 av: chinerunner

Välkommen du vita sten.

Det där lät både gott och trevligt att laga.

 

Patrik 

Anmäl
2008-03-07 10:11 #25 av: tezzie

Ciderkyckling

  • 14 st färska champinjoner
  • 350 gram gröna paprikor
  • 1.5 msk smör
  • 1 st hel färsk kyckling
  • 2 msk soja
  • 1 msk torkad dragon
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 tsk kycklingkrydda
  • 4.5 dl äppelcider
  1. Dela svampen i bitar. Ansa, kärna ur och skär paprikan i ringar. Stek svampen och paprikan i smöret ca 5 minuter.
  2. Pensla kycklingen med sojan och krydda med dragon, timjan, örtsalt och kycklingkrydda.
  3. Lägg kycklingen på en bädd av svamp och paprika i lergrytan. Häll försiktigt på cidern. Sätt in grytan i nedre delen av ugnen.
  4. Sätt sedan ugnen på 175°. Stek ca 1 timme 15 minuter eller tills kycklingen har innertemperatur på 70°.
  5. Dela kycklingen i portionsbitar och servera den i dess egen sås direkt ur grytan.
Anmäl
2008-03-07 10:19 #26 av: den-vita-stenen

Hej Tezzie

jag kopierar ditt recept och lägger det i samlingen ska testa det framöver. Jag blir så glad när jag hittar nya recept.

Trevlig helg till dig och alla ni andra/Marianne

Anmäl
2008-03-07 10:19 #27 av: tezzie

 Fisk i lergryta

600 g färsk eller fryst valfri fiskfilé
1 purjolök,
2 morötter
1 liten fänkål (spar de dilliknande vipporna)
rivet skal av 1/2 citron
rivet skal 1/2 apelsin
1,5 tsk salt,
2 krm citronpeppar
1 burk krossade tomater
dill

Lägg lergrytan i blöt ca 15 min. Tina den frysta fisken. Snitta, skölj och skär purjolöken i medelgrova strimlor. Skala morötterna och skär dem i sneda skivor. Ansa fänkålen och skiva den. Spara vipporna. Vik eller rulla fiskfiléerna. Lägg grönsakerna i botten på den genomfuktade lergrytan. Häll på tomaterna med sitt spad. Lägg fisken ovanpå. Blanda rivet citron- och apelsinskal med salt och peppar. Strö detta över fisken.
Lägg på locket. Sätt in lergrytan i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Låt stå ca 1 timme. Garnera rätten med fänkålens vippor plus lite extra klippt dill. Servera med kokt potatis, gärna pressad.

Anmäl
2008-03-07 10:21 #28 av: den-vita-stenen

Grahamsbröd

 Brödet blir mycket saftigt och gott.

( 1,5 liters lergryta)

2 dl grahamsmjöl
2 dl vatten
25 g jäst
4 dl ljumt vatten
½ msk salt
1 msk honung
ca 1,1 liter vetemjöl eller bakvetemjöl special

Häll grahamsmjölet i en bunke och slå över 2 dl kokande vatten. Rör om och låt stå övertäckt ett par timmar. Rör ut jästen i ljumt vatten i degbunken. Tillsätt salt och honung. Blanda och tillsätt större delen av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Lägg under tiden grytan i vatten. Arbeta ihop degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och kavla eller tryck ut den med handen till en rektangulär platta. Rulla ihop den. Olja grytan och locket lätt. Forma limpan och lägg den i grytan. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 ½ timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.    Lycka till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.