Annons:
Etiketterrådtips
Läst 2128 ggr
kryddburken
5/9/07, 9:51 PM

Fantasi-socker...

Har gjort smaksatt socker av gullvivor & syrénblommor! Det blev ljuvliga färger & det känns riktigt lyxigt att använda till efterrätter, glass, puddingar eller extra-lyxig sockerkaka… Fantasin sätter gränser!

 Jag är däremot inte så duktig på den blommande floran på vad som är ätligt och inte men har fått tips om tulpanblad & rosenblad samt penseér! Fler tips på hur jag kan få fram fler kulörer!

Gullvive-socker : http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/08/gullvive-socker/

Syrénbloms-socker :
http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/09/388/

Annons:
TacoBelle
5/9/07, 10:14 PM
#1

Smakar sockret annorlunda eller är det enbart färgen som ändras?

kryddburken
5/9/07, 10:38 PM
#2

Nä, sockret smakar verkligen annorlunda, gullvivan har en söt väldigt aromrik, djup smak av blomma, syrén har en mer toppig, syrlig & lätt smak! Så det är absolut inte bara färgen då hade jag inte lagt ner all möda & tid på detta blom-plockeri… *S* Hushållsfärg skulle jag använt då!!

Smaken & doften är ljuvlig och helt plötsligt värt allt jobb…

Bellona
5/10/07, 10:45 AM
#3

jag är inte så bra på vår flora men violer är också ätliga. de vilda är väl också lila men köper man så finns det lite fler färger.

Anne
5/10/07, 11:12 AM
#4

Ser jätteläckert ut! Undrar var jag ska plocka.. :) Jag har två burkar hemma med lavendelsocker med vanilj, och rosensocker med kardemumma. Men de är inte mixade, utan ingredienserna ligger bara blandade liksom.

Pia
5/10/07, 8:15 PM
#5

Nej så spännande, det måste testas!

Illan
5/11/07, 10:43 PM
#6

Ooo syrenerna blommar nu (typ en månad för tidigt) och jag ska testa syrensaft (samma recept som fläderblomssaft). Och nu ska här göras syrensocker också. Coolt! Tack för tipset!

Annons:
Bjornen
5/12/07, 11:37 AM
#7

Klassiska växter som används som kanderade är stofferablomma (äldre namn på gurkört), kvanne, gullviva, nejlika, viol och roten av ålandsrot. Men man kan ju använda alla ätliga växter.

isnornin
5/12/07, 7:09 PM
#8

Rossocker är jätte gott.

MVH Isnornin

Illan
5/20/07, 3:34 PM
#9

Men vad konstigt! Mina inlägg försvinner!

Jag försöker igen: Jag gjorde syrénsocker, plockade, tvättade, mixade. Ljuvligt doftande ljust lila socker. Så skulle jag torka det. Ut kom hårt grått ischluktande socker. Blä! Fick slänga det. Blev så besviken…

Mariabullen
5/20/07, 3:58 PM
#10

#9

Hade samma problem, grejen är nog att inte ha för hög temperatur…..och röra om mellan varven.
Mitt blev inte heller så snyggt Ledsen……men inte illaluktande…..precis…..

kryddburken
5/20/07, 10:12 PM
#11

Hur gjorde du när du tvättade dina syrenblommor?
Jag tvättade dom inget alls! Tror också att det har med inte för hög värme och sen att man rör ganska mkt! Men helt klart så har mitt socker bleknat, det är lite trist, de var så gyllenviolett precis när det var nytt men nu…

Dock är lukt & smak densamma!

Mariabullen
5/21/07, 11:14 AM
#12

#11

jag tvättade inte heller. Plockade varje blomma noga och rensade/sorterade minutiöst.

Illan
5/21/07, 2:57 PM
#13

Nu har jag provat en andra gång. Denna gång UTAN att tvätta blommorna. Satte ugnen på så låg värme som gick och hade sockret inne i knappt 15 minuter. Det tappade både doft och färg. Istället blev det grått och luktade… klippt gräs eller hö. Inte särskilt smakligt. Så det blir inget syrénsocker i den här familjen…

Annons:
Nutiz
5/31/07, 9:52 PM
#14

Skulle man kunna göra det här med harsyra?

paronskrutten
6/2/07, 2:34 PM
#15

harsyra..jag vet inte harsyra passar nog bäst som färskt i munnen.

Helena

Bellona
6/2/07, 3:30 PM
#16

vill man ha fram grönt socker är ju örter alltid goda, basilika, mynta, citronmeliss och rosmarin tex.

LinneaK
6/3/07, 12:10 PM
#17

Låter mumsmums! Själv har jag bara gjort myntasocker, och det bara i mindre satser utan att torka. Men nu blir jag sugen på att gå ut och plocka ätbara blommor.

Upp till toppen
Annons: