Råd & tips

Fantasi-socker...

2007-05-09 21:51 #0 av: kryddburken

Har gjort smaksatt socker av gullvivor & syrénblommor! Det blev ljuvliga färger & det känns riktigt lyxigt att använda till efterrätter, glass, puddingar eller extra-lyxig sockerkaka... Fantasin sätter gränser!

 Jag är däremot inte så duktig på den blommande floran på vad som är ätligt och inte men har fått tips om tulpanblad & rosenblad samt penseér! Fler tips på hur jag kan få fram fler kulörer!

Gullvive-socker : http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/08/gullvive-socker/

Syrénbloms-socker :
http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/09/388/

Anmäl
2007-05-09 22:14 #1 av: TacoBelle

Smakar sockret annorlunda eller är det enbart färgen som ändras?

Anmäl
2007-05-09 22:38 #2 av: kryddburken

Nä, sockret smakar verkligen annorlunda, gullvivan har en söt väldigt aromrik, djup smak av blomma, syrén har en mer toppig, syrlig & lätt smak! Så det är absolut inte bara färgen då hade jag inte lagt ner all möda & tid på detta blom-plockeri... *S* Hushållsfärg skulle jag använt då!!

Smaken & doften är ljuvlig och helt plötsligt värt allt jobb...

Anmäl
2007-05-10 10:45 #3 av: Bellona

jag är inte så bra på vår flora men violer är också ätliga. de vilda är väl också lila men köper man så finns det lite fler färger.

Anmäl
2007-05-10 11:12 #4 av: Anne

Ser jätteläckert ut! Undrar var jag ska plocka.. :) Jag har två burkar hemma med lavendelsocker med vanilj, och rosensocker med kardemumma. Men de är inte mixade, utan ingredienserna ligger bara blandade liksom.

Anmäl
2007-05-10 20:15 #5 av: Pia

Nej så spännande, det måste testas!

Anmäl
2007-05-11 22:43 #6 av: Illan

Ooo syrenerna blommar nu (typ en månad för tidigt) och jag ska testa syrensaft (samma recept som fläderblomssaft). Och nu ska här göras syrensocker också. Coolt! Tack för tipset!

Anmäl
2007-05-12 11:37 #7 av: Bjornen

Klassiska växter som används som kanderade är stofferablomma (äldre namn på gurkört), kvanne, gullviva, nejlika, viol och roten av ålandsrot. Men man kan ju använda alla ätliga växter.

Anmäl
2007-05-12 19:09 #8 av: isnornin

Rossocker är jätte gott.

MVH Isnornin

Anmäl
2007-05-20 15:34 #9 av: Illan

Men vad konstigt! Mina inlägg försvinner!

Jag försöker igen: Jag gjorde syrénsocker, plockade, tvättade, mixade. Ljuvligt doftande ljust lila socker. Så skulle jag torka det. Ut kom hårt grått ischluktande socker. Blä! Fick slänga det. Blev så besviken...

Anmäl
2007-05-20 15:58 #10 av: Mariabullen

#9

Hade samma problem, grejen är nog att inte ha för hög temperatur.....och röra om mellan varven.
Mitt blev inte heller så snyggt Ledsen......men inte illaluktande.....precis.....

Anmäl
2007-05-20 22:12 #11 av: kryddburken

Hur gjorde du när du tvättade dina syrenblommor?
Jag tvättade dom inget alls! Tror också att det har med inte för hög värme och sen att man rör ganska mkt! Men helt klart så har mitt socker bleknat, det är lite trist, de var så gyllenviolett precis när det var nytt men nu...

Dock är lukt & smak densamma!

Anmäl
2007-05-21 11:14 #12 av: Mariabullen

#11

jag tvättade inte heller. Plockade varje blomma noga och rensade/sorterade minutiöst.

Anmäl
2007-05-21 14:57 #13 av: Illan

Nu har jag provat en andra gång. Denna gång UTAN att tvätta blommorna. Satte ugnen på så låg värme som gick och hade sockret inne i knappt 15 minuter. Det tappade både doft och färg. Istället blev det grått och luktade... klippt gräs eller hö. Inte särskilt smakligt. Så det blir inget syrénsocker i den här familjen...

Anmäl
2007-05-31 21:52 #14 av: Nutiz

Skulle man kunna göra det här med harsyra?

Anmäl
2007-06-02 14:34 #15 av: paronskrutten

harsyra..jag vet inte harsyra passar nog bäst som färskt i munnen.

Anmäl
2007-06-02 15:30 #16 av: Bellona

vill man ha fram grönt socker är ju örter alltid goda, basilika, mynta, citronmeliss och rosmarin tex.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.