Matprat

Svamp, svamp, svamp....

2007-08-20 00:26 #0 av: eventkocken

Vad plockar ni för svamp? Favoriträtter? Tips?

Var ute idag med min mor. Slutade i 7 kilo den här gången hur tråkigt är det inte att rensa? *suck* Men det är värt allt när man sitter med en fet kantarellmacka med Västerbottenost senare i vinter *mums*

Helt plötsligt hör man ett "hysteriskt" skrik eka i skogen. Har modern ramlat ner i en ravin? Brutit foten? Nej bara hittat den svarta Rolls Royce'n i skogen; Svart Trumpetsvamp Glad

Det har varit perfekt väder för svampen i år. Det har formligen exploderat i skog och mark. Och man ser spår av att trattkantarellerna kommer att finnas i överflöd, "peaken" om cirka två-tre veckor.

Hittade massor med Blek Taggsvamp. Ibland är den i nivå med kantareller som matsvamp. För att inte tala om Karl-Johan; gudomligt! Visste ni förresten att vi plockar dryga 20 TON Karl-Johan varje år i Sverige som går på EXPORT! Vart? Italienarna roffar naturligtvis åt sig allt som världsmarknaden kan uppbringa.

Nästa vecka är det dags för skörd igen, frysen ska bli proppfull i år! Glad

Anmäl
2007-08-20 00:36 #1 av: eventkocken

En bild till, svamp ser så gott ut Glad

Anmäl
2007-08-20 00:39 #2 av: eventkocken

...och så en på Rolls Royce'n...farligt gott...

Anmäl
2007-08-20 01:07 #3 av: MaMaMade

Är för dålig på svamp för att våga något nytt känner inte någon som är duktig heller, tyvärr. Man skulle kunna gå en kurs men är nog ändå för feg för att plocka något annat än det jag kan sedan. Glad

Tall- o björksopp, smörsopp, Karl Johan o murklor.

Anmäl
2007-08-20 03:57 #4 av: Hera

Känner bara till soppar, blomkålssvamp och kantareller. Önskar jag kände till så många sorter som du Glad Känns som att man kanske hittar lite mer då Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-08-20 11:15 #5 av: clivia

Jag plockar kantareller och trattisar, taggsvamp, röksvamp, sandsopp, strävsoppar, karl johan och andra liknande soppar, trumpetsvamp om jag hittar.

Alla dessa är svampar som man inte kan förväxla med något farligt. Skaffa en bra svampbok och ut och botanisera! Jag ska gå svampkurs i höst också.

Jag brukar oftast bara förvälla och/eller steka och ha i pajer, pasta, soppor eller mackor.

Anmäl
2007-08-20 11:29 #6 av: preusvarg

Svamp är gott. Jag brukar torka mina trattkantareller och ha så jag kan smaksätta såser med den. mums *L* jag blev inspererad av din tråd och ska ge mig ut nu i veckan och plocka *L*

Anmäl
2007-08-20 11:32 #7 av: Anne

Åh, jag är så avundsjuk.. jag kan inte plocka annat än kantareller, och jag hittar inget själv - och maken vill absolut inte följa med, han hugger hellre av sig ena armen än går ut i skogen för svamp- eller bärplockning.

Anmäl
2007-08-20 11:36 #8 av: Mandysan

Vi var ute med skolan förra året, jag och min kompis lyckades på ½ timme hitta cirka 4 liter kantareller och soppar. Men sen när vi nöjda kommer tillbaka så har några hittat en massa svart trumpetsvamp. Det äör verkligen svamparnas Rolls Royce Glad

Anmäl
2007-08-20 11:42 #9 av: MaMaMade

#7

Ungefär som min Gubbe då tvingar dock med honom då vi har gott om björn omkring byn. Det är ett mindre trauma för barnen om pappa blir uppäten än om jag blir det. Flört

Anmäl
2007-08-20 12:09 #10 av: preusvarg

he he.. men dom äter gärna svampen eller? fan så lat får man inte vara. Jag ska försöka släpa med mig min flickvän ut i skogen. jag antar att det kommer bli protester. hon är asfaltsbarn. hur som så ska jag ut och se om mina svampmarker är kvar.

Anmäl
2007-08-20 14:56 #11 av: eventkocken

Oj vad många svar! Vad kul Glad

#4 Hera, mor hade sett en Blomkålssvamp "på tillväxt" som hon sa där vi var senast men någon hade "snott" den! Grrr! Flört Men, men först till kvarn. Det är en av mina absoluta favoriter också; hitta EN svamp och den räcker ett helt år! Glad

#5 Svampkurs är bra. Här i Linköping finns ett sällskap där hela familjen blir medlem för 100 pix! Glad De anordnar bland annat matträffar utöver den vanliga verksamheten. En gång fick man prova allt från fårticka till tryffel typ för en extra tjuga. Suveränt!

#6 Torkade trattisar är suveränt som "krydda"! Grytor, såser, soppor blir riktigt trevlig smak och bara att smula ner.

#7 #9 Anne och MaMaMade, ni får lägga en höstsemester nere i Östergötland så kan vi plocka svamp ihop Glad Det är så fridfullt ute i skogen era respektive vet bara inte vad de missar.Flört

#8 Mandysan jag hade också blivit "avundsjuk". Svart Trumpetsvamp är en riktig delikatess.

#10 Kul att ha inspirerat till svampplock! Lycka till med skörden och kom ihåg att berätta hur det gick!

Anmäl
2007-08-20 15:42 #12 av: Anne

Fredrik, du vet inte vad du ger dig in på Glad Vi har faktiskt vägarna förbi Linköping alltsomoftast! (Makens familj bor i Motala.)

Anmäl
2007-08-20 17:26 #13 av: Hera

#11 Ja precis, en sån räcker länge Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-08-20 18:03 #14 av: Ixatrixa

*Host* Skulle bra gärna vilja veta var man kan hitta de där svamparna...har varit ute i Tinnerö och plockat några gånger men där går ju så många och plockar.

Hittade stolt fjällskivling vilket inte var så dumt på mackan.

Har hört rykten om trattkantareller som är min favorit skall finnas i Slaka så det är väl bara att ta på sig de gröna stövlarna antar jag.

 

Anmäl
2007-08-20 18:08 #15 av: Ixatrixa

Glömde säga att jag tycker en god gräddsås med olika svampar till vilt är så gott.

annars tycker jag det är väldigt gott att använda sig av andra svampar än just champinjoner som det oftast är i köttfärsås...det blir ju så gott med lite kantareller istället.

 

Anmäl
2007-08-20 19:47 #16 av: eventkocken

#12 Anne, säg bara till så ska jag visa dig och maken ett par bra ställen en bra bit från Motala dock! Flört

#11 Hur stor har du hittat Hera? Förr-förra säsongen hittade jag en som var som en medicinboll ungefär! Glad

#14-15 Ett par heta tips till Ixatrixa; bege dig längre söderut ner i Kinda-bygden. Skogarna mot Åtvidaberg, Kisa, Rimforsa och Ulrika är verkligen vackra och fulla med svamp.

Anmäl
2007-08-20 20:03 #17 av: [Asta]

Åh  jag älskar att plocka svamp. Det är vår ständiga höstsysselsättning. Säsongen varar ju ibland ända in till december. Vi plockar allt möjligt. Inte så mycket riskor, mest för att de oftast är såpass angripna att det blir för jobbigt att rensa dem. Liten lön för mödan alltså.

Vi har gjort det där med svamprensning till ett litet jippo. Det finns folk som vill komma tillbaka till oss bara för att rensa svamp. Det ni! Vi brukar sätta oss runt köksbordet. Alla får ett varsitt glas vin. Sedan rensar och pratar vi. Såfort vi har fått ihop tillräckligt mycket rensat brukar vi fixa till någon svamprätt som vi käkar tillsammans under en paus i rensandet. Riktigt trevligt.

Anmäl
2007-08-20 20:44 #18 av: Hera

Lite mindre än en medicin boll hittade jag Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-08-21 11:17 #19 av: preusvarg

om jag har tur så blir det en svampmacka i kväll *LLL*

Anmäl
2007-08-21 15:21 #20 av: Martin

Äter i princip bara champinjon, och det är då svamp jag handlat i affären Förvånad

Har många gånger funderat på att ge mig på att köpa kantareller, alla snackar så väl om dem. Men vad gör man med dem, smörsteker?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-08-21 15:25 #21 av: Anne

Marnyman - ja, antingen steker du dem tills de knastrar lite (i torr panna) och vänder ner lite smör. eller så hackar du dem fint när du stekt dem torra, blandar med hackad gul lök och drar ner i fet creme fraiche, jättegod röra till rostat bröd. Eller så gör du en risotto.

Anmäl
2007-08-21 17:40 #22 av: preusvarg

man kan steka upp kantareller i smör bre på ett tjockt lager på en formfranska på med ett par skivor god ost in i ugnen  tills osten fått färg. sen MUMS

Anmäl
2007-08-21 17:42 #23 av: preusvarg

Eller varför inte torka en del av skörden för att smula ned i soppor och såser under resten av året. förvara dina torkade svampar i en glasburk med tätslutande lock. jag har haft mina torkade trattkantareller i två år nu och dom är fortfarande lika goda att ha i såser.

Anmäl
2007-08-21 19:58 #24 av: Hera

Jag steker alltid svamp och lök tillsammans och kryddar med vitlökspulver, salt och vitpeppar Glad gotti

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-08-22 10:00 #25 av: preusvarg

Det blev en kantarell macka i går kväll eller rättare sagt 3.

Smörstekt gul kantarell, hackade bitar av rimmat fläsk, ett par tärnade kokta potatisar, lite creme fraiche, rör ihop på ett formbröd, ett par skivor parmesanost, några rejäla skivor lagrad herrgårdsost in i ugnen 225 grader i 15 minuter krispig ost mycket smak och en kall öl till SÅ gott.

Anmäl
2007-08-22 10:30 #26 av: isnornin

Jag älskar svamp! Vi plockade så mycker förra året att det finns fortfarande kvar i skafferiet!

MVH Isnornin

Anmäl
2007-08-22 16:06 #27 av: eventkocken

#25 en fin skörd låter det som! Grattis och jag blev naturligtvis hur sugen på kantareller som helst!

#26 och var plockar ni svamp då? frågade han utan den minsta baktanke med färddatorn i "välj destination"-läget

Anmäl
2007-08-22 16:09 #28 av: isnornin

#27 hahaGlad skogarna runt Mora brukar jag plocka.

MVH Isnornin

Anmäl
2007-08-23 01:33 #29 av: Olle_S

Svamp är nåt av det coolaste som finns. Det är mystiskt, magiskt och gott! Snyggare mat får man leta efter än vissa svampar.  

Fårticka tycker jag är underskattad. Den får väldigt bra konsistens när man steker den och kan dessutom bli en superbra vegetarisk köttfärs.

En annan favorit är blodriska. Vass och kryddig smak och härlig struktur.

En svamp som jag alltid föraktat innan är sandsopp. Den växer drösvis med i alla fall i Roslagen. Den har alltid varit rätt tråkig att laga. men nu har jag kommit på knepet; man ska torka den. Då får den strålande Karl johan-liknande karaktär.

En gång hittade jag faktiskt en tryffel i Sverige. Förrutom Gotlandstryffeln finns väl bara en ätlig tryffel i Sverige, den så kallade Stjärnhofstryffeln. Mycket rikigt hittade jag den också i närheten av sörmländska Stjärnhof. Helt sjukt. Det var en pytteliten knöl som doftade tungt och parfymerat. Sedan gjorde jag det förkastliga att glömma bort den på fönsterkarmen så att den blev dålig. Kommer aldrig att förlåta mig själv. Gråter

 

Anmäl
2007-08-23 10:34 #30 av: isnornin

#29 häftigt att hitta tryffel! Attans synd att den blev dålig!!

MVH Isnornin

Anmäl
2010-07-31 15:20 #31 av: flonso

Är det någon som vill följa med ut i skogarna runt Mora och leta svamp? :-)

Anmäl
2010-07-31 17:41 #32 av: [Tassy]

Ååh smask! Så gott Skrattande

Jag är uppvuxen i skogen och plockar allt jag kommer över, men tyvärr har dom avverkat massor av skog på mina favoritställen Gråter i år har det bara blivit kantareller.


Anmäl
2010-07-31 20:51 #33 av: pyromanen

Just nu är det tjockt med kantareller i skogen!  Stack ut näsan i skogen igår och kom hem med full korg fast jag inte var längre bort än cirka 200 meter från våran tomt.

Jag är svampplockningsmissbrukare och har över 100 paket i frysen från ifjol, så jag ska försöka låta bli gå amok nu Skäms.  försöker plocka hallon istället, de vet jag kommer gå åt.

Har även förätit mig på svamp, så jag tycker inte alls det är så gott som det var förr. men kantarellpaj med västerbottenost och färsk timljan, det är gott. Karl Johan är dock höjdaren enligt mig, den har jag inte förätit mig på lika mycket som kantareller. De har den goda vanan att inte komma många varje år utan det går några år mellan "kalle-åren" här.  Trattkantareller har jag slutat plocka och i alla fall torkar jag inga, för de går inte åt och det finns hur mycket som helst.

Karl Johan tycker jag blir bäst om man skär den tunnt och steker långsamt. I smör förstås.

Omelett med gräddstuvad svamp i är inte fel heller!

Anmäl
2010-08-01 15:04 #34 av: Bergspuman

Är även jag svampplockningsnörd. Det blev ca 130 liter trattkantareller förra året. En del av dem åt vi upp bums, jag hittade på ett recept med gräddstuvade trattisar som jag fyllde pannkakor med och ostgratinerade i ugnen. Andra torkade vi.

Nästa helg tänkte jag sticka ut och botanisera lite!

Det borde finnas något att plocka åtminstone på ett av mina ställen, där det är lite kärrigt i mitten av skogspartiet. Torra somrar växer svampen mitt i kärret nämligen Glad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.