Matprat

Vegetarisk "kräftskiva" - hur?

2007-08-21 16:26 #0 av: mlij

Jag vet att innebörden av kräftskiva är att man äter just kräftor, men experimentel vegetarian som jag är vill jag försöka bjuda vänner och släkt på något alternativ till kräftskiva, som endå liknar kräftskivan lite grann. Gjorde samma sak med julbordet och det vore kul att testa detta också.

Nu har jag inte så stor koll på vad man brukar ha till en vanlig kräfskiva förutom kräftor. Så det behöver jag lite tips om.

Jag hade tänkt ha till tångkaviar (helt "vegansk" så kallad kaviar), vitlöks och örtbaguetter. Sen har jag inte kommit längre. Passar ostbricka? Vill ha lite tips på olika vegetariska saker som man kan ha istället för kräftorna samt vad man kan ha till. Det kan få innehålla mjölkprodukter men inte ägg. Men om ni bara har ägg tips. så skriv det ändå för jag har mina metoder att komma runt behovet av ägg i mat Glad

 

Tacksam för alla tips!

Tack på förhand!  

Anmäl
2007-08-21 16:32 #1 av: Anne

Eh.. jaa. Klurigt det där du. Västerbottenspaj hade vi på vår kräftskiva - med ägg. Annars - ja, det är ju mest kräftor. Och sprit.

Anmäl
2007-08-21 17:29 #2 av: eventkocken

Västerbottenpaj går att göra utan ägg också.

Riv osten, lägg i en tjockbottnad kastrull, tillsätt en skvätt grädde och någon centiliter passande sprit, smält osten långsamt under omrörning och "gjut" den i förgräddade pajskal. Låt kallna helt. (ja den blir kall alltså men den är fruktansvärt god till kräftor...)

Påminner mig om när jag fick en beställning på "en räksallad utan räkor..." =) Kräftkalas för mig är precis som Anne skriver; kräftor och sprit. Det är klart att Västerbottenost i någon form och en kall (riktigt kall till kräftorna, tack) Guinness är aldrig fel.

...och snälla, kan du inte utveckla termen "experimentel vegetarian"!Glad

Anmäl
2007-08-21 17:32 #3 av: preusvarg

kan man baka något brödliknande med mycke dill i? helt novis på området men man vill ju försöka *L* kanske bönor som mals med dill och lite öl spad för att få fram kräftsmak?? skriv och tala om hur det går *L*

Anmäl
2007-08-21 17:58 #4 av: eventkocken

Bra idé preusvarg! Ett bröd med öl och kräftspad som degvätska och mortlade dillfrön! Kan bli hur gott som helst...=)

Anmäl
2007-08-21 18:59 #5 av: mlij

Experimentell.. hmm... Ja, jag försöker alltid komma på nya grejer och nya lösningar på "matproblem" till exempel så ser jag inga problem med en receptbok för "allätare" eftersom att jag då bara försöker komma på att göra något minst lika gott Glad fast utan köttet. Extra kul är det när de som inte vegetarianer tycker att det är ännu godare än "original" kötträtten. Flört

Spad från kräftor använder jag inte, för jag är en sån jobbig Flört vegetarian som inte vill ha någon form av kött i maten, spad och buljong inräknat.

men någon form av paj då, kräftor är rätt salt va? så dill och salt i pajen, vet att salt inte är bra, men man har bara "kräftskiva" en gång om året.  Och ostbricka med tångkaviar till. Vitlöksbröd. öl och snaps Glad och så nånting med bönor, hmm, hummus kanske skulle passa annars?

Jag låter er veta hur det går, men den så kallade kräftskivan är inte planerad förrän om två veckor, men ville vara ute i god tid så jag vet vad jag ska laga då det inte blir de traditinella kräftorna som kräfskiva annars innebär.

Tack så mycket för svaren! Glad 

Anmäl
2007-08-21 21:30 #6 av: MaMaMade

Hur smakar tångkaviar? Är den också som små "saltbomber" på tungan?

Jag brukar göra en kall laxpaj till nyår o midsommar.

Mixa kavring m lite smält smör o tryck ner i en pajform.

Blanda kesella o creme fraiche, dill, lite salt o citronpeppar, ett par ark gelantin agaragar i ditt fall då o rom = tångkaviar. Ta ganska mycket kaviar för att "fylla ut" delen som skulle innehållit rökt lax o var frikostig m dillen. Smaka av.

Har förlagt orginalreceptet o höftar när jag gör den men det går bra att prova sig fram.

Anmäl
2007-08-21 21:33 #7 av: TacoBelle

Kräftätande är ju väldigt pilligt så det skulle ju vara kul om det var någon pillig maträtt du gjorde. Kanske kronärtskockor. Det är gott. Sen kan man ju lägga in auberginbitar i sillinläggningar som man äter istället för sill. Kanske någon inläggning med dill och löksmak skulle passa bra.

Ostbricka är givet!

Anmäl
2007-08-21 22:50 #8 av: mlij

jag tänkte att för den röda färgens skull skulle man kunna ha gratinerade tomater. Någon som högljut protesterar? Glad  Tänkte att lite färg på det hela måste jag ha, för riktiga kräftskivor är ju rättså färgfyllda, mycket tack vare kräftorna.

Jag gjorde "löksill" i julas på aubergine som blev väldigt god, sillälskarna trodde mig inte när jag sa att det inte var fisk i närheten av den. Flört  

#7 Pilligt kan vara svårt att göra. Några förslag? Glad

#6 Tångkaviar är rätt så salt ja, nu har jag inte ätit riktig sån kaviar på länge, men jag tycker att det smakar nästan som riktig kaviar, saltare möjligtvis, men jag kommer inte ihåg. Gott är det i alla fall Glad

Anmäl
2007-08-21 22:59 #9 av: LinneaK

Jag brukar ha med mig kronärtskockor på kräfskivor, just för att som nr 7 säger så har det samma "pillighetsgrad" som kräftor.

Dessutom går det bra ihop med citron och aioli och sånt.  

Anmäl
2007-08-22 10:07 #10 av: preusvarg

angående tomater så gjorde jag en vego variant för nån vecka sedan.

tog konärtskoksbottnarkonserverade, finhackade dom men en liten charlottenlök ett par soltorkade tomater. den torkade varianten.

blandade i lite creme fraiceh franska örter. jag skar locket på tomaten i zigzag snitt. gröpte ur fyllde på med "gojjan" på men en rejäl skiva parmesan ost. i ett foliepaket å på grillen /ugnen. tills osten smällt å blivit krispig. gott

Anmäl
2007-08-22 10:22 #11 av: clivia

jaaa, kronärtskockor är väl en jättebra grej att bjuda på! Eller släpärtor. Vad som helst som man kan sitta och pilla med!

Kanske en dillkräm till skockorna?

Anmäl
2007-08-22 10:28 #12 av: isnornin

Tångkaviar är godare än den vanliga kaviarn tycker jag! Ostbricka är alltid en höjdare!

Bra idé med bönor o sånt.. Linsbiffar på rostad macka med salsa!

rostade snittar med olivröra, Tapenade classica heter den, det är ioförsig sardeller i den, men det är smaskensGlad

Jag är lite nyfiken på hur julbordet var?!

MVH Isnornin

Anmäl
2007-08-23 13:04 #13 av: HannaAkutgruppen

man kanske kan marinera tofu i något dilligt Glad

jag köpte ekologisk kalamata tapenad utan sardeller  nyss, det var jättegott.

Anmäl
2007-08-26 18:02 #14 av: mlij

Tror ni inbitna köttätare kan gilla tofu då? Jag tycker det är jättegott iaf, men min sambo tyckte inte det. Men han behöver inte äta allt förstås Flört  Tyvärr går inte alltid tofu att hitta där jag bor. Glad  Om jag köper det nu, håller det då i nästan 2 veckor?

Gjorde precis cocktailtomater med basilika, örtsalt och fetaost på med tandpetare genom, ville bara testa ifall det gick. Men det skulle man ju kunna ha på bricka och bjuda på när de kommer kanske? En bricka med sånt och en med små brödbitar med något på? 

Anmäl
2007-08-27 13:13 #15 av: preusvarg

Mmm små tomater är så goda.

Anmäl
2007-08-27 18:18 #16 av: [Asta]

Får baka ett bröd i form av en kräfta. Har sett det i olika recept och även Jan Hedhs brödbok. Det är ganska dekorativt faktiskt. Bara för att liksom skoja med idén kräft skiva.

Här finns ett exempel, finns säkert massor.

Anmäl
2007-12-31 00:58 #17 av: Mmia

#8 Har du recept på din vegetariska löksill ??

Anmäl
2009-02-09 19:52 #18 av: hejanna

det är ju tokigt synd att det inte är säsong för kastanjer i augusti. de går ju lätt under facket "mat man pillar av skalet på"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.