Annons:
Etikettmatprat
Läst 7899 ggr
AndreasS
9/23/07, 1:37 AM

Gissa franska kökstermer

Här gäller det att gissa rätt. Det kan vara en sak, en typ av maträtt, ett tillbehör, ett redskap m.m. Den som gissar rätt får lägga in nästa ord. Vinnaren får äran och beröm.

Obs… Inte tjuvkika i blunken Glad

 Mitt ord är: Brunoise


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Annons:
eventkocken
9/23/07, 2:02 AM
#1

Jag får nog inte vara med i den här tråden :( men jag kan ju inte låta bli =)

Brunoise är mm stora tärningar av tex morot, rotselleri, palsternacka…

Mitt ord: Mirepoix

AndreasS
9/23/07, 2:07 AM
#2

Hummm brunoise är fina tärningar av morot, rotselleri och palsternacka.

Oki Mirepoix är morot, rotselleri, lök i tärningar använd alltid till fonder och till sky.

Mitt ord är: Bain Marie


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
9/23/07, 2:08 AM
#3

#1 Hehe alla är välkomna, proffs som noviser =)


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
9/23/07, 2:28 AM
#4

Bain Marie är ett Vattenbad…nu blir det svårare =)

Vad är en "court-bouillon"?

paronskrutten
9/23/07, 5:16 AM
#5

Äh, nåt med buljong? XD Kan det vara *tänka tänka* fond? Har ingen aning^^

Helena

Anne
9/23/07, 10:08 AM
#6

En slags svag fond som man använder för att pochera fisk, med vatten, lök, vitt vin och lite annat gott.

Annons:
eventkocken
9/23/07, 1:11 PM
#7

Ett halvt rätt till paronskrutten…och helt riktigt Anne. Finns i flera varianter beroende på vilken fisk du ska koka in/pochera, både med vatten och mjölk baserade historier, olika kryddningar mm.

Vad ska du klura ut för svårt ord? =)

Anne
9/23/07, 2:38 PM
#8

Demi-glace kanske? :)

chinerunner
9/23/07, 2:50 PM
#9

Oj va sugen jag blev på att googla..

Men utan att tjuvkika var det.

Demi-glace var väl fond reducerad till sirapskonsistens?

 Nytt ord: le robot à ménange

AndreasS
9/23/07, 2:52 PM
#10

Det är en vanlig vatten kran med varmt och kallt vatten.

Mitt ord : Bisque


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anne
9/23/07, 2:53 PM
#11

#9 - assistent, typ?

#10 - slät soppa?

AndreasS
9/23/07, 2:56 PM
#12

#11 måste tyvärr säga att det är fel…


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

chinerunner
9/23/07, 2:56 PM
#13

Jo det är matberedaren :)

Nytt ord då?

Annons:
Anne
9/23/07, 2:57 PM
#14

Jaja, ska man gissa så ska man :) Soppa är det i alla fall, sen hur det definieras är knepigare…

chinerunner
9/23/07, 3:00 PM
#15

När jag jobbade på krogen så hade jag en förstekock som mer sjöng ABBA låtar än pratade franska. Se och lär var den stående ordern.

Så jag har ingen gissning.

AndreasS
9/23/07, 3:01 PM
#16

Damn läste lite fel…. jag läste

Vattenkran [varmt/kallt blandare] le robinet-melangeur


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anne
9/23/07, 3:03 PM
#17

Julienne.

AndreasS
9/23/07, 3:03 PM
#18

soppa är rätt men den specifika förklaringen är:

Bisque - Avredd skaldjursoppa


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
9/23/07, 3:05 PM
#19

Julienne - Fint strimlade grönsaker t.ex morot, rotselleri, purjolök m.m.

Nytt ord: Consomme Double?


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

chinerunner
9/23/07, 3:17 PM
#20

Consomme är en extra fin buljong.

Men Double .. hmmm

Vispgrädde heter double cream på engelska.

Nä..

Klarad två gånger genom duk gissar jag på?

Annons:
eventkocken
9/23/07, 3:20 PM
#21

Hmmm…"avredd soppa" är en definitionsfråga när det gäller Bisque; iallafall från de grunder jag lärt mig. För mig är Bique en klar soppa på skaldjur som reduceras långsamt till önskad konsistens och smörmonteras på slutet.

eventkocken
9/23/07, 3:24 PM
#22

Consommé Double är jag osäker på men någonstans i bakhuvudet säger det mig att det kan röra sig om när man klarifierar consommé med äggvita? På det glaaaada 80-talet när man började i den här branschen var consommé fortfarande populärt på menyerna…

eventkocken
9/23/07, 3:28 PM
#23

Var tvungen (förlåt) att kolla med Blunken från 1939; Dubbelklarad consommé (elementärt min kära Watson!); chinerunner har den stora äran att posta nästa ord!

chinerunner
9/23/07, 3:33 PM
#24

Tar en enklare så att fler kan vara med.

(och dölja att jag inte kan några svåra)

Ord:  Beurre Noisette

===

eventkocken
9/23/07, 3:37 PM
#25

Avstår för att fler ska kunna vara med =) men kan avslöja att det här är något som jag skulle kunna fylla en sopptallrik med och äta upp utan problem!

chinerunner
9/23/07, 3:47 PM
#26

Ok eventkock, ingen kan så du får berätta om denna smakbooster.

AndreasS
9/23/07, 4:07 PM
#27

Kan det månne vara ärtsoppa ??


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Annons:
AndreasS
9/23/07, 4:12 PM
#28

eventkock: Då jag precis har avslutat min validering för kock a´la carte fick vi lära oss att bisque är en avredd skaldjur soppa. Men visst vi kan säkert fått lärt oss fel.

Sen vad det gäller Consomme double har du alldeles rätt det är  dubbelt klarad.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
9/23/07, 4:16 PM
#29

#24 nu va jag helt ute och cyklade…

Det är juhe nötsmör…


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
9/23/07, 4:19 PM
#30

Oki nästa ord : Sauce Américaine


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anne
9/23/07, 4:31 PM
#31

Eller alltså, nötsmör? Brynt smör, är det väl ändå?

paronskrutten
9/23/07, 5:01 PM
#32

Sauce Américaine = jordnötssmör? XD

Helena

AndreasS
9/23/07, 5:28 PM
#33

#32 jordnötssmör är fel.

Kan nämas att det har nått med fisk/skaldur att göra.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

chinerunner
9/23/07, 5:29 PM
#34

Man skirar smöret men slår ej isär klara och grumliga delarna.
När man gör ghee så sänker man till låg hetta så att smöret behåller sin gula färg
Men i stället sänker man hettan till medel under pannan när man gör beurre noisette och låter mjölkprotein äggvita och annat grummel brynas till hasselnötskulör.  Det kommer även fram en nötig smak av detta. 

Produkten används dels i bakverk, dels som tex fisksås.

Annons:
Ulf-S
9/23/07, 7:05 PM
#35

#34: Det där ska jag komma ihåg om gheemakeriet går för hett till någon gång.

Snyggt sätt att rädda ansiktet. Ghee…? Nä, det är beurre noisette!

AndreasS
9/23/07, 7:44 PM
#36

*putt*

Nu var det visst Sauce Américaine det var frågan om.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

chinerunner
9/23/07, 9:41 PM
#37

Efter som ingen gissar så tänker jag högt.

Många såser i franska köket är variationer på grundsåser.

Så jag gissar att detta är en gul sås som man tillsatt tomat till.

Så den ser ut som rhode island eller ketchup :)

chinerunner
9/23/07, 9:45 PM
#38

Oj det stod ju skaldjur.

Hmm

Samma som nyss då men med en buljong som bas, sjuden på smörfrästa signalkräfteskal.

Jag vågar då gissa i alla fall Glad

AndreasS
9/23/07, 9:57 PM
#39

#38 Nja inte helt rätt men du är nära…


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

MiaP
9/23/07, 10:20 PM
#40

Hummersås kan jag tänka mig

Gigot d'agneau

Anne
9/23/07, 11:05 PM
#41

MiaP - det är lamm, lammstek?

Annons:
AndreasS
9/23/07, 11:30 PM
#42

Gigot d'agneau - Lammfiol

Mitt ord: Hors dóeuvre


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
9/23/07, 11:52 PM
#43

Brynt smör är fantastiskt! Jag gillar det "hårt" men väldigt långsamt brynt så att det utvecklar riktiga nötaromer (därav noisette) och klarifierat därefter såklart. Baka, som smaksättare, till fisk…äta som det är =) Det är sjuuukt gott!

MiaP
9/23/07, 11:53 PM
#44

Kalla och varma förrätter

Mitt ord Veloutés

Cool

eventkocken
9/23/07, 11:58 PM
#45

Med risk om det är felstavat; en ljus grundsås gjord på bottenredning och buljong.

Mitt ord får bli Duxelles

AndreasS
9/24/07, 12:19 AM
#46

Duxelles - om jag inte tar fel så är det en massa gjord av champinjon, gul lök, persillja och vitt vin…


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
9/24/07, 12:49 AM
#47

japp…och rivet färskbröd…du får rätt för det! =) Nytt ord?

AndreasS
9/24/07, 12:51 AM
#48

hmmm……`

Á la Carte


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Annons:
Martin
9/24/07, 9:52 PM
#49

Grymt imponerad av era ordförråd.

Jag förstår ju inte ens vad sakerna betyder när ni översatt dem till "kökssvenska".

Kanske skulle starta upp en egen tråd, "Svenska kökstermer - på svensk" :o)

mvh Martin

Ulf-S
9/24/07, 10:41 PM
#50

A la carte betyder väl helt enkelt "från menyn".

Vad är parure?

AndreasS
9/25/07, 2:04 AM
#51

#50 Det kan också betyda stående matsedel.

Parure: Det kallas det man skär bort bla från oxfilé, fläskfilén m.m så som hinnor och senor m.m

Nytt ord: Mie de pain


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Martin
9/26/07, 2:26 AM
#52

Vild gissning på Mie de pain, har aldrig läst franske.

Painriche finns ju något som heter (stavning osäkert, om det verkligen är samma som engelskans smärta) men bröd skulle det då kunna vara, Mie skulle kunna vara kött, vet inte varför - men får det till att det kan vara något sådant.

Bröd och kött, vad hittar man då? Jo, pirog?

mvh Martin

Anne
9/26/07, 1:37 PM
#53

Mie de pain är väl inkråmet på bröd, dvs utan skorpan?

AndreasS
9/26/07, 1:51 PM
#54

#53 helt rätt och nytt ord blir ??


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Martin
9/26/07, 2:08 PM
#55

Då var jag i alla fall på rätt spår när jag sade bröd :o)

mvh Martin

Annons:
Anne
9/26/07, 2:56 PM
#56

Creme Anglaise.

AndreasS
9/26/07, 6:53 PM
#57

peace of cake, vill gärna ha en bit aääelpaj till vaniljsåsen =)

Nytt ord: Napera


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
10/5/07, 1:33 AM
#58

*putt*


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
10/5/07, 3:55 AM
#59

Att täcka med sås…

Mitt ord; en term som är en riktig "kluring"; Baveuse [ba:vös](osäker på om det är den korrekta stavningen)…känn på den! =)

storkenflyger
10/5/07, 12:27 PM
#60

Lätt som en plätt Lättgräddad

Nytt ord skriver jag Caisses

AndreasS
10/5/07, 3:09 PM
#61

#60 är det ordet för låda du är ute efter?

I sånt fall nytt ord: Le lapin


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

paronskrutten
10/5/07, 9:31 PM
#62

Nåt med kanin iaf..hmm

Helena

Annons:
AndreasS
10/5/07, 11:21 PM
#63

#62 Rätt.

Och nytt ord blir ?


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

paronskrutten
10/6/07, 12:50 AM
#64

Yay, jaså, det får nån annan ta, jag kan inte franska :P

Helena

chinerunner
10/6/07, 2:11 AM
#65

 
Le Frigo

AndreasS
10/6/07, 2:20 AM
#66

#65 luring där *L* heter oxå le refrigérateur men det är kyl *s*

Nytt ord: Bien cuit


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

[Asta]
10/6/07, 6:35 PM
#67

Oj - vad ni kan!

För många år sedan var jag hemma hos en dåvarande kollega och vi skulle göra någon slags sås - minns inte vad. Vi diskuterade hur vi skulle göra. Jag sa att vi kunde börja med en vit mjölksås och sedan fortsätta. Min kollega sa att vi skulle göra en béchamelsås. Det tyckte jag ju lät flott så det tyckte jag att vi skulle göra. Döm om min förvåning när hon i princip gjorde min vita mjölksås!

Olle_S
10/6/07, 6:55 PM
#68

#66 Något man riskerar att få stryk av kocken om man beställer - välstekt alltså.

 Okej, voila "bouquet garnie".

Pernilla
10/8/07, 7:11 PM
#69

#68 Låter i mina öron som "garneringsbukett". Så då tänker jag omedelbart på persilja, världens mest överanvända garnityr… Glad Njäeee, den här var klurig, bouquet kan väl betyda smak va?

Annons:
AndreasS
10/8/07, 7:25 PM
#70

Bouquet garni är en kryddbukett bestående utav: persillja, lagerblad samt timjan.

Nytt ord: Deglacera


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

AndreasS
10/15/07, 11:17 PM
#71

*putt*


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
10/16/07, 10:38 PM
#72

Koka ur pannan på ren svenska

AndreasS
10/17/07, 11:33 AM
#73

hehe jo…


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Linn
10/19/07, 12:14 AM
#74

putteliputtputt

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

AndreasS
10/19/07, 8:34 PM
#75

#72 jo men visst nytt ord???


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

eventkocken
10/20/07, 2:31 AM
#76

Tar något ur luften bara sådär….

Crepinette?

(enkelt…men vi pratade om det ikväll när jag jobbade…)

Annons:
paronskrutten
10/20/07, 8:27 PM
#77

Vadå enkelt, jag fattar ingenting ;P

Helena

eventkocken
10/22/07, 7:31 PM
#78

Ok…ledtråd: fixera kött =)

eventkocken
11/4/07, 4:11 AM
#79

ok…det verkar som ni går bet på den vilket glädjer mig! =) Ingen? Kom igen nu! ;) Gissa iallafall…

MaMaMade
11/4/07, 11:42 AM
#80

Binda ihop ex en stek?

Ren o skär gissning från en totalt ointresserad novis… :)

eventkocken
11/4/07, 7:22 PM
#81

…nu ska jag hjälpa till ordentligt…det är VAD man fixerar/binder ihop med…spänningen tätnar. Det kommer från djurriket.

MaMaMade
11/5/07, 9:06 AM
#82

Bukhinnan? Man kan ju använda senor…tarmarna kanske? El menar du att man lindar bacon runtom?

 Vilda gissningar… :)

eventkocken
11/5/07, 11:52 PM
#83

Det ger vi rätt för! =) Bukhinnan/komage! Suveränt att fixera med…Your turn!

Annons:
MaMaMade
11/6/07, 9:11 AM
#84

Vet ett recept på asiatiska (kinesiska?) räkrullar där man ska använda bukhinna från gris…finns inte i min lanthandel o jag vet inte om jag vågar fråga om de kan ta hem… ;)

Jag kan *absolut ingenting* om töcket där (gissa kan ju vem som helst göra) så jag lämnar nästa fråga öppen till den det vederbör…

Upp till toppen
Annons: