Matprat

Gissa franska kökstermer

2007-09-23 01:37 #0 av: AndreasS

Här gäller det att gissa rätt. Det kan vara en sak, en typ av maträtt, ett tillbehör, ett redskap m.m. Den som gissar rätt får lägga in nästa ord. Vinnaren får äran och beröm.

Obs... Inte tjuvkika i blunken Glad

 Mitt ord är: Brunoise

 

Anmäl
2007-09-23 02:02 #1 av: eventkocken

Jag får nog inte vara med i den här tråden :( men jag kan ju inte låta bli =)

Brunoise är mm stora tärningar av tex morot, rotselleri, palsternacka...

Mitt ord: Mirepoix

Anmäl
2007-09-23 02:07 #2 av: AndreasS

Hummm brunoise är fina tärningar av morot, rotselleri och palsternacka.

Oki Mirepoix är morot, rotselleri, lök i tärningar använd alltid till fonder och till sky.

Mitt ord är: Bain Marie

Anmäl
2007-09-23 02:08 #3 av: AndreasS

#1 Hehe alla är välkomna, proffs som noviser =)

Anmäl
2007-09-23 02:28 #4 av: eventkocken

Bain Marie är ett Vattenbad...nu blir det svårare =)

Vad är en "court-bouillon"?

Anmäl
2007-09-23 05:16 #5 av: paronskrutten

Äh, nåt med buljong? XD Kan det vara *tänka tänka* fond? Har ingen aning^^

Anmäl
2007-09-23 10:08 #6 av: Anne

En slags svag fond som man använder för att pochera fisk, med vatten, lök, vitt vin och lite annat gott.

Anmäl
2007-09-23 13:11 #7 av: eventkocken

Ett halvt rätt till paronskrutten...och helt riktigt Anne. Finns i flera varianter beroende på vilken fisk du ska koka in/pochera, både med vatten och mjölk baserade historier, olika kryddningar mm.

Vad ska du klura ut för svårt ord? =)

Anmäl
2007-09-23 14:38 #8 av: Anne

Demi-glace kanske? :)

Anmäl
2007-09-23 14:50 #9 av: chinerunner

Oj va sugen jag blev på att googla..

Men utan att tjuvkika var det.

Demi-glace var väl fond reducerad till sirapskonsistens?

 Nytt ord: le robot à ménange

Anmäl
2007-09-23 14:52 #10 av: AndreasS

Det är en vanlig vatten kran med varmt och kallt vatten.

Mitt ord : Bisque

Anmäl
2007-09-23 14:53 #11 av: Anne

#9 - assistent, typ?

#10 - slät soppa?

Anmäl
2007-09-23 14:56 #12 av: AndreasS

#11 måste tyvärr säga att det är fel...

Anmäl
2007-09-23 14:56 #13 av: chinerunner

Jo det är matberedaren :)

Nytt ord då? 

Anmäl
2007-09-23 14:57 #14 av: Anne

Jaja, ska man gissa så ska man :) Soppa är det i alla fall, sen hur det definieras är knepigare...

Anmäl
2007-09-23 15:00 #15 av: chinerunner

När jag jobbade på krogen så hade jag en förstekock som mer sjöng ABBA låtar än pratade franska. Se och lär var den stående ordern.

Så jag har ingen gissning. 

Anmäl
2007-09-23 15:01 #16 av: AndreasS

Damn läste lite fel.... jag läste

Vattenkran [varmt/kallt blandare] le robinet-melangeur

Anmäl
2007-09-23 15:03 #17 av: Anne

Julienne.

Anmäl
2007-09-23 15:03 #18 av: AndreasS

soppa är rätt men den specifika förklaringen är:

Bisque - Avredd skaldjursoppa

Anmäl
2007-09-23 15:05 #19 av: AndreasS

Julienne - Fint strimlade grönsaker t.ex morot, rotselleri, purjolök m.m.

Nytt ord: Consomme Double?

Anmäl
2007-09-23 15:17 #20 av: chinerunner

Consomme är en extra fin buljong.

Men Double .. hmmm

Vispgrädde heter double cream på engelska.

Nä..

Klarad två gånger genom duk gissar jag på? 

Anmäl
2007-09-23 15:20 #21 av: eventkocken

Hmmm..."avredd soppa" är en definitionsfråga när det gäller Bisque; iallafall från de grunder jag lärt mig. För mig är Bique en klar soppa på skaldjur som reduceras långsamt till önskad konsistens och smörmonteras på slutet.

Anmäl
2007-09-23 15:24 #22 av: eventkocken

Consommé Double är jag osäker på men någonstans i bakhuvudet säger det mig att det kan röra sig om när man klarifierar consommé med äggvita? På det glaaaada 80-talet när man började i den här branschen var consommé fortfarande populärt på menyerna...

Anmäl
2007-09-23 15:28 #23 av: eventkocken

Var tvungen (förlåt) att kolla med Blunken från 1939; Dubbelklarad consommé (elementärt min kära Watson!); chinerunner har den stora äran att posta nästa ord!

Anmäl
2007-09-23 15:33 #24 av: chinerunner

Tar en enklare så att fler kan vara med.

(och dölja att jag inte kan några svåra)

Ord:  Beurre Noisette


Anmäl
2007-09-23 15:37 #25 av: eventkocken

Avstår för att fler ska kunna vara med =) men kan avslöja att det här är något som jag skulle kunna fylla en sopptallrik med och äta upp utan problem!

Anmäl
2007-09-23 15:47 #26 av: chinerunner

Ok eventkock, ingen kan så du får berätta om denna smakbooster.

Anmäl
2007-09-23 16:07 #27 av: AndreasS

Kan det månne vara ärtsoppa ??

Anmäl
2007-09-23 16:12 #28 av: AndreasS

eventkock: Då jag precis har avslutat min validering för kock a´la carte fick vi lära oss att bisque är en avredd skaldjur soppa. Men visst vi kan säkert fått lärt oss fel.

Sen vad det gäller Consomme double har du alldeles rätt det är  dubbelt klarad.

Anmäl
2007-09-23 16:16 #29 av: AndreasS

#24 nu va jag helt ute och cyklade...

Det är juhe nötsmör...

Anmäl
2007-09-23 16:19 #30 av: AndreasS
Oki nästa ord : Sauce Américaine
Anmäl
2007-09-23 16:31 #31 av: Anne

Eller alltså, nötsmör? Brynt smör, är det väl ändå?

Anmäl
2007-09-23 17:01 #32 av: paronskrutten
Sauce Américaine = jordnötssmör? XD
Anmäl
2007-09-23 17:28 #33 av: AndreasS

#32 jordnötssmör är fel.

Kan nämas att det har nått med fisk/skaldur att göra.

Anmäl
2007-09-23 17:29 #34 av: chinerunner

Man skirar smöret men slår ej isär klara och grumliga delarna.
När man gör ghee så sänker man till låg hetta så att smöret behåller sin gula färg
Men i stället sänker man hettan till medel under pannan när man gör beurre noisette och låter mjölkprotein äggvita och annat grummel brynas till hasselnötskulör.  Det kommer även fram en nötig smak av detta. 

Produkten används dels i bakverk, dels som tex fisksås. 

Anmäl
2007-09-23 19:05 #35 av: Ulf-S

#34: Det där ska jag komma ihåg om gheemakeriet går för hett till någon gång.

Snyggt sätt att rädda ansiktet. Ghee...? Nä, det är beurre noisette! 

Anmäl
2007-09-23 19:44 #36 av: AndreasS

*putt*

Nu var det visst Sauce Américaine det var frågan om.

Anmäl
2007-09-23 21:41 #37 av: chinerunner

Efter som ingen gissar så tänker jag högt.

Många såser i franska köket är variationer på grundsåser.

Så jag gissar att detta är en gul sås som man tillsatt tomat till.

Så den ser ut som rhode island eller ketchup :) 

Anmäl
2007-09-23 21:45 #38 av: chinerunner

Oj det stod ju skaldjur.

Hmm

Samma som nyss då men med en buljong som bas, sjuden på smörfrästa signalkräfteskal.

 

Jag vågar då gissa i alla fall Glad 

Anmäl
2007-09-23 21:57 #39 av: AndreasS

#38 Nja inte helt rätt men du är nära...

Anmäl
2007-09-23 22:20 #40 av: MiaP

Hummersås kan jag tänka mig

Gigot d'agneau

Anmäl
2007-09-23 23:05 #41 av: Anne

MiaP - det är lamm, lammstek?

Anmäl
2007-09-23 23:30 #42 av: AndreasS

Gigot d'agneau - Lammfiol

Mitt ord: Hors dóeuvre

Anmäl
2007-09-23 23:52 #43 av: eventkocken

Brynt smör är fantastiskt! Jag gillar det "hårt" men väldigt långsamt brynt så att det utvecklar riktiga nötaromer (därav noisette) och klarifierat därefter såklart. Baka, som smaksättare, till fisk...äta som det är =) Det är sjuuukt gott!

Anmäl
2007-09-23 23:53 #44 av: MiaP

Kalla och varma förrätter

 

Mitt ord Veloutés

Cool

Anmäl
2007-09-23 23:58 #45 av: eventkocken

Med risk om det är felstavat; en ljus grundsås gjord på bottenredning och buljong.

Mitt ord får bli Duxelles

Anmäl
2007-09-24 00:19 #46 av: AndreasS

Duxelles - om jag inte tar fel så är det en massa gjord av champinjon, gul lök, persillja och vitt vin...

Anmäl
2007-09-24 00:49 #47 av: eventkocken

japp...och rivet färskbröd...du får rätt för det! =) Nytt ord?

 

 

Anmäl
2007-09-24 00:51 #48 av: AndreasS

hmmm......`

Á la Carte

Anmäl
2007-09-24 21:52 #49 av: Martin

Grymt imponerad av era ordförråd.

Jag förstår ju inte ens vad sakerna betyder när ni översatt dem till "kökssvenska".

Kanske skulle starta upp en egen tråd, "Svenska kökstermer - på svensk" :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-09-24 22:41 #50 av: Ulf-S

A la carte betyder väl helt enkelt "från menyn".

Vad är parure

Anmäl
2007-09-25 02:04 #51 av: AndreasS

#50 Det kan också betyda stående matsedel.

Parure: Det kallas det man skär bort bla från oxfilé, fläskfilén m.m så som hinnor och senor m.m

Nytt ord: Mie de pain

Anmäl
2007-09-26 02:26 #52 av: Martin

Vild gissning på Mie de pain, har aldrig läst franske.

Painriche finns ju något som heter (stavning osäkert, om det verkligen är samma som engelskans smärta) men bröd skulle det då kunna vara, Mie skulle kunna vara kött, vet inte varför - men får det till att det kan vara något sådant.

Bröd och kött, vad hittar man då? Jo, pirog?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-09-26 13:37 #53 av: Anne

Mie de pain är väl inkråmet på bröd, dvs utan skorpan?

Anmäl
2007-09-26 13:51 #54 av: AndreasS

#53 helt rätt och nytt ord blir ??

Anmäl
2007-09-26 14:08 #55 av: Martin

Då var jag i alla fall på rätt spår när jag sade bröd :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-09-26 14:56 #56 av: Anne

Creme Anglaise.

Anmäl
2007-09-26 18:53 #57 av: AndreasS

peace of cake, vill gärna ha en bit aääelpaj till vaniljsåsen =)

Nytt ord: Napera

Anmäl
2007-10-05 01:33 #58 av: AndreasS

*putt*

Anmäl
2007-10-05 03:55 #59 av: eventkocken

Att täcka med sås...

Mitt ord; en term som är en riktig "kluring"; Baveuse [ba:vös](osäker på om det är den korrekta stavningen)...känn på den! =)

Anmäl
2007-10-05 12:27 #60 av: storkenflyger

Lätt som en plätt Lättgräddad

Nytt ord skriver jag Caisses

Anmäl
2007-10-05 15:09 #61 av: AndreasS

#60 är det ordet för låda du är ute efter?

I sånt fall nytt ord: Le lapin

Anmäl
2007-10-05 21:31 #62 av: paronskrutten

Nåt med kanin iaf..hmm

Anmäl
2007-10-05 23:21 #63 av: AndreasS

#62 Rätt.

Och nytt ord blir ?

Anmäl
2007-10-06 00:50 #64 av: paronskrutten

Yay, jaså, det får nån annan ta, jag kan inte franska :P

Anmäl
2007-10-06 02:11 #65 av: chinerunner

 
Le Frigo

Anmäl
2007-10-06 02:20 #66 av: AndreasS

#65 luring där *L* heter oxå le refrigérateur men det är kyl *s*

Nytt ord: Bien cuit

Anmäl
2007-10-06 18:35 #67 av: [Asta]

Oj - vad ni kan!

För många år sedan var jag hemma hos en dåvarande kollega och vi skulle göra någon slags sås - minns inte vad. Vi diskuterade hur vi skulle göra. Jag sa att vi kunde börja med en vit mjölksås och sedan fortsätta. Min kollega sa att vi skulle göra en béchamelsås. Det tyckte jag ju lät flott så det tyckte jag att vi skulle göra. Döm om min förvåning när hon i princip gjorde min vita mjölksås!

Anmäl
2007-10-06 18:55 #68 av: Olle_S

#66 Något man riskerar att få stryk av kocken om man beställer - välstekt alltså.

 Okej, voila "bouquet garnie".

Anmäl
2007-10-08 19:11 #69 av: Pernilla
#68 Låter i mina öron som "garneringsbukett". Så då tänker jag omedelbart på persilja, världens mest överanvända garnityr... Glad Njäeee, den här var klurig, bouquet kan väl betyda smak va?
Anmäl
2007-10-08 19:25 #70 av: AndreasS

Bouquet garni är en kryddbukett bestående utav: persillja, lagerblad samt timjan.

Nytt ord: Deglacera

Anmäl
2007-10-15 23:17 #71 av: AndreasS

*putt*

Anmäl
2007-10-16 22:38 #72 av: eventkocken

Koka ur pannan på ren svenska

Anmäl
2007-10-17 11:33 #73 av: AndreasS

hehe jo...

Anmäl
2007-10-19 00:14 #74 av: Linn

putteliputtputt

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-10-19 20:34 #75 av: AndreasS

#72 jo men visst nytt ord???

Anmäl
2007-10-20 02:31 #76 av: eventkocken

Tar något ur luften bara sådär....

Crepinette?

(enkelt...men vi pratade om det ikväll när jag jobbade...)

Anmäl
2007-10-20 20:27 #77 av: paronskrutten

Vadå enkelt, jag fattar ingenting ;P

Anmäl
2007-10-22 19:31 #78 av: eventkocken

Ok...ledtråd: fixera kött =)

Anmäl
2007-11-04 04:11 #79 av: eventkocken

ok...det verkar som ni går bet på den vilket glädjer mig! =) Ingen? Kom igen nu! ;) Gissa iallafall...

Anmäl
2007-11-04 11:42 #80 av: MaMaMade

Binda ihop ex en stek?

Ren o skär gissning från en totalt ointresserad novis... :)

Anmäl
2007-11-04 19:22 #81 av: eventkocken

...nu ska jag hjälpa till ordentligt...det är VAD man fixerar/binder ihop med...spänningen tätnar. Det kommer från djurriket.

Anmäl
2007-11-05 09:06 #82 av: MaMaMade

Bukhinnan? Man kan ju använda senor...tarmarna kanske? El menar du att man lindar bacon runtom?

 Vilda gissningar... :)

Anmäl
2007-11-05 23:52 #83 av: eventkocken

Det ger vi rätt för! =) Bukhinnan/komage! Suveränt att fixera med...Your turn!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.