Förrätt med hösttema
Hej!
Jag ska bjuda några vänner på middag och den ska ha lite hösttema (med en touch av saga, då det är för att fira premiären av filmen "Stardust" som jag ska ha den. Man kan alltid hitta en anledning till att äta god mat.
Jag vet redan på ett ungefär vad jag ska ha till huvudrätt och efterrätt, nämligen älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis respektive torpabakelser med nyponspegel (och lite grädde)
Vad jag inte vet är vad jag ska ha för förrätt. Någon som har ett bra förslag?
Tänkte svamp men du ska ju ha kantarellsås till biffarna.
Miniråraka med creme fraiche, löjrom och rödlök? Klassiskt, gott och enkelt.
Det är ju skaldjurstid, en krabbcocktail typ 70-talets dito med räkor?
Makrillen är fin nu, rökt makrill-sandwich med sallad? Göra en röra med rökt makrill och fylla mellan bröden och servera med en sallad?
Något med vildpippi; duva, tjäder. Minipajer med duva, rökt tjäderbröst med en god sallad till (äpple, selleri, vitkål + en skvätt creme fraiche?)
Hum, varför inte göra en gratinerad trattkantarelltoast till förrätt och göra en pepparsås till biffarna istället? Mina favoritkryddor till älgköttet (drunknar i det varje höst uäck) är grönpeppar och/eller rosépeppar.
Höst=pumpa=pumpasoppa=förrätt
pumpa=askungen=saga
Här är mitt lätta pumpasopparecept som jag alltid gör till Halloween:
Pumpasoppa
0,6 kilo pumpa
50 gram smör
1 matsked råsocker
0,75 deciliter mjölk
2 kryddmått malen muskotnöt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tesked salt
2 kryddmått peppar
Hacka pumpaköttet, smält matfettet i gryta och bryn pumpaköttet lätt. Tillsätt råsockret och låt det smälta. Tillsätt mjölken under omrörning.
Lägg i vitlöken, muskotnöt, salt och peppar. Sjud under lock i 20 minuter. Mixa eller passera soppan.
Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak.
Servera med bröd.
Åh, så smart!
Måste nog prova din soppa har gjort pumpapaj men blev inte imponerad men skam den som ger sig.
#4 Då har du inte provat mitt recept på pumpapaj. Det är så sjukt gott!
Då får du allt vara snäll och lägga ut det också, tack!
Skrev ett inlägg med recepten för cirka ett år sedan, här:
En god ungsgratinerad löksoppa kanske?
Tips till dukning/dekorationen: Kastanjer och kastanjelöv, det är höst!
mvh Martin
Tack TacoBelle!
Tack för tipsen, nu har jag visserligen inte valt nåt av dem (men jag måste testa pumpasoppan nån gång) utan det kommer bli svampsoppa med krutonger (efter att ha rådgjort med mina gäster och de tyckte att det inte fanns nåt som hette för mycket svamp
Men som sagt: Tack
Edit: Kan man förvara skalad potatis i cirka ett dygn i vatten utan att den blir ful? Vill veta vad jag kan förbereda
#10 Om man har potatisen svalt så går det nog bra tror jag!