För-& smårätter & tillbehör

Förrätt med hösttema

2007-09-25 15:15 #0 av: Sehvrin

Hej!

Jag ska bjuda några vänner på middag och den ska ha lite hösttema (med en touch av saga, då det är för att fira premiären av filmen "Stardust" som jag ska ha den. Man kan alltid hitta en anledning till att äta god mat. Glad

Jag vet redan på ett ungefär vad jag ska ha till huvudrätt och efterrätt, nämligen älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis respektive torpabakelser med nyponspegel (och lite grädde)

Vad jag inte vet är vad jag ska ha för förrätt. Någon som har ett bra förslag? 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2007-09-25 15:30 #1 av: MaMaMade

Tänkte svamp men du ska ju ha kantarellsås till biffarna.

Miniråraka med creme fraiche, löjrom och rödlök? Klassiskt, gott och enkelt.

Det är ju skaldjurstid, en krabbcocktail typ 70-talets dito med räkor?

Makrillen är fin nu, rökt makrill-sandwich med sallad? Göra en röra med rökt makrill och fylla mellan bröden och servera med en sallad?

Något med vildpippi; duva, tjäder. Minipajer med duva, rökt tjäderbröst med en god sallad till (äpple, selleri, vitkål + en skvätt creme fraiche?)

Anmäl
2007-09-25 15:32 #2 av: MaMaMade

Hum, varför inte göra en gratinerad trattkantarelltoast till förrätt och göra en pepparsås till biffarna istället? Mina favoritkryddor till älgköttet (drunknar i det varje höst uäck) är grönpeppar och/eller rosépeppar.

Anmäl
2007-09-25 21:24 #3 av: TacoBelle

Höst=pumpa=pumpasoppa=förrätt

pumpa=askungen=saga

Här är mitt lätta pumpasopparecept som jag alltid gör till Halloween:

Pumpasoppa
0,6 kilo pumpa
50 gram smör
1 matsked råsocker
0,75 deciliter mjölk
2 kryddmått malen muskotnöt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tesked salt
2 kryddmått peppar

Hacka pumpaköttet, smält matfettet i gryta och bryn pumpaköttet lätt. Tillsätt råsockret och låt det smälta. Tillsätt mjölken under omrörning.
Lägg i vitlöken, muskotnöt, salt och peppar. Sjud under lock i 20 minuter. Mixa eller passera soppan.
Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak.
Servera med bröd.

Anmäl
2007-09-25 21:54 #4 av: MaMaMade

Åh, så smart!

Måste nog prova din soppa har gjort pumpapaj men blev inte imponerad men skam den som ger sig. Glad

Anmäl
2007-09-25 22:13 #5 av: TacoBelle

#4 Då har du inte provat mitt recept på pumpapaj. Det är så sjukt gott! Flört

Anmäl
2007-09-25 22:47 #6 av: MaMaMade

Då får du allt vara snäll och lägga ut det också, tack! Glad

Anmäl
2007-09-25 23:06 #7 av: TacoBelle

Skrev ett inlägg med recepten för cirka ett år sedan, här:

pumparecept

Anmäl
2007-09-26 03:28 #8 av: Martin

En god ungsgratinerad löksoppa kanske?

Tips till dukning/dekorationen: Kastanjer och kastanjelöv, det är höst!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-09-26 09:42 #9 av: MaMaMade

Tack TacoBelle! Glad

Anmäl
2007-10-03 19:08 #10 av: Sehvrin

Tack för tipsen, nu har jag visserligen inte valt nåt av dem (men jag måste testa pumpasoppan nån gång) utan det kommer bli svampsoppa med krutonger (efter att ha rådgjort med mina gäster och de tyckte att det inte fanns nåt som hette för mycket svamp Skrattande

Men som sagt: Tack Skrattande 

Edit: Kan man förvara skalad potatis i cirka ett dygn i vatten utan att den blir ful? Vill veta vad jag kan förbereda 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.