Småkaksbak och fråga
Bakdag idag. Min tur att ha kaffet på juntan. Jag har gjort kneppkakor (de flöt inte ut riktigt som på bilden men smakar bra), Vancouverkakor (en slags havrekaka m cocos o farin i, blev också god), håller på m "Lottas kakor"…alla nya för mig o den sista ger mig huvudbry. Det ska vara brynt smör i…175 g…o det separerar. Här kommer receptet:
175 g brynt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 ägg
2½ dl vetemjöl (150 g)
rivet skal av ½ citron
Har pytsat i ca ½ dl vetemjöl extra men degen är fortfarande läskigt fet men kladdar inte fast på händerna. Vad tror ni om att ta 150 g smör nästa ggn? Hmm, provsmakar först nu…smaken OK, har pöst upp fin, konsistensen helt OK…degen ska kanske se ut så? Men fy för att rulla dem…fast man får mjuka o väldoftande händer efteråt! :) Synpunkter?
Vancouverkakor:
125 g smör
1½ dl strösocker (125 g)
75 g kokosflingor
1½ dl farinsocker (ca 100 g)
1½ dl vetemjöl (100 g)
2 dl havregryn (70g)
1 ägg
1 tsk bakpuver
2 tsk vanijsocker
1 krm salt
1) Rör matfett o socker poröst.
2) Tillsätt alla de övriga ingredienserna o rör degen ordentligt.
3) Forma degen till valnötsstora kulor o lägg dem glest på plåt m bakpapper. tryck till dem m en gaffel.
4) Grädda i ugn vid 200 grader i 10-12 min. Lossa kakorna från plåten medan de är varma.
OBS! Kakorna flyter ut, tänkt därför på att lägga dem glest på plåten.
Kan tänka mig att blanda i hackad choklad…blir nog jättegott! Fast choklad är väl alltid gott…! :)
mmmmm tack för kak tips
Hur 17 får du dem så perfekt runda?
Ngn särskilt sort du tänkte på? Jag klickar ut o sedan säger jag att de får se till att sköta sig snyggt! ;) Nej, de bara blir så…inte säkert att de ser likadana ut vid nästa bak. :)
Äsch då! Glömde bort att rullade Vancouver-kakorna o Lotta´s…det kanske spelar in på formen…jag vet inte, har aldrig tänkt på det. :)