Köksutrustning

Tunnplåtswok

2007-09-04 00:57 #0 av: Trilla

Vart köper jag en sån? Den här gången har jag till och med googlat om det men hittar inget. Korkad som man är köpte man ingen av han wokmannen på noliamässan som sålde 2 riktiga kinawokar med massa tillbehör för 200 spänn. Det kändes för bra för att vara sant så jag gick därifrån och tänkte att det var skräp. Men det är ju just det man är ute efter, en plåtskiva bankad till en bunke kan det ju som inte va fel på....Chinerunner borde kunna sitta inne på svaret skulle jag tro, så hjälp mej..

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 02:38 #1 av: chinerunner

Här

 

Anmäl
2007-09-04 02:40 #2 av: chinerunner
En sån Glad
Anmäl
2007-09-04 02:43 #3 av: chinerunner
Kolstålswok 30 cm, Typhoon
269:-
Anmäl
2007-09-04 10:49 #4 av: Trilla

Se där, närmare än man kunde ana, tack

 

//Håkan 

Anmäl
2007-09-04 11:25 #5 av: chinerunner

Jo du bor ju i Ume så då svarar jag ju inte wokshop i Sanfransisco Cool

Anmäl
2007-09-04 11:41 #6 av: Trilla

Fast det hade varit skoj det med om bara denna wokshoppen i sanfransisco har webshop...

Din panna vart är den ifrån? Alltså den världskända från wokfilmerna.

 

/Håkan

Anmäl
2007-09-04 11:51 #7 av: chinerunner

Trilla: jag har hmmm..

4st kolstål
och 2 st gjutjärn

Sen har jag nåra teflon med, men det går inte att woka med teflon.

Plast klarar inte att hettas upp till flera hundra grader .

 

Hung Fat i Göteborg är en köpt på.
En är från Kina via postorder.
En är från Ken Hom Brittisk/Kinesisk kock. 

 

Men wokshop har webhandel via amazon. 

Anmäl
2007-09-04 11:55 #8 av: Anne

Chinerunner - den från Typhoon har jag kollat på, är den okej alltså?  :)

Anmäl
2007-09-04 11:56 #9 av: Trilla

haha.. Du är min idol.. Jag har bara två värdelösa med teflon och en murikka om nu den kan kvala in som wok, så du förstår att jag lider av min avsaknad.

 

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 12:03 #10 av: chinerunner

Smartson testade wokar och sade så här om Typhoon

 --------------------------------------------------------------------------------------------------
Typhoon normal
En kolstålswok med rigorösa instruktioner om instekning, som bör följas till punkt och pricka. Efter inkörsperioden är detta en snabb och effektiv wok i ett material som kan rosta om den inte sköts på rätt sätt. Repig och fläckig yta redan efter första användandet. I skötselråden står tröstande nog att ”ju fulare desto bättre”. Diameter 31 cm. Vikt 1,4 kg. Fungerar på induktion. En verklig budgetwok för den som vill woka på traditionellt vis.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Så det låter som om detta är en riktig en.

/Patrik 

Anmäl
2007-09-04 12:16 #11 av: MaMaMade

Jag köpte en på Nolia för flera år sedano den är helt OK i mitt tycke. Mitt problem är att jag måste skaffa en wokbrännare...den funkar ju nte på elplattorna o jag ids inte gå ut i husvagnen (som dessutom står borta hava året) varje ggn jag vill woka. De lågorna är inte tillräckligt m "gas i" (!) heller. :)

Ang wokbrännare hittade jag detta när jag snabbgooglade (såg att du söker en brännare också :)

http://www.kungsholmensgas.se/produkt.jsp

 

Anmäl
2007-09-04 12:17 #12 av: Trilla

Visst har du en kp0003 från hungfat? Tycker mej känna igen den eller så var det en sån han sålde på noliamässan. Ringde dit men Maggie som vissste allt var för upptagen så jag skulle ringa tebax på en timme. Vad fick du pröjsa? Känns ju jädrigt genuint att handla av nån som man knappt förstår då hon bryter på kinesiska!!

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 12:17 #13 av: chinerunner

Diska den med hett vatten och en scotsh brite svamp.

Gnugga ordentligt för det är maskinolja på dom för att inte rosta.

Detta var enda gången någånsin som diskmedel skall nudda plåten.

 

Torka woken över lågan/plattan.

Gnid in den med ister eller rapsolja.

Värm den i ugnen om man kan ta bort eventuella trä handtag,

eller på lågan plattan om man inte kan.

 

Slå på fläkten för fullt.

Stäng av brandvarnaren.

Det kommer ryka.

 

Värm tills det inte ryker längre.

Skölj under hetvattenkranen.

 

Torka på lågan/plattan.

Olja in med papper.

 

Varje gång woken oljas och värms kommer hinnan av instekt olja bli tjockare. 

 

 

Anmäl
2007-09-04 12:19 #14 av: Trilla

MaMaMadde? Du kanske borde sälja den till mej istället.. Du bodde väl i trakterna..

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 12:26 #15 av: Trilla

Ringde till Kungsholmensgas dom sålde denna

http://www.exergon.se/view.php?artid=46

 

Men den ser farligt likadan ut som min men inbyggd med annan benställning.. Får nog leta vidare.

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 13:12 #16 av: chinerunner

Jag var iväg och lunchade - blev en pizza.

 

Den jag köpte på hungfat är en med två öron och inget skaft.

Fläskfärscurry i mitt fotoalbum.

Den med svarta skaftet är den jag postodrade från kina för massa år sedan (innan internet).

Den som har rätten Thai-kyckling följde med min wokbrännare som jag köpte från en www.gasol.nu butik.

Skinka chop soy woken är i gjutjärn och inhandlad på dollarstore för 100:- men den väger mer än en kvinna vill lyfta Glad 

Anmäl
2007-09-04 13:31 #17 av: Trilla

Lunch?!? Då det avhandlas såhär viktiga saker, skäms.

Tänkte beställa http://www.hungfat.se/kitchenware/sv_product_kitchenwares_p1.htm

den som heter 0003, om nu bara verner kunde svara på telefon så man vet vad han har hemma...

Det där är felet med internet det finns så mycket att välja på så man får ångest av alla beslut man måste ta vid minsta lilla inköp.. hmm. tänk om wokshopens wok kanske är bättre ;-)

Anmäl
2007-09-04 13:36 #18 av: Trilla

Jag ringde till verner och alla wokar på verner och verner är platta i botten, det känns ju fel. Jag vill ha handbankad helrund..

 

//H

Anmäl
2007-09-04 13:41 #19 av: chinerunner

Den 0003 är en äkta proffspanna. Kom ihåg att uppge om du vill ha rund eller platt botten.

 

 

Anmäl
2007-09-04 13:45 #20 av: chinerunner

Köp en platt tyfon av verner och en rundad 000000003 av Fatso.

Så får du en nu direkt och en att vänta på.

Kan det bli bättre ?  Cool

Anmäl
2007-09-04 13:46 #21 av: chinerunner

Det som är fint med dom med plattbotten är att man kan ställa dom på glödande grillkol.

Anmäl
2007-09-04 15:45 #22 av: Trilla

Efter att ah vigt större delan av den här dagen till wokar och brännare och har suttit i telefonen mest hela dagen kan jag berätta att....

1. man får bättre fart på köket om man köper reglerbar gasolregulator. 495:- men han kunde inte rekomendera det "öppet" för så fick man egentligen inte göra bla bla bla.

2. det varkar helt omöjligt att få beställa en wok från hungfat

3. det finns en massa folk som egentligen inte har en aning utan bara vill sälja.

 

//Håkan

 

Anmäl
2007-09-04 16:19 #23 av: chinerunner

Här

  &

Här
 

 

Betala med bankgiro.

Frakt 0:-

Det är den andra av dessa två som jag har, den följde med när jag köpte brännanren. 

Anmäl
2007-09-04 16:37 #24 av: Trilla

128 kronor för wok 0003 var ju som hittat men en frakt på 350 var inte lika kul... vanligtvis köpte man dom tydligen dussinvis då man beställde för hon lät mycket konfunderad då jag bara skulle ha en...

 

(/Håkan

Anmäl
2007-09-04 16:38 #25 av: Trilla

Ser du att det på den länkade sidan finns en wok för 4900 spänn... hur är det möjligt

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-04 17:43 #26 av: Trilla

http://www.blocket.se/vi/13180570.htm?ca=2_s

Återigen samma brännare som jag har men denna gången monterade i stora rostfria benställningen och han vill ha 9 loppor för den!!

 

77H

Anmäl
2007-09-04 18:10 #27 av: Trilla

Hittade en mässkatalog från noliamässan och ringde lite företag som det kunde ha varit som sålde wokarna och tror ni inte att jag hanmade rätt direkt och han skulle skicka ett wok paket.. 250bagis.... Inget är som väntans tider 

Anmäl
2007-09-04 18:15 #28 av: chinerunner

Men upp med adressen då människa :)

Anmäl
2007-09-04 19:45 #29 av: chinerunner

Anne: Det verkar vara bra prylar.

Proffsprylar som tål 280c.

Typoon 

Anmäl
2007-09-04 20:07 #30 av: Trilla

http://stag.nu/

men på hemsidan finns det bara skräp. En riktig mässförsäljare som har kommit över ett parti wokar. Kollade lite på kartongerna på mässan och dom var bruna wellpapp med kinesiska teckan på kändes väldigt genuint...

För dom där 250 kronorna får man ätpinnar pincett 2 wokar en stor med 2 handtag och en liten "vanlig" en såndär stor kniv. Så fort jag får hem grejerna kommer det en recention på dom.. 

 

//Hsåkanm

Anmäl
2007-09-09 16:57 #31 av: chinerunner

Du får nog ditt wok-kit i morrn Skrattande

Anmäl
2007-09-09 18:49 #32 av: Trilla

hur kan det komma sej att du sitter på sådan insideinformation?? kontakter på posten? eller kanske säpo?

Anmäl
2007-09-10 18:49 #33 av: Trilla

Men det fick jag ju inte. Jag hoppas det kommer imorgon.

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-10 20:05 #34 av: chinerunner

Trist. jag delar ju din iver.

Vänta på wokar, en del av samtiden! Räcka ut tungan 

Anmäl
2007-09-11 17:39 #35 av: Trilla

Ringde till woksuppliern idag... Inte hade ju han skickat den, han skulle skicka den idag så med lite tur har jag den innan fredag.

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-13 23:09 #36 av: Illan

Jag köpte en Ken Hom kolstålswok på Gekås i Ullared för under hundralappen. Den är kanon :)

Anmäl
2007-09-14 15:35 #37 av: Trilla

Ha ha.. nu  fick jag ett paket med en massa kuliga grejer. Grejerna känns råkinesiska i positiv bemärkelse.

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-14 15:39 #38 av: Trilla

innehållet

 

//Håkanm

Anmäl
2007-09-14 15:42 #39 av: Trilla

en kul liten skalare eller "göra tunna skivor av nåt" grej andra från höger.

Knivarna var ju coola också, den stora är verkligen jättestor.

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-14 15:51 #40 av: Trilla

Alltihop luktar gammalt lager av typen militärt överskott och är täckt av ett tunnt lager kletig olja. Kinesiska teckan på knivarna, undrar vad det står. Chinerunner, du kanske vet? En gissning är att det står "för lurade svenskar som ska försöka laga riktig mat" eller nåt.

 

//Håkan 

Anmäl
2007-09-14 17:11 #41 av: eventkocken

Bästa woken någonsin köptes för 90 kr i "tjing-tjong-butiken" där vi köpte våra woksåser, oyster sauce, sweet chili, fish sauce etc (hälften så dyrt, en del tredjedel av inköpspriset hos grossit; MED moms...) till ett ställe jag jobbade på.

Den gick att värma tills den blev helt vit, sedan brukade vi släcka i köket (halvöppet med en lucka ut mot matsalen) och elda på max...en del uppskattade inte vår show eftersom de trodde att köket brann upp! =)

Anmäl
2007-09-14 21:27 #42 av: chinerunner

Made in Jiang Yang (Stad)

Varumärke ovanför stämpeln.

Det står på den övre kniven att den skall brukas till kött och
grönsaker.

På den undre står det att den ska användas till frukt.

 

/chinerunner 

Anmäl
2007-09-14 21:32 #43 av: MaMaMade

Exakt samma pkt som jag köpte på Nolia! Den större kniven är ngt för stor o tung för mig som har dåligt m kraft i högerhanden men den mindre är bra.

Anmäl
2007-09-14 23:49 #44 av: Trilla

Knivarna behöver en dust med slip och bryne innan jag säger nåt om hur de är. I morgon ska det brännas wok med olja så dom blir sådär svarta och goa. Hoppas bara det kan sluta regna nångång..

 

//H

Anmäl
2007-09-14 23:56 #45 av: Trilla

Jag är mycket imponerad av dina kunskaper i kinesiska Patrik. På knivarna står det yin zi pai Och en snabb google sökning ger.... drumroll... Ingenting.. Måste ju betyda att Mao lyckats.

 

//H

Anmäl
2007-09-15 00:11 #46 av: chinerunner

Svarta tar det nog 100 ggr's användande för dom att bli.

Men bronzfärgade och flammiga kommer dom nog att vara.

Vilkett fint paket, undra om jag ska ge mig det i julklapp?

Den större woken med skaft är ju identisk med min kinesiska?

Oj va lycklig jag hade blivit av bambuångkokaren.

Nu behöver du en rund skärbräda, så fram med motorsågen :) 

 

Anmäl
2007-09-15 10:15 #47 av: MaMaMade

Fasiken vad jag börjar längta tillbaka till Guangdong! *Jisses* vilket gott käk det var där! Ute har regnet vräkt ner sedan igårkväll o jag känner inte alls för varken tvättvikning el bakning idag. Vill cocoona idag...men får surströmmingsfrämmande så det är väl bara att hugga i!

Anmäl
2007-09-15 13:04 #48 av: Trilla

Var ute och eldade nu på morgonen lite, höll till i garaget då det blåste lite och min brännare är ganska vindkänslig, eller värmen blåser bort som. Hursom haver.. Har sett en film på youtube om hur man gör då man seasoning the wok. så jag slog väl i ett par decilitar olja och började värma, det rök kraftigt och bra men sen då jag skulle få oljan lite varstans i woken så skvimpade jag ju ut så altihop började brinna. Jag tänker att det slutar nog snart men det brann bara kraftigare och kraftigare, börjar bli lite nervös för övriga saker i garaget men lyckas bära ut den och ställa den på grusgången. Resultet blev en svart gröt i klumpar lite varstans i woken. Så patrik nog går det att få den svart på första försöket men frågan är om det var rätt ;-) skurade den lite med varmvatten och grisade ner det grövsta i köket, ungefär som då man försöker diska ett grillgaller

 

//H

Anmäl
2007-09-17 17:02 #49 av: preusvarg

ett tipps är när man ska "bränna" sin wok är att ta en björk visp en sån där man knytit på våren när björkarna släpper barken enkelt. i med oljan i woken och pensla försiktigt utåt kanterna då behöver man inte riskera köket eller garaget *L* företrädesvis garaget då det som sagt ryker. resultatet blir en jämn fin sverta. sedan sköljer man av den i kallt vatten. Jag brukar sedan koka vatten i panan eller woken för att så att säga sluta in oljan ordentligt i porerna. ungefär som när man bränner in sin gjutjärnspanna. jag vet inte om det är korekt men så gör i alla fall jag och det har fungerat för mig.

Anmäl
2007-09-18 16:29 #50 av: chinerunner

Det skall vara så TUNT lager med olja att det inte kan bildas droppar,

för dessa blir i så fall just klibbigt äckel som är jobbigt att få bort.

Jag använder ugnen när jag bränner in mina (utan trädetaljer).

Jag gnider in dom med en oljad trasa eller hushållspapper,

ungefärsom när man vaxar bilen, polerar fram en blank yta.

Sedan ställer jag dom upp och ner i ugnen på 300c tills domslutar ryka. Fläkten på fullt ös, fönster öppna, brandvarnaren avstängd.

När jag gör detta med gasbrännare så är det samma tunna polerade oljeyta som jag bränner in.

 Sedan wokar jag lök i den första gången, denna lök kastar jag bort, för den blir grå och ful av den nya ytan.

Nu när allt detta är gjort så är det ett bra tillfälle att fritera något.

Då får woken stå het med olja länge, och ta åt sig allt den kan i sina porer.

Keep on woking! 

 

Anmäl
2007-09-18 23:07 #51 av: chinerunner
Var det denna du såg?
Anmäl
2007-09-19 15:23 #52 av: preusvarg

Jag är inponerad över ditt wokande. fan jag får ju inget gjort på jobbet jag sitter å tittar på tuben på ditt wokande *L* har du nån erfarenhet från morican. osäker på stavningen.

Anmäl
2007-09-19 16:30 #53 av: chinerunner

Muurikka

Jo dom funkar jätte fint :)

 I min kåta lagas det kyckling på muurikkan.

 

Jag bor i Jokkmokk och flickvännen i Piteå. 

 

Anmäl
2007-09-19 16:37 #54 av: preusvarg

*L* aj fan då blev det en bit att åka för å woka *S* muurikka ska försöka lägga det på minnet tack. och tack för alla fana tipps på tuben. *L* har du läst om mina planer att andvända två muurikkor i mitt ute kök? vad tror du om idén?

Anmäl
2007-09-19 16:45 #55 av: chinerunner

Jag hade nog föredragit en bilfälg till den undre våningen.

Vinskydd och värmereflektor och bra stöd för att luta vedträn :) 

Anmäl
2007-09-20 00:31 #56 av: MaMaMade

Muurikkan är *super*!

Jasså, en Jåkkåmåkkå-bo...som Mellis säger. Där har vi stått några ggr på campingen. *Gillar*! Måste tillbaka snart...Mellis tjatar ihäl oss! :)

Anmäl
2007-09-20 09:50 #57 av: Trilla

Måste väl erkänna att jag inte tänkte så noga hur mycket olja man skulle ha. Jag måste provwoka snart så man ser om jag förstörde den

Anmäl
2007-09-20 10:47 #58 av: chinerunner

Förstörd blir den inte.

Smärgelduk och stålull så kommer naken metall fram igen.

Sen börjar man om. 

Anmäl
2007-09-20 12:38 #59 av: preusvarg

man tackar för tipset med bilfälgen ska ta det med i beräkningen. jag var i alla fall å hämtade diskbänken i går. en rägäl sak på 2 meter och hovar i mitten.

Anmäl
2007-09-20 17:54 #60 av: Trilla

jag ska prova den till middagen.. jag tror jag kör på som den ser ut, den är väldigt lik min murikka och den blir det ju god mat i.

Hittade santa maria woknoodle. Direkt i woken står det på paketet måste testas... med lite kött konstiga såser och lite grönsaker ska vi nog bli mätta idag

 

//Håkan

Anmäl
2007-09-22 12:17 #61 av: MaMaMade

#59

Kan du ta en bild på diskbänken o sätta in här? Skulle vilja se hur den ser ut... :)

Anmäl
2009-03-02 21:20 #62 av: chinerunner

Håkan Trilla titta här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.