Matprat

Inläggning/konserveringsfråga

2007-10-17 14:59 #0 av: MaMaMade

Håller på att lägga in mina kinesiska grönsaker. Inser att mina glasburkar inte räcker till, går det bra att lägga allt i stora glasskålar om jag ser till att lagen täcker ordentligt och plastar in dem rejält?

Anmäl
2007-10-17 15:30 #1 av: Maria

Svaret på din fråga är jag vet inte men det verkar ju vara en bra idé.

Däremot blev jag väldigt nyfiken på vad du menar med "lägga in dina kinesiska grönsaker" Vad och hur gör du? Recept?

/Maria

 

Anmäl
2007-10-17 17:55 #2 av: clivia

mm, jag är också nyfiken på receptet! Att lägga in i glasskålar tror jag går alldeles utmärkt om bara lagen täcker - grönsakerna själva vet ju inte skillnaden mellan en burk och en skål.

Anmäl
2007-10-17 17:58 #3 av: MaMaMade

Inlagda grönsaker på Sichuanvis:

Skiva 2 kilo grönsaker tunt (morot, gurka, kinakål, paprika, rättika)

Skiva 50 gram skalad ingefära tunt o banka ut den lite ytterligare.

Koka upp 2½ liter vatten tillsammans med 250 gram salt, 2 matskedar vitt socker, 100 gram råsocker, 40 gram torkade chilipepparfrukter, 8 stycken hela stjärnanisar, 1 matsked sichuanpepparkorn och ½ deciliter risbrännvin (eller vodka). Salt och socker skall smälta helt.

Häll den heta lagen över grönsakerna och låt stå 1-2 dygn.

Dessa grönsaker serveras ofta som förrätt i Kina, överdroppade med chiliolja. Eller som tillbehör till feta rätter och som tilltugg till drycker. De används dessutom i matlagning, till exempel finskurna o stekta tillsammans med kött eller tofu. 

Anmäl
2007-10-17 21:06 #6 av: Maria

Låter jättespännande

/Maria

 

Anmäl
2007-10-18 00:35 #8 av: MaMaMade

Hehe! I Kina verkar det inte förekomma så mycket lyx inom matlagningen, det mesta är faktiskt ganska så likt, i alla fall om man får tro de kokböcker jag har.

Soya, shaoxing, risvinäger, rock sugar, sichuanpeppar o ingefära i vart och vartannat recept!

Anmäl
2007-10-18 20:18 #9 av: Maria

Vad är shaoxing? Resten finns i skafferiet redan.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.