Desserter, frukt & godis

Pecan Pie

2007-11-22 21:48 #0 av: MaMaMade

Fick ett il i eftermiddag, hormonsvängning månntro? Hade satt 10 liter svartvinbärsdricka som måste silas så jag satte igång med det samtidigt som jag förberedde dagens middag; rosépepparlax. Mitt i det fick jag för mig att *äntligen* göra den där pecannöts-pajen som jag drömt om så länge.

Laxen hann vi stycka i atomer innan jag kom på att jag skulle ha fotat den, det hade blivit en anslående bild, en svagt rosafärgad jättefilé med vackert grönt krusidull ovanpå (purjolöken). Jag hann dock lugna ner mig lagomt till kvällsfikat så här presenterar jag stolt min pecan pie:

 

Anmäl
2007-11-22 21:49 #1 av: MaMaMade

Mäktigt! Jag o Guben orkar knappt röra oss!

 

Anmäl
2007-11-22 21:57 #2 av: chinerunner

Jag tar 2 bitar av den och en lika stor klick vaniljglass tack Glad

Anmäl
2007-11-22 22:06 #3 av: Anne

Men åh så gott! :)

Anmäl
2007-11-22 22:46 #4 av: MaMaMade

Bara att du tittar förbi en sväng Chinerunner, du bor ju nästgårds!

Den blev inte så dum men ack så mäktig, den kommer att räcka hela helgen!

Är riktigt stolt då det var mitt första försök. Har velat göra en länge, men det har liksom inte blivit av. Fick utöka gräddningstiden rejält dock, det stod cirka 20 minuter i receptet men det bidde 40 minuter i slutänden.

Anmäl
2007-11-23 14:59 #5 av: Stormhatt

Wow, vill du dela med dig av receptet?

Anmäl
2007-11-23 20:50 #6 av: Liss

Ja det såg gott ut, recept tack  Glad

Anmäl
2007-11-23 20:54 #7 av: MaMaMade

Gärna! Jag hittade ett antal recept på nätet men använde mig av det jag hittade bland svärmors samlarkort från 70-talet.

Pecan Pie

Pajdeg:

2 deciliter vetemjöl (120 gram)

3/4 deciliter florsocker (cirka 40 gram)

75 gram smör

1 äggula

 

Fyllning:

75 gram smör

2 deciliter farinsocker (140 gram)

3 ägg (jag la även till vitan som blev över från pajdegen)

2 deciliter sirap

1 kryddmått salt

1 matsked vetemjöl

½ tesked vaniljsocker

4 deciliter pecannötter (alternativt valnötter, jag tog cirka 5 deciliter)

Blanda mjöl och florsocker. Finfördela matfettet i mjölblandningen. Rör ner äggulan.

Klä en smord bakform (jag använder en osmord pajform i porslin) med degen.

Rör samman matfett och farinsocker till fyllningen. Vispa ner äggen ett i sänder.

Tillsätt sirap, salt, mjöl och vaniljsocker.

Hacka nötterna grovt och rör ner dem i smeten.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter, eller tills pajen fått vacker färg och verkar genomgräddad, i 200 grader varm ugn.

Nu ska jag skära upp en bit och klicka på en rejäl hög med vispgrädde, en kopp te + en bok, *underbart*! Ha en bra kväll allahopa!

För mig tog det 30-40 minuter innan den stannade av.

Anmäl
2007-11-23 21:21 #8 av: elfie

Den pajen måste jag ju bara testa! Har varit nyfiken på pecan pie efter alla amerikanska filmer man sett. Sen är jag ju väldigt svag för pekannöt/kola glass Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.