Nyårsmat, femrätters
Vi ska bjuda ett gäng kompisar på femrätters nyårsmiddag.
Planen är:
Förrätt 1: "Sandwich" med grovt hasselnötsbröd och smaksatt färskost.
Förrätt 2: Soppa. Behöver er hjälp här! En vegetarisk soppa ska det vara, gärna lite festlig. Inte svamp eftersom vi ska ha det i huvudrätten och inte Creme Ninon eftersom min man inte gillar ärter :) Kanske tomat eller lök? Ska gärna gå att kombinera med ett vin som också funkar till sandwichen men det är inget absolut måste.
Huvudrätt: Älgbiff för köttätarna, god gryta med fejkkyckling, svamp mm för vegetarianerna. Potatismos med chevre.
Efterrätt 1: Citronglass
Efterrätt 2: Tiramisu
Har ni några bra idéer angående soppan eller några övriga synpunkter?
Jordärtskockssoppa kanske? Supergott, och lite annorlunda. :)
Vad var jag också tänkte på…de små knölarna är ju så *underbart goda*!
Håller med!!! Och inte så svårt att göra… hm.. nyår har jag inte ens börjat tänka på, kanske dags för det nu!
Håller med om jordärtkockssoppa - jättegott. Avocadosoppa - också väldigt gott. Ädelostsoppa - supergott.
Jag gillar jordärtskockor, min kräsna man har aldrig provat, men vi får göra en testomgång och se om han godkänner det.
#4 Avocado äter han inte (suck). Ädelostsoppa låter spännande, har du något recept?
sparrissoppa och nässelsoppa är toppen. men kanske inte passar riktigt till resten.
Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆
Tack Asta! Den hamnar på testa-listan.
#7 Mmm, nässelsoppa hade absolut funkat, men jag har inga nässlor hemma. Har aldrig sett det i affären heller.
Din soppa låter jättegod Asta! Den ska jag prova på.
Har tyvärr ett mkt magert förråd av nässlor i år, Linnea. Annars hade du fått en burk av mig… Det torde gå åt nu när jag har blivit sjuk…*ont* i min hals…
Jag hittade recept på Tefatssoppa i VK för flera år sedan, kallad UFO-soppa här hos oss. Enkel men god:
För 4 p:
2 purjolökar
3 paprikor i olika färger (om man vill :)
2 dl vatten
3 köttbuljongtärningar
3 dl kaffegrädde (går utmärkt m magrare alt)
3 dl vitt vin
3½ grönmögelos (vi kör m gorgonzola efter smak)
2 vitlöksklyftor
gräslök o rädisor till garnering
Gör såhär:
Hacka purjo o paprika i små bitar o låt dem fräsa i en gryta tills de är upplösta.
Mosa försiktigt i osten o späd m buljong o grädde.
Pressa i vitlöken o låt puttra en stund.
Slå i vinet allra sist o låt koka upp hastigt.