Köttbullar.
Är det någon som har något smarrigt recept på köttbullar?
Gärna något annorlunda..
Mina favvisar går under beteckningen "Italienska köttbullar" och blir busgoda. Framför allt luktar det jättegott i köket när man steker dem.
Jag blandar:
400 gram färs
1 ägg
4 matskedar riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta - minst!
1 deciliter mjölk blandat med 4 matskedar ströbröd
1 deciliter hackad persilja
Rivet skal av 1/2 citron
1 tesked salt
Svartpeppar
Mums, är det inte dags för lunch snart.
Oh, det lät ju verkligen inte helt tokigt Pernilla !
Jag gör mina köttbullar helt vanligt, men det är ack så gott det med, speciellt att bara stoppa i sig direkt från stekpannan, mums.
1 deciliter mjölk
½ deciliter ströbröd, blanda ihop och låt svälla
blanda ner 400-500 gram köttfärs och krydda med salt och vitpeppar.
Åh! det lät ju supergott! Tack så mycket!
Jag hittade ett fräckt recept på julköttbullar på Tasteline.com
4 portioner Julköttbullar
0,5 kilo köttfärs
0,75 deciliter havregryn
1 matsked potatismjöl
1 deciliter vatten
0,5 deciliter grädde
1 ägg
1 tesked riven lök
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 tesked kanel, malen
1 matsked flytande honung
Tillagning:
1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.
3. Bryn köttbullarna, inte allför många åt gången, i smör i en stekpanna. Skaka pannan då och då så att köttbullarna blir väl brynta. Efterstek i en gryta eller i stekpannan.
Detta ska jag nog testa
Det lät också gott ju! Tack Hera.
Tror ändå det blir de Italienska ikväll
Det gör du rätt i, det är ju inte jul ännu :)
Ska nog prova göra en liten sats av de där kanelköttbullarna och se om de kanske ska bli mina julbullar _:_)
Tror ni att det går bra att använda älgfärs istället för köttfärs?
Jag vet faktiskt inte. Älg smakar väl inte lika mycket vilt som till exempel hjort. Så du kan nog göra köttbullar av det. Fast det kanske är för torrt kött? haha jag vet med andra ord inte
Älgfärs funkar fint - vad lyxigt för dig att du har tillgång till det!
Då kör jag på det!
Min "svärfar" jagar, vi fick köpa en halv älg av dem. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i älgkött.
Tack för alla svar!
Jag såg ett recept där man la en klick mjukost i mitten av köttbullen -kan ju också vara ett sätt att göra sina köttbullar lite annorlunda.
Jag gjorde köttbullarna som Pernilla skrev. De blev tokgoda! Tack. Sambon sa de måste vi frysa in så pappa får smaka.
Prova gärna att blanda i Morötter eller Rödbetor det är utmärkt
Om man vill prova något annorlunda kan man ju blanda iordning färsen som när man gör Kibbeh och sedan forma dem till köttbullar istället för att baka den som hel kaka eller burgare.
Det finns många olika recept på Kibbeh ofta använder man nog lammfärs men jag har ofta använt nötfärs och det funkar bra, annat som brukar vara i köttfärsblandningen är bulgur, lök, kryddpeppar, kanel, salt + peppar + ofta är det pinjenötter i. Det finns även varianter där det ingår sånt som kummin, muskot, sumac, mynta och dyl.
Man hittar en hel del Kibbehrecept ifall man söker på +kibbeh +recipe på nätet (på svenska hittar man nästan ingenting)
Pernilla, tack för köttbullsreceptet. Det satt som en fläskläpp, riktig gott!
mvh Martin
Jag använder alltid senap i mina köttbullsrecept
Vad roligt att ni gillade dem! Tror jag också måste göra ett lass snart!