Färs & korv

Köttbullar.

2007-11-16 10:45 #0 av: KamillaB

Är det någon som har något smarrigt recept på köttbullar?
Gärna något annorlunda..

Anmäl
2007-11-16 11:21 #1 av: Pernilla

Mina favvisar går under beteckningen "Italienska köttbullar" och blir busgoda. Framför allt luktar det jättegott i köket när man steker dem.

Jag blandar:
400 gram färs
1 ägg
4 matskedar riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta - minst!
1 deciliter mjölk blandat med 4 matskedar ströbröd
1 deciliter hackad persilja
Rivet skal av 1/2 citron
1 tesked salt
Svartpeppar

Mums, är det inte dags för lunch snart.

 

Anmäl
2007-11-16 14:28 #2 av: bubbelbubbel

Oh, det lät ju verkligen inte helt tokigt Pernilla ! 

Jag gör mina köttbullar helt vanligt, men det är ack så gott det med, speciellt att bara stoppa i sig direkt från stekpannan, mums.

1 deciliter mjölk
½ deciliter ströbröd, blanda ihop och låt svälla
blanda ner 400-500 gram köttfärs och krydda med salt och vitpeppar.

Anmäl
2007-11-16 14:33 #3 av: KamillaB

Åh! det lät ju supergott! Tack så mycket!

Anmäl
2007-11-16 15:18 #4 av: Hera

Jag hittade ett fräckt recept på julköttbullar på Tasteline.com

4 portioner Julköttbullar

 

0,5 kilo köttfärs

0,75 deciliter havregryn

1 matsked potatismjöl

1 deciliter vatten

0,5 deciliter grädde

1 ägg

1 tesked riven lök

1 tesked salt

1 tesked svartpeppar

1 tesked kanel, malen

1 matsked flytande honung

Tillagning:

1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.

2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.

3. Bryn köttbullarna, inte allför många åt gången, i smör i en stekpanna. Skaka pannan då och då så att köttbullarna blir väl brynta. Efterstek i en gryta eller i stekpannan.

 

Detta ska jag nog testa Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-11-16 15:23 #5 av: KamillaB

Det lät också gott ju! Tack Hera.
Tror ändå det blir de Italienska ikväll Skrattande

Anmäl
2007-11-16 15:32 #6 av: Hera

Det gör du rätt i, det är ju inte jul ännu :)
Ska nog prova göra en liten sats av de där kanelköttbullarna och se om de kanske ska bli mina julbullar _:_)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-11-16 15:43 #7 av: KamillaB

Tror ni att det går bra att använda älgfärs istället för köttfärs?

Anmäl
2007-11-16 15:44 #8 av: Hera

Jag vet faktiskt inte. Älg smakar väl inte lika mycket vilt som till exempel hjort. Så du kan nog göra köttbullar av det. Fast det kanske är för torrt kött? Glad haha jag vet med andra ord inte Flört

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-11-16 16:28 #9 av: Pernilla

Älgfärs funkar fint - vad lyxigt för dig att du har tillgång till det!

Anmäl
2007-11-16 16:30 #10 av: KamillaB

Då kör jag på det! Glad

Min "svärfar" jagar, vi fick köpa en halv älg av dem. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i älgkött.

Anmäl
2007-11-16 16:30 #11 av: KamillaB

Tack för alla svar! Glad

Anmäl
2007-11-16 17:16 #12 av: [Asta]

Jag såg ett recept där man la en klick mjukost i mitten av köttbullen -kan ju också vara ett sätt att göra sina köttbullar lite annorlunda.

Anmäl
2007-11-16 23:35 #13 av: KamillaB

Jag gjorde köttbullarna som Pernilla skrev. De blev tokgoda! Tack. Sambon sa de måste vi frysa in så pappa får smaka. Glad

Anmäl
2007-11-17 16:32 #14 av: [SvenA]

Prova gärna att blanda i Morötter eller Rödbetor det är utmärkt

Anmäl
2007-11-17 18:01 #15 av: Åsa S

Om man vill prova något annorlunda kan man ju blanda iordning färsen som när man gör Kibbeh och sedan forma dem till köttbullar istället för att baka den som hel kaka eller burgare.

 

Det finns många olika recept på Kibbeh ofta använder man nog lammfärs men jag har ofta använt nötfärs och det funkar bra, annat som brukar vara i köttfärsblandningen är bulgur, lök, kryddpeppar, kanel, salt + peppar + ofta är det pinjenötter i. Det finns även varianter där det ingår sånt som kummin, muskot, sumac, mynta och dyl.

 

Man hittar en hel del Kibbehrecept ifall man söker på +kibbeh +recipe på nätet (på svenska hittar man nästan ingenting)

Anmäl
2007-11-17 20:48 #16 av: Martin

Pernilla, tack för köttbullsreceptet. Det satt som en fläskläpp, riktig gott!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-11-18 17:25 #17 av: storkenflyger

Jag använder alltid senap i mina köttbullsrecept

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.