Soppor och såser

Söker sopprecept

2008-01-17 18:53 #0 av: Berglund

Jag söker goda och nyttiga sopprecept.
Ska börja äta sånt med smörgåsar och annat
tillägg. Söker då nästan alla enkla soppor.

/Karin

Anmäl
2008-01-17 20:11 #1 av: Maria

Vår familjs favoritsoppa är Fransk Bondsoppa. Supergod. 4 portioner.

2 gula lökar

2 morötter

1 bit rotselleri cirka 100 gram

200-300 gram rökt fläsk

1 liter hönsbuljong (tärning + vatten)

1 ½ deciliter röda linser

2 tesked franska örter

1 kryddmått svartpeppar, salt

2 deciliter creme fraiche

½ deciiter klippt persilja

Skär lök, morötter och selleri i små tärningar. Tärna fläsket ganska smått. Fräs fläsket i en stor gryta och låt grönsakerna fräsa med mot slutet. Späd med hönsbuljong och låt det koka upp. Tillsätt linser, franska örter, salt och peppar. Låt soppan koka i 10 min. Rör ner creme fraiche och klippt persilja. Koka upp. Smaka eventuellt av med mer salt.

Denna soppa kan med fördel dubblas. Går bra att frysa också.

 

/Maria

 

Anmäl
2008-01-17 20:26 #2 av: Maria

Här kommer en enkel god fisksoppa som också går bra att frysa.

2 purjolökar (eller 1 stor)

2-3 morötter

1 fiskbuljongtärning

1 liter vatten

1 knippa dill

400 gram fisk (exempelvis fruset fiskblock, valfri sort)

4-5 potatisar

2 deciliter grädde

(eventuellt musslor, räkor, crabfish eller vad man gillar)

Skiva morötterna och purjolöken. Koka upp fiskbuljongen och låt grönsakerna koka cirka. 5 minuter. Skiva potatisen i skivor (behöver inte vara alltför tunna). Låt dessa koka med tills de nästan är mjuka. Skär fisken i lagom tärningar och lägg i den tillsamman med grädden och dillen. Låt koka cirka 5 minuter till.Tillsätt eventuellt andra skaldjur (behövs inte) Smaka av med salt och peppar. Blir soppan för tjock är det bara att späda med vatten och fiskbuljong.

/Maria

 

Anmäl
2008-01-17 20:31 #3 av: Maria

Detta är visserligen ingen soppa men frikadeller är bra att ha i olika soppor som lite extra fyllnad. Jag brukar göra en stor sats, frysa in och ta fram när jag vill förgylla eller göra en soppa mera "matig"

500 gram fläskfärs

3 ägg

3 deciliter mjölk

salt, peppar

Blanda allt. Det blir en lös smet. Koka upp en liter buljong (vatten + tärning). Klicka i lagom stora frikadeller med sked. Låt koka i cirka 10 minuter. Tag upp med hålslev och låt rinna av.

/Maria

 

Anmäl
2008-01-17 23:17 #4 av: MaMaMade

UFO-soppa

Eller Tefatssoppa, som de kallade den i Västerbottens-Kuriren där receptet var infört för flera år sedan.

UFO-soppa (4 personer)

2 purjolökar
3 paprikor i olika färger
2 deciliter vatten
3 köttbuljongtärningar
3 deciliter kaffegrädde
3 deciliter vitt vin
3½ hekto grönmögelost (jag kör gorgonzola)
2 vitlöksklyftor

Hacka purjolök och paprika i små bitar. Låt fräsa i en gryta tills de blivit upplösta.
Mosa försiktigt i osten och späd med buljong + grädde.
Pressa i vitlöken och låt puttra en stund.
Slå i vinet och värm upp soppan igen.

Bra ur LowCarb-synpunkt också om man drar bort lite. Min tanke är att minska på grönsakerna till 1 purjolök och 1 paprika. Vitt vin är ju inte så bra men ger soppan en god touche, kanske minska till hälften i början och så dra ner mer och mer? Den som vill vara strikt tar naturligtvis inget vin.

 

Anmäl
2008-01-17 23:19 #5 av: MaMaMade

En te

MaMaMade´s fisksoppa

En soppa som hela familjen gillar även om det bara är jag som äter musslorna.

MaMaMade´s fisksoppa (6-8 portioner)

1 kilo räkor
2 liter vatten
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 deciliter raps- eller olivolja
2 fiskbuljongstärningar
1 burk krossade tomater
2 paket saffran
salt och peppar
1½ kilo torskfilè
1 kilo färska musslor eller 1 burk musslor i vatten
3-4 deciliter torrt vitt vin
persilja
timjan

Rensa räkorna kvällen innan och ställ dem i kylen. Spar räkrenset och koka det en kvart i vattnet, utan lock.
Finhacka löken och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Värm försiktigt i lite av oljan tills löken blivit genomskinlig, var försiktig, den får inte brynas.
Sila ifrån räkrenset, häll buljongen över lökröran och lägg i buljongtärningarna. Häll i de krossade tomaterna, koka upp och krydda med saffran, salt och peppar.
Ställ svalt över natten.

Nästa dag skärs fisken i bitar och musslorna borstas av. Låt soppan koka upp och lägg i fisken, den är klar på några minuter. Lägg i musslorna och låt sjuda i någon minut. Ta kastrullen av plattan, häll i vinet och ägg i räkorna. Klipp över persiljan och garnera med några kvistar timjan.

Detta är originalreceptet. Man kan mycket väl hoppa över räkskalskokningen. Det märks inte så mycket om man hoppar över tomatkrosset heller och vinet kan man ju dra ner på ju känsligare smaklökar man får. Jag blandar gärna ner lite rökt lax för smakens skulle eller så kan man ju ta rökta musslor istället för vanliga kokta eller rökta räkor men de blir kanske sega. Det är gott med en klick creme fraiche i soppan, kanske blandad med någon god lagrad ost (Västerbotten såklart! Flört).

Anmäl
2008-01-18 12:00 #6 av: Berglund

Mums alla soppor låter ju supermumsiga.
Mamma och jag ska handla idag så kanske kan vi
skaffa lite utav dom ingredienserna och göra nån av sopporna
tack så mycket Glad

Anmäl
2011-11-24 14:18 #7 av: League

palsernackssoppa. (3-4 portioner alternativt 6-7 förrätter)

5-6 mindre skalade palsternackor

2,5 deciliter grädde

salt

vitpeppar

att ha till:

Knaperstekt bacon

vitlökstoast

 

 

Koka sönder palsternackorna i bitar, häll av och ner i mixern.

Häll tillbaka i kastrullen och späd purén med grädde (kanske lite av spadet) och salta och peppra något.

Anmäl
2011-11-24 14:30 #8 av: DesK

#7 Vad trevligt att du hittade denna gamla tråd! Glad

Många bra recept här! Glad

Anmäl
2011-11-24 14:33 #9 av: League

haha, jag märkte det när jag hade skrivit Glad ooops Tungan ute men härliga recept är det allt Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.